1- BLOC 1: Corrents teòriques de l'arqueologia [RESUM] (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Arqueologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 04/09/2017
Descargas 1
Subido por

Descripción

Amb Andreas només vam fer això del Bloc 1.

Vista previa del texto

BLOC TEMÀTIC 1: CORRENTS TEÒRIQUES DE L’ARQUEOLOGIA A) DIFUSIONISME(principis s.XIX i s.XX) - Interès per la història “nacional” i el seu auge, a més dels “orígens” de la nació.
- Particularisme històric el qual fa una distinció analítica de cada grup social interessantse en la reconstrucció històrica cultural.
- Explica: * L’expansió de grups humans durant el Paleolític Superior i el Neolític.
* L’origen de les societats metal·lúrgiques * Cultures mediterrànies - Idea de l’existència de nuclis de difusió cultural primigenis i explicació del canvi cultural per difusió, migració o invasió.
- Èmfasi en les dades, descripció, classificació i cronologia des d’un enfocament inductiu.
Dues escoles difusionistes 1. ALEMANA: - Glorificar raça alemana com a raça biològicament superior - Teoria dels cercles culturals: relaciona l’existència d’una cultura innovadora amb una cultura expansionista per explicar el desenvolupament de civilitzacions.
- Kossina.
2. GRAN BRETANYA - Interès per la identificació de “pobles” prehistòrics i interès en l’impacte que va produir l’expansió dels pobles indoeuropeus en l’occident i com van crear una civilització. Estudi d’aquestes migracions.
- Childe.
B) PROCESSUALISME(1960) - Innovació de la disciplina arqueològica mitjançant la tecnologia i l’aplicació del mètode científic - Defensen l’aplicació del mètode científic propi de les ciències naturals que poden ajudar a arribar a nous coneixements.
- Objectius:  Reconstruir de manera virtual els processos que van generar la cultura material humana.
 Aconseguir una aproximació científica a la cultura. S’ha de poder passar del cas particular al coneixement general per trobar: lleis generals de comportament humà.
- S’oposa a l’arqueologia historicista.
- Aplicació de la etnoarqueologia: ús de l’antropologia cultural per ajudar a establir analogies entre grups primitius.
- Alta innovació tecnològica i metodològica en les recerques: neix l’inici de l’arqueologia en el laboratori.
- Binford C) POST PROCESSUALISME(1980) - Afirma que gran part de les dades arqueològiques estan contaminades per la interpretació humana i els factors socials i no s’arriba a la objectivitat. Per tant, neguen la capacitat que té l’arqueologia de seguir les ciències naturals.
- Crítica les teories processualistes.
 Crítica el determinisme processual: creuen que res és causa-conseqüència d’un fet.
 Crítica la imparcialitat del processualisme: consideren que els arqueòlegs estan fortament influenciats per experiències personals i pel seu entorn cosa que fa impossible un enfocament objectiu del problema arqueològic.
- Ús de la teoria del nivell mig com a eina per validar les interpretacions dels fets històrics.
- La moral ha de controlar la arqueologia i el seu ú ens ha d’ajudar a arribar als objectius de justícia i igualtat. També reconsideren teories marginades i eviten la influencia masclista. Molts post-processualistes son marxistes i feministes.
- Ús de mètodes fora del positivisme per expressar una interpretació del jaciment.
- Ian Hodder, Daniel Miller.
...