2. Les plantes com a base dels medicaments (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 1º curso
Asignatura Botanica farmaceutica
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 28/04/2016
Descargas 2
Subido por

Descripción

Tema 1 de generalitats dde botànica farmacèutica

Vista previa del texto

Rafiki Botànica Farmacèutica 2015/16 2. Les plantes com a base dels medicaments Les plantes ja s’utilitzaven per curar molt abans de què els humans existíssim. S’ha estudiat que els primats quan pateixen molèsties intestinals canvien els seus hàbits alimentaris per exemple, comencen a llepar plantes, no menjar-les, consumir plantes concretes... Aspilia sp tiambines antivíric, antifúngic i antihelmíntic.
S’han descobert jaciments (Shannidar) que demostren que en el neolític ja s’empraven les plantes medicinals. Al jaciment s’hi van trobar 28 espècies col·locades en 7 grups.
Aquestes eren estimulants, narcòtics i desinfectants.
A Egipte també s’han utilitzat aquestes plantes i la prova són els nombrosos papirs mèdics: papir d’Ebbers, papir d’Smith... Més tard en la Grècia Clàssica apareixien Hipòcrates (400 aC) i Teofrast (300 aC). Aquest darrer va estudiar les plantes però per descriure-les, utilitzava un sistema molt simple. A Roma, l’any 50 aC, Dioscòrides va escriure de Materia Medica on ja hi feia un classificació una mica més profunda.
Durant l’Edat Mitjana, en territoris cristians predominava encara la teoria de Dioscòrides i les plantes es cultivaven en els jardins dels monestirs. Però a l’islam, es va desenvolupar l’Ibn Sinna i es varen començar a manipular plantes: destil·lacions, essències de plantes d’Orient...
***Hyosciannus niger, “herba quixalera”, s’utilitzava segons la teoria dels senyals perquè les seves fulles tenen forma de queixal corcat. En realitat no curava sinó que produïa al·lucinacions.
En l’època moderna i contemporània, el comerç amb Amèrica va fer augmentar el nombre de plantes conegudes. La botànica es separa de la medicina i s’inicia la taxonomia (Linné, John Ray 18.000 espècies). A partir del segle XIX es comencen a aïllar els principis actius i es sintetitzen els primers medicaments (el primer es l’asparagina). Aquest fet va fer baixar el consum de plantes medicinals i productes naturals.
Actualment hi ha tres dimensions:   Sociosanitària: el preu elevat dels medicaments i la desconfiança sobre els seus possibles efectes adversos secundaris fomenta el desig de tornar a utilitzar les plantes medicinals.
Evolució dels coneixements científics: es reestudien noves plantes, augmenta la diversitat i el coneixement sobre plantes medicinals. Ex: Ginkgo biloba, es descobreix que té gingkòlids que destapen els trombes dels petits capil·lars.
Rafiki  Botànica Farmacèutica 2015/16 Aquesta planta ja era descrita al Pen T’sao de la cultura xinesa, però per aquest motiu.
Geografia: l’ús de plantes medicinals no és el mateix a tot el món. Predomina a sobretot al Tercer Món.
**A Catalunya hi ha aproximadament 2.500 tàxons i unes 1.000 espècies medicinals.
...