Tema 1. Conceptes importants. Grups Matins (curs 2017-2018) (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 5º curso
Asignatura Sanitat i gestió ambiental
Año del apunte 2017
Páginas 1
Fecha de subida 20/09/2017
Descargas 3
Subido por

Descripción

Apunts de les classes de matins de l'any 2017/2018. Exactament el que diu el professor i el que és més important per a aprovar l'examen. Amb aquest resum i les diapos, aprovaràs segur!

Vista previa del texto

Tema 1. Introducció. Conceptes importants. (Grup Matins 2017/2018) Inicialment es caçava, després vam passar a l’agricultura fins a l’ús de combustibles, és a dir, la indústria. Finalment, ha aparegut la REVOLUCIÓ VERDA, que ve a ser la indústria aplicada al camp, l’agricultura moderna.
L’esperança de vida augmenta molt en les zones on just arriba la Revolució industrial.
Actualment, el canvi en aquestes zones és més ràpid, i passa als països que s’estan desenvolupant. Als països desenvolupats la població està augmentant més lentament que abans. Actualment, ocupem bàsicament la meitat del territori del planeta, quan abans els recol·lectors tenien molta naturalesa a l’abast.
Els serveis dels ecosistemes són els recursos naturals (RRNN): aire net, aigua neta...
DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (DS) Es duu a terme tenint en compte objectius econòmics, socials i ecològics. El DS ha de ser economicament viable, socialment acceptable i ecològicament adequat.
Per a poder arribar al DS, es tenen en compte els següents factors: - La disponibilitat dels RRNN així com la seva quantitat, qualitat i capacitat de regeneració.
- El progrés de la tecnologia de manera que aquestes han de ser netes (=eficients; mínims residus) - La capacitat d’absorció de residus en el cas que es generin, és a dir, el reciclatge, la eliminació total o parcial… (pex. Plàstic es recicla,...) Per a arribar al DS, s’utilitzen actuacions i eines, el que es coneix com a GESTIÓ AMBIENTAL (GA). Per tant, la GA busca arribar al DS tenint en compte l’ecologia i la biologia, així doncs usarà serveis ecosistèmics (pex. Pol·linització d’abelles). La GA millora l’eficiència de les activitats. La GA està regulada per la Legislació Ambiental, legislada des d’Europa i des de cada país. [No ens preguntarà lleis en concret (curs 2017/2018)].
L’història de la legislació ambiental s’inicia cap als anys 70. Es van incloent diverses eines com: - ACV: anàlisi del cicle de vida, és a dir, quant ha costat de fabricar un producte final i quant impacte ambiental té.
- ECODISSENY: es dissenya el producte final tenint en compte el seu impacte.
- Sistemes de gestió ambiental: ISO, EMAS (voluntàries) - Producció + neta.
- Prevenció.
La Llei 18/2009 va ser la primera de Salut Pública a l’Estat Español.
...

Tags: