SEMINARI 5. CLENBUTEROL (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 3º curso
Asignatura Seguretat alimentaria
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 15/12/2016
Descargas 20
Subido por

Vista previa del texto

SEMINARI 5. CLENBUTEROL EN LA CARN 1. Quina és la utilitat del clenbuterol en el tractament de malalties del bestiar? És legal el seu ús? El seu ús no és legal però per prospecte veterinari es permet per tractar les malalties respiratòries.
2. Quin és el motiu de la seva utilització il·legal en el bestiar? S’utilitza per millorar el rendiment de l’animal, elimina el greix i augmenta el múscul.
3. Quins efectes té en humans el consum de productes animals contaminats amb residus de clenbuterol o altres productes d’igual acció farmacològica? Un dels principals problemes és que la molècula queda retinguda en el fetge, múscul i la retina dels animals. Així, si l’humà consumeix els òrgans procedents d’aquests animals contaminats, pot comportar simptomatologia. Aquesta és palpitacions, nerviosisme, tremolors, tremolor involuntari dels dits, mal de cap, augment de la transpiració, insomni, possibles espasmes musculars, augment de la pressió sanguínia, malalties tiroides, al·lèrgies, mort per parada cardíaca i nàusees.
4. Quin tipus d’aliment presenta més risc? Per què? Tenen més risc els òrgans perquè és allà on la toxina s’acumula, sobretot en el fetge. Per tant, hi haurà més concentració.
5. Existeix un Límit Màxim de Residu (LMR) pel clenbuterol en productes carnis i similars? Sí que han establert un LMR però depèn de l’òrgan de l’animal, ja que s’acumula de diferent manera en cada òrgan.
6. Està establert algun valor de IDA? La IDA és de 0-0’004 µg/dia per kg de pes.
7. Veient els resultats del report de EFSA, creus que la presència de residus de clenbuterol representa un seriós risc per la salut pública actualment? Teòricament no és un problema perquè les mostres es troben dins d’una taxa. Els anàlisi que donen positiu en clenbuterol, tendeixen a 0. A vegades, però, surt un animal amb molt. Quan es tracta un animal, has de deixar un temps per a que elimini el producte (temps mínim obligatori).
Si l’anàlisi dóna un valor altíssim no és un tema veterinari sinó frau.
8. S’utilitza en humans com a fàrmac? Com expliques que sigui anabolitzant i s’empri per aprimar? Els esportistes l’usen per augmentar la massa muscular i disminuir el greix. Inicia el procés de la lipòlisi, ja que és agonista dels receptors adrenèrgics beta-2 i un estimulant del sistema nerviós central.
En cas que es permetés un màxim de 0’6µg de clenbuterol/kg de fetge boví, quina quantitat hauria de menjar en un dia una persona de 70kg de pes per superar la IDA? 70𝑘𝑔 𝑝𝑒𝑠× 0′004𝜇𝑔 1𝑘𝑔 𝑓𝑒𝑡𝑔𝑒 × = 0′467𝑘𝑔 𝑓𝑒𝑡𝑔𝑒/𝑑𝑖𝑎 1𝑘𝑔 0′ 6𝜇𝑔 𝑑𝑖𝑎 ...