Tema 3. La construcció d'un mapa polític Europeu (I) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 4º curso
Asignatura Geografia d'Europa
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 02/04/2016
Descargas 33
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 3. LA CONSTRUCCIÓ DEL MAPA POLÍTIC EUROPEU (II) Cooperació transfronterera: Pirineus, Espanya-Portugal Cooperació transnacional: bàltics, arc atlàntic Interregional 4A exemple de la Comunitat dels Pirineus. Quins tipus de projectes podrien entrar en aquesta línia? S’estableixen uns eixos prioritaris per cada programa, surten objectius estratègics i cada institució o soci diu que les accions que vol dur a terme són x. Els resultats que s’esperen en aconseguir aquests objectius són x.
Xarxa Patrim. Petits museus de muntanya a banda i banda del Pirineu. Demanen part escrita + part audiovisual Com es trenca l’efecte frontera? Si es busca, podem trobar un fil comú, però en realitat, al darrere de tot això, són mini-museus, molt petits, que estan al món rural i tenen molt poc finançament. La manera de tirar endavant és inventar-se una història coherent per no haver de tancar i seguir fer les activitats amb uns diners que, si no, no es tindrien. La cooperació territorial europea té sentit per aquelles institucions que saben aprofitar-la. És una estratègia de supervivència. No enganyen Europa, però quan es preparen projectes han de saber vestir-los: no és mentir, però tampoc no és dir tota la veritat.
Xarxa Transfronterera Arièja-Berguedà. Catalunya-Occitània.
Conclusió: aquest tipus de projectes són una eina útil per petites institucions i associacions, fins i tot privats se’n poden beneficiar directament. Sota la idea de treballar en xarxa, és relativament fàcil obtenir diners d’Europa.
Euroregió Pirineus Mediterrània - Tres territoris membres - 14 milions 1 La declaració constitutiva: - Convertir-se en un espai econòmic de recerca i innovació tecnològica - Desplegar una xarxa d’infraestructures i comunicacions al servei de la ciutadania - Posicionar-se com un referent en l’àmbit euromediterrani - Promocionar els intercanvis culturals i humans Estructura de funcionament Presidència rotatòria: el president de la Comunitat Autònoma o de la regió francesa que toqui en aquell moment. Fins abril de 2014 era Midi-Pirenées i ara és el president de Balears. L’assemblea és la que decideix els projectes que són finançables.
Instruments d’actuació: què fa aquesta xarxa? Hi ha diferents línies de finançament.
- Hi ha una sèrie de programes europeus molt generals.
- Convocatòries per a projectes de cooperació dins la regió. Hi ha unes línies culturals, altres ambientals o fins i tot l’Eurocampus.
- Subvencions a activitats. Les universitats les utilitzen bastant per a organitzar seminaris, regions, etc.
- Accions de lobby. Intentar influenciar en les polítiques europees perquè inverteixin en el mediterrani Projectes i accions 1. Ensenyament superior i recerca: línia de finançament per gent que està a les universitats: estudiants, professors, investigadors. L’objectiu és afavorir l’intercanvi de coneixement i la mobilitat.
2. Innovació 3. Desenvolupament econòmic a. Promou la xarxa d’incubadores d’empreses b. El projecte es va presentar a una convocatòria SUDOE i va rebre més d'un milió d'euros de fons europeus c. Promou la mobilitat de joves emprenedors d. Programa impulsat des de la DG Empresa i Indústria de la Comissió Euroap i té un cofinançament de 170.000€ 4. Desenvolupament sostenible 2 5. Cultura: aquest projecte prefereix donar més diners entre pocs que repartir-ho entre tots els projectes que es presenten. Se seleccionen entre 6 i 10 projectes, i se’n presenten pocs perquè la gent no coneix aquesta línia de finançament en projectes culturals.
Els tipus de projectes, la gran majoria són projectes de música, per a organitzar festivals de petit format, sèries de concerts per l’estiu, etc. Alguns festivals de la Costa Brava han aprofitat aquestes subvencions per funcionar. És difícil trobar un lloc on es financin els projectes culturals. No es poden presentar el projecte només uns sols, es necessiten membres de dues regions diferents. D’aquests membres, un ha de ser el cap de files, l’impulsor del projecte i qui haurà de fer tota la paperassa. Aquests, en la majoria de casos, serien els catalans o la gent de Midi-Pyrenees.
Un dels projectes que es va finançar el 2014 és el Wikiartmap. El projecte proposa crear una plataforma online per senyalitzar i fe una descripció de tot allò que és art i patrimoni en l’espai públic. Es fan una sèrie de mapes que es passen on-line en una espècie de Viquipèdia de l’art en espai públic. El Wikiart, en realitat, és un projecte mundial.
Altres vies de finançament de projectes culturals: ja no té res a veure amb els Interreg, són altres llocs on anar a buscar diners per als projectes culturals. Ara, allò que està molt de moda és finançar el món audiovisual. La industria cinematogràfica se n’aprofita bastant.
EACEA. Ex.: Tramontana (Creative Europe), Perseguits i Salvats (Europe for citizens; pas dels jueus als Pirineus durant la II Guerra Mundial). Tramontana: base de dades audiovisual i oral molt important, de manera que salven un patrimoni immaterial.
3 ...