6.3- La segona edat del ferro a Europa [RESUM] (2017)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Prehistoria
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 08/10/2017
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

6.3 LA SEGONA EDAT DEL FERRO A EUROPA 1. La Tenè: el món celta (a partir del 475 aC) Definició - Què és? Els autors grecs del s. V aC coneixen els pobles de la II Edat del Ferro com Kelkoi (celtes).
En l’actualitat, els pobles centre europeus amb llengua cèltica corresponen a la cultura de La Tène.
On? Nuclis als Alps i s’estén per centre Europa, França, Oest Península ibèrica, Illes Britàniques i Est Europa.
Quan? Divisió cronològica  La Tène A: 475- 400 aC  La Tène B: 400-275 aC  La Tène C: 275-130 aC  La Tène D: 130- 18 aC El jaciment - Es troba al Llac Neuchatel (Suïssa) desembocadura del riu Thiele. Poblat palafits per tant l’estat de conservació es bastant bona. Va quedar inundat i fins que no va baixar el nivell del llac no es va poder trobar el poblat.
Jaciment epònim ja que dona nom a tota la cultura.
Hans Hilderbrand a l’any 1876 que en el Congrés Internacional de Prehistòria va ser el primer que va relacionar el jaciment de La Tène amb la cultura de La Tène i va designar que seria la segona edat del ferro. Ell no va dir que fos un poblat, sinó un oppidum (assentament fortificat en zones elevades amb característiques naturals defensives i reforçades per l’acció humana).
Característiques - Noves zones d’ocupació (Oest Península Ibèrica) Inhumació en foses de coberta plana Nou estil artístic: l’art de La Tène Importants moviments de població: migracions celtes Grans centres fortificats: oppida  Situats junt als dipòsits de mineral de ferro  Són els grans centres fortificats de la Segona Edat del Ferro. Juli Cèsar contra les gal·lies fa moltes referències a aquestes fortificacions.
 Característiques semblants: tots tenen la distribució l’esquema semblant  Es distribueixen des del centre de França cap a l’oest (planúria hongaresa a l’est, des del riu Lahn pel nord i als Alps pel sud)  Envoltats de muralles fetes de pedra, terra i fusta  Independents un dels altres: funcionaven autarquicament tot i que mantenien relacions amb els altres assentaments.
Oppidum de Manching - A ribes del Danubi, municipi alemany al sud-est de Ingolstadt (Baviera, alemanya) Fundat al s. III aC (no als principis de la cultura de La Tène, sinó entre el 300 i el 200) Cruïlla de camins entre nord-sud / est-oest del Danubi.
La seva importància recau en que va ser la seu principal de la tribu celta dels vindèlics.
Centre comercial i econòmic més important del nord dels Alps.
Forma circular Màxima expansió: 380 ha Murus galicus (Juli Cèsar fa referència en els seus relats) Cultura Material de La Tène - Certa uniformitat: cultura homogènia (tot i que cadascuna té les seves característiques específiques) Ferro: espases i llances Escuts i cascos Majoria dels elements son de ferro (poc bronze): un braçalet es mes propi que sigui de bronze que de ferro. Els ornaments estan fets de bronze però les armes i les eines de ferro Ceràmic: introducció de la ceràmica de torn Innovacions: dalla (guadanya): noves tecnologies i increment de les parcel·les productives.
Millors tècniques de drenatge Millora tècniques de processament de matèries primes: molí giratori.
Etapes A) LA TÈNE A: 475-400 aC - Regions: Champaña (conca del Sena) a França i cinturó de la conca mitja del Rhin Extenses necròpolis B) LA TÈNE B i C: 440-130 aC (ajuntem B i C) - Les invasions /migracions celtes: poblacions bèl·liques Cap al 400 hi ha expedicions indoeuropees que es dirigeixen el Mediterrani. La major informació que tenim d’aquests fets son dels historiadors clàssics perquè a nivell arqueòlogic es molt difícil documentar. La procedència d’aquests poblats:  Est de França i Sud d’Alemanya  Pompeu Trogo: 300.000 desplaçats per culpa de la pressió demogràfica  390 aC: Saqueig de Roma per part dels membres d’aquesta cultura.
Causes de les migracions de les poblacions de la cultura de la Tène: - Pressió demogràfica: Pompeyo Trogo Interrupció de les relacions comercials que ells portaven i per això fan les incursions per recuperar-les o per venjar-se Hi ha debat entre les fonts clàssiques i l’arqueologia C) LA TÈNE D: 130- 18 aC - Els oppida es generalitzen Preludi entrada de l’Imperi romà Primeres ciutats o poblats protourbanes: oppida. A finals del s. II aC hi ha una evolució de poblaments dispersos de caràcter rural a nuclis fortificats de disseny urbà Desenvolupament comercial Societat - Informació: necròpolis i textos Jerarquització Societats estatals? Hi ha autors com Rowlands que ho afirmen però que els hi falta el desenvolupament de la burocràcia Monedes:  Apareixen entre el s. II i I aC.
 Economia autàrquica a mercantilista.
 Primeres monedes per acumular riquesa  Economia monetària incipient: relacions amb Roma.
Art - Característiques pròpies  Arrels autòctones i models estilístics orientals  Petits articles de prestigi  Art per mostrar posició privilegiada d’alguns  Va decaure a partir del 150 aC perquè ja no es valora tant la qualitat sinó la quantitat.
Religió - Sacrificis humans? S’han trobat mòmies naturals amb ferides violentes. Es creu que va ser degollat amb un ganivet, es creu que era un sacrifici.
Exemples: - L’home de Tollund: 375-210 aC: Conservat amb una corda al voltant del coll.
Trobat a Dinamarca. S’associen amb els sacrificis.
La nena de Windeby: Trobada a Alemanya i la causa de la seva mort es per estrangulament.
...