TEMA 5. PERILL DE LES REACCIONS D'HIPERSENSIBILITAT (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 4º curso
Asignatura Al·lèrgies i Intoleràncies Alimentàries
Profesor C.
Año del apunte 2017
Páginas 5
Fecha de subida 30/10/2017
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ TEMA 5. PERILLS DE LES REACCIONS D’HIPERSENSIBILITAT Semiologia de l’al·lèrgia a aliments - - Relació temporal entre la ingesta/contacte/inhalació de l’aliment i l’aparició de manifestacions (<120 min en reaccions d’hipersensibilitat tipus I) No depenen de la quantitat ingerida. Poden aparèixer amb mínimes quantitats d’al·lergogen (quantitat desencadenant variable segons la persona). Si que hi ha persones que potser amb una avellana no passarà res però una altra pot tenir anafilaxi. Tenen un llindar d’hipersensibilitat que requereixi una mínima quantitat.
Varien segons l’individu, el tipus d’al·lergen i els factor concomitants; com seria l’exercici, medicaments, alcohol...
Manifestacions inespecífiques (no patognòmiques) Gravetat molt variable: lleu  mortal. Alguns només noten una picor a la boca al menjar l’aliment però a una altra persona pot produir-li la mort.
Manifestacions cutànies En les al·lèrgies alimentàries, les manifestacions més comunes són de la pell (en un 70% dels casos).
Exantema  erupció Pruïja  picor Un edema és una inflamació i angioedema és circumscrita, és a dir, molt localitzada. Els pot afectar a les orelles, als llavis...
Dermatitis està més associat al contacte dels aliments.
AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ Manifestacions gastrointestinals La SAO són les que queden circumscrites a la boca. Noten com una picor però a vegades pot arribar a ser una inflamació global de tota la boca, paladar i faringe inclosos.
Manifestacions respiratòries L’asma al·lèrgica pot estar associada amb altres símptomes i això ens fa pensar que és greu. Si està associada a una urticària, haurem de córrer perquè significa que és greu.
• Anafilaxi AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ És quan hi ha presència de simptomatologia que es presenta en més d’un sistema. Si un nen té al·lèrgia d’un aliment i veiem que té urticària i vòmits, direm que té anafilaxi.
L’anafilaxi és una reacció greu i pot ser potencialment mortal.
Un xoc anafilàctic és quan s’està posant en perill ja la persona. No és sinònim amb anafilaxi.
Factors que poden induir un xoc anafilàctic: Xoc anafilàctic al pol·len no hi ha. Les al·lèrgies respiratòries normalment no es relacionen amb el xoc anafilàctic.
Tractament d’al·lèrgia a aliments El problema és quan no es detecta l’aliment; forma part d’un brou o d’un farcit.
- Formes d’entrada o Ingesta com a ingredient principal o Ingesta com a ingredient ocult o Ingesta com a additiu o coadjuvant o Ingesta com a contaminació o Altres vies ▪ Medicaments ▪ Cosmètics AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ Dieta d’exclusió a l’al·lèrgia a PLV - Lactants < 6 mesos: fórmules hidrolitzades o altament hidrolitzades. D’aquesta manera degradem l’al·lergen.
Lactants > 6 mesos: llet de soja AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ Dieta d’exclusió a...
o Ou i derivats ▪ Ocult: abrillantador, clarificador ▪ Additius: lecitina (no de soja), lisozim, ovoalbúmina, ovomucina, ovomucoide, E-161b ▪ Medicaments: vacunes ▪ Cosmètics o Peix i marisc: al·lèrgens hidrosolubles i volàtils ▪ Ocult: aliments enriquits en AG omega-3 ▪ Additius ▪ Medicaments: algunes vitamines ▪ Cosmètics o Llegums i fruites seques: ▪ Additius: emulgents (lecitina de soja), espessants, estabilitzants...
Tractament de l’al·lèrgia a aliments El tractament principal és evitar els aliments al·lèrgens. El problema és que hi ha molts que no són de menció obligatòria.
• • • Altres tractaments: o Antihistamínics o Corticosteroides o Immunomoduladors o Anti-IgE Anafilaxi/xoc anafilàctic o Epinefrina (adrenalina)+seguiment hospitalari. Sempre han de portar un a sobre i han d’informar a tothom del seu entorn de que en cas de tenir un xoc, s’ha de posar de seguida.
Nous tractaments: o Dessensibilització (immunoteràpia oral, OIT) ...

Tags: