Examen setembre 2011 (2011)

Examen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 3º curso
Asignatura Farmacia galenica I
Año del apunte 2011
Páginas 2
Fecha de subida 03/05/2016
Descargas 16
Subido por

Vista previa del texto

sruizboy (unybook.com) EXAMEN GALÈNICA SEPTEMBRE 2011 PROBLEMA Es vol preparar un lot de 1000 tubs de 60g de contingut declarat del següent ungüent antihemorroïdal Extracte sec d’hamamelis 5% p/p Pasta lassar q.s.p. 100g Composició pasta lassar ZnO 25% p/p Midó d’arròs 25% p/p Vaselina filant 50% p/p Es té prèviament preparada, de forma a incloure directament en la mateix, per barreja mecànic, el principi actiu de la formulació prescrita.
En fer el control del procés, un cop realitzada la barreja i abans de procedir al condicionament en tubs, es detecta un error de pesada: la concentració d’extracte sec d’Hamamelis és del 5,5%.
Indicar: 1. Com corregir la formulació, precisant les quantitats dels diferents components que cal modificar.
2. El nombre de tubs que obtindríem en corregir l’error detectat, suposant que les pèrdues durant el primer procés de barreja són despreciables, però que en corregir la formulació i condicionar-la es preu un 5% de pèrdues sobre el pes total de la formulació.
3. Les quantitats totals necessàries (en g) dels diferents components, suposant que tant per la primera barreja realitzada com per la formulació final corregida, s’haguessin previst ja d’inici pèrdues d’un 3%, i actuant en conseqüència per compensar-les.
PREGUNTES -Esterilització per radiacions ionitzants: avantatges i inconvenients.
-Controls específics d’emulsions als estudis de preformulació.
-Reologia de les pólvores -Suspensions. Components de les suspensions: justificació de les funcions dels excipients i exemples FÓRMULA 1. Principi actiu liposoluble. 1,0% 2. Oli mineral 3,6% 3. Àcid esteàric 1,6% 4. Alcohol cetílic 1,5% 5. Vaselina 0,4% 6. Lanolina acetilada 0,6% 7. Trietanolamina 0,1% 8. Glicerina 3,5% 9. Silicat alumínic hidratat 1,5% 10. Monoestearat de glicerl autoemulsionable 1,4% sruizboy (unybook.com) 11. Conservador q.s.
12. Aigua purificada q.sq. 100 Indicar: • De quina forma farmacèutica es tracta i les seves característiques • la funció de cadascun dels components de la formulació • Tècnica d’elaboració ...