Tema 10. El medi físic i vegetació de la península Ibèrica (2010)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Ciencias Ambientales - 3º curso
Asignatura Geobotànica
Año del apunte 2010
Páginas 2
Fecha de subida 31/08/2014
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Alejandro Batlle GEOBOTÀNICA TEMA 10: El medi físic i vegetació de la península Ibèrica La península té 581.000 km2.
A l’era Arcaica la Meseta és un antic massís de muntanyes (són l’element formador de la Península). Aquesta meseta es forma a base del plegament de capes sedimentàries i després silicis. Com es van erosionant només trobem materials sedimentaris als costats i afloren al centre els silicis. Aquesta meseta se li formen el sistema central i els montes de Toledo al centre a causa de forces que formen muntanyes amb materials antics.
D’altres col·lisions es formen el sistema ibèric, sierra morena i el massís galaico – portuguès.
Amb l’orogènia alpina en què la placa africana i europea es crea una força que formarà els Pirineus, Pics d’Europa i Sistema Bètic; a més s’aixeca el mar intern (Monegros i Ebre). Les grans planes estan tancades i aïllades de les entrades de pluja i les planes litorals es formen a causa de la pujada de l’entorn.
La distribució de silici a l’esquerra i a la dreta calcari i argilós determinen el sòl. Un sòl silici té menys mho però més aigua, en canvi, els dos restants són més rics en mho perquè eren sòls marins però tenen menys aigua per la gran infiltració dels calcaris.
Alejandro Batlle El clima de la Península Ibèrica A l’hivern l’anticicló de les Açores es situa a sota de la península permetent l’entrada de vents humits de l’Atlàntic (pluges). Aquest fet provoca que quan arriba les pluges a la costa mediterrània ja descarregat la majoria de l’aigua.
A la primavera tenim una situació similar a l’hivern, l’únic que les pluges de primavera no omplen els pantans però marquen l’excedent hídric.
A l’estiu l’anticicló es situa a sobre de la península fent desviar les pluges cap al nord. Aquest fet provoca que a l’estiu existeixi un dèficit hídric estival característic.
A la tardor l’anticicló es torna a retirar permetent l’entrada d’aire fred. El mar mediterrani durant l’estiu s’ha escalfat provocant que el contacte de la massa d’aire fred i calent hagi unes fortes precipitacions. Normalment es situen a la costa i és el moment de reompliment dels pantans.
Si la variació de la temperatura mitjana anual és superior a 18ºC parlem que és un territori continental ...