Classe 10 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Lleida (UdL)
Grado Medicina - 1º curso
Asignatura Recursos Informàtics i documentació
Profesor T.
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 30/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Classe 10. Indicadors cienciomètrics. Bibliometría Creixement de la ciència Lleis de creixement: o Llei de Price (contemporanietat): el 90% de les revistes són dels últims 20 anys, 7 de cada 8 científics de tots els temps estan vius, la vida mitja dels documents està caient ràpidament (des de la publicació fins a quedar obsoleta).
o Llei de Bradford (zones temàtiques): el nombre d’articles sobre un tema es manté constant en cada zona, un tema científic suficientment important provocarà l’aparició de revistes sobre el tema.
Infonomia L’anàlisi de la producció científica genera coneixement. No només hem de saber el que s’està publicant, sinó tot el que s’està produint a nivell científic.
Relació bibliometria-cienciometria o Importància d’un document o Visites d’una pàgina web Bibliometria: ciència que analitza com es desenvolupa l’activitat científica Que s’analitza? o Activitat científica. Volum, creixement i distribució o o Impacte de l’activitat científica. Influència i visibilitat Dinàmica de l’activitat científica. Generació, propagació i ús.
Premisses en que es basen els estudis bibliomètrics: o El nombre de treballadors publicats és un indicador del volum de la investigació que es realitza.
o El prestigi de la revista és igual al prestigi dels articles que publica o Referenciar bibliogràficament és un índex de consum d’informació i quantifica l’impacte del treball publicat.
Eines per a medir? o Base de dades electròniques o Metodologia web o Scopus: ens diu les cites d’un article o Institute for scientific information Institute for Scientific Information (EUA) Intenta recollir en una base de dades els articles i els autors que els fan per poder-los avaluar i comparar entre ells.
Per a que una revista pugui entrar en aquest índex ha de tenir més de 2 anys, la revista ha de tenir una bona capacitat científica, han de cobrir uns criteris de qualitat.
Una revista d’àmbit local o nacional si vol entrar en aquest índex ha de fer un esforç.
Hi ha més revistes fora que dins d’aquest índex.
Valoració de revista: factor d’impacte És un indicador bibliomètric elaborat pel Institute for Scientific Information (ISI) de Estados Unidos, que es publica en el Journal Citation Reports (JCR). El factor d’impacte no és un indicador de qualitat, sinó de difusió de la revista.
Les revistes més importants tenen més FIR.
ISI A nivell de cada un dels ministeris de cada país, tenen una divisió que s’encarrega d’analitzar les dades.
Valoració de revista: altres criteris Si una revista té moltes revisions, baixa de nivell.
Scopus: citescore Ha fet una modificació del factor d’impacte. Aquest citescore enlloc d’utilitzar els 2 últims anys ho fa amb els 3 últims anys.
Valoració d’un autor o Nombre d’articles: millor qualitat (ISI), indexades, no indexades (no compten). Indexades: suficient qualitat per estar en una base de dades (ISI o Scopus o PubMed). Totes les revistes que estan a PubMed també estan a Scopus i a Scopus encara n’hi ha alguna més.
o Posició del nom dins de l’article o Suma de IFR dels seus articles o Nombre de cites o Índex H: resumeix la potència d’un autor. L’augment no és lineal, és exponencial. Un autor té certa rellevància quan supera un H=10. Un autor té un índex H si ha publicat h articles amb almenys h citacions. Els problemes d’aquest índex és el temps, les revisions i que no considera la qualitat de les cites.
La valoració d’un centre (institució, país o grup) segueix els mateixos punts que per a la valoració d’un autor.
Índex X o No necessita metodologia estadística o No precisa valoració de cites o Nombre de premis nobel aconseguits o Nombre d’articles publicats en les millors revistes: nature, science que tenen un impact factor superior a 30.
Altmetrics Companyia que es dedica a valoració bibliomètrica. No és gratuïta.
Reserach gate Sense ànim de lucre.
ResearcherID Has de tenir ISI i has d’haver pagat.
SJR Valoració de països EUA: 1783 articles que tenen almenys 1783 cites.
...