Currículum ocult (comunicació visual) (2016)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Educación Primaria + Educación Infantil - 1º curso
Asignatura Comunicació visual i musical per a usos acadèmics i professionals
Profesor J.D.L.C.G.M.C.A.
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 26/10/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Treball de comunicació visual sobre l'estada a l'escola. Reflexió del currículum ocult durant les pràctiques a l'escola. 1r Doble Grau de mestre en EI i EP.

Vista previa del texto

Sílvia Martínez Escudero 1r DT MEI i MEP Currículum ocult visual En primer lloc trobo que la distribució de l’espai a l’aula és positiva. A la fotografia observem que hi ha uns espais per a que els infants guardin les seves coses.
D’una banda, hi ha safates amb el nom de cadascun dels alumnes. Es fan servir de calaix per guardar-hi els treballs que fan durant el curs. Hi ha molta informació en aquest espai, ja que la manera en que guarden els treballs els infants diu molt de la seva experiència. Alguns d’ells a l’hora de guardar-los, decidien si aquell treball quedava al fons o dels primeres del calaix, segons si els hi havia agradat o no (tant l’execució com el resultat). Es podien observar conductes ocultes que expressaven i reflectien el sentiment de l’infant sobre les tasques que havia fet.
D’altra banda observem que hi ha uns calaixos de color verd que també tenen el nom de cadascun dels infants. A l’arribar, de bon matí, els alumnes hi guarden l’esmorzar, per així quan sigui el moment d’esmorzar cadascú pugui anar a buscar-lo sense tornar a sortir fora de l’aula.
L’objectiu principal de la mestra en tots aquests aspectes és fomentar l’autonomia dels infants i fer-los responsables de les seves coses, fent que cadascun d’ells es faci seu aquell espai, mitjançant la repetició de les mateixes accions cada dia.
També cal destacar com a tret positiu (tot i que no es pugui observar a la fotografia) que les taules de l’aula estaven agrupades amb grups de 6 infants. Aquests grups fomentaven la interacció entre els infants a l’hora de fer activitats. Aprenien a cooperar i s’ajudaven els uns als altres. La mestra era conscient de que els grups havien de ser equilibrats ja que sinó aquestes situacions haurien estat més difícils.
Sílvia Martínez Escudero 1r DT MEI i MEP En segon lloc, parlaré de la decoració de les parets a l’aula. He de dir que a simple vista no era una classe molt decorada. Trobo que això també és positiu. Pel meu punt de vista, la poca decoració que hi havia a la classe seguia una harmonia, una funcionalitat i uns objectius en concret. A vegades pequem de voler decorar, vestir, omplir, donar-li vida a l’aula i el que fem és crear un ambient carregat d’estímuls que pot arribar a ser molest i inclús caòtic.
Aquesta fotografia mostra un dels murals més grossos que hi havia a la classe. Penso que és molt bona idea fer que aquest mural sigui el protagonista de l’aula perquè el trobo coherent. Coherent perquè els serveix als infants com a referència per saber quina és l’època i l’estació en la que es troben. A més a més, els infants havien participat en aquesta decoració portant els materials característics de la tardor.
D’altra banda també hi havia altres eines que ajudaven als infants a desenvolupar les seves habilitats i competències. Per exemple, cada dia, un d’ells s’encarregava de saber si hi eren tots amb l’ajuda d’una llista que estava penjada a la paret. Feien servir un mural amb els dies de la setmana com a horari (amb imatges) del que feien cada dia.
També hi havia un mural on s’hi havia d’enganxar el temps que feia, el dia en el que estàvem i els nens que no havien vingut a escola. Tenien un abecedari penjat a dalt de la pissarra on cada lletra tenia una imatge que la relacionava, així quan no recordaven com s’escrivia alguna lletra anaven a buscar la imatge que l’identificava.
Per això penso que de vegades a l’aula menys és més, i que el que fem ho hem de fer amb una finalitat o interès lúdic i conjuntament amb els infants, i no per exemple per impressionar a les famílies.
...

Tags: