Tema 6: Fisioteràpia en el tractament de les luxacions (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Fisioterapia - 2º curso
Asignatura Fisioteràpia en especialitats clíniques (FEC I)
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 16/03/2016
Descargas 3
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 6: FISIOTERÀPIA EN EL TRACTAMENT DE LES LUXACIONS LESIONS CAPSULARS: INTRODUCCIÓ I DEFINICIONS Luxació: pèrdua total de la congruència articular normal per fracàs de l’estabilitat, ja sigui per causes traumàtiques o patològiques.
Subluxació: pèrdua parcial de la congruència articular normal Hiperlaxitud articular: Augment exagerat de la mobilitat articular.
Inestabilitat: conseqüència de la laxitud (clínica).
Hiperlaxitud fisiològica: amplitud articular augmentada respecte les condicions normalse sense simptomatologia.
Inestabilitat crònica postraumàtica: inseguretat del pacient sobre l’articulació per lesions de repeticions.
Simptomatologia:        Dolor important Incapacitat funcional Deformitat local Dolor periarticular difús a la palpació Contractura ms de defensa que incapacita per fer el mov Mobilització activa impossible Mobilització limitada i dolorosa Lesions associades:        Distensió de la càpsula articular Ruptura de la càpsula Elongació lligamentosa Ruptura total o parcial dels lligaments Fractures articulars Afectació ms Afectació paquet vasculo-nerviós PAUTES BÀSIQUES EN EL TRACTAMENT DE LES LUXACIONS I SUBLUXACIONS Objectiu global: estabilitzar activament l’articulació (de manera activa) Objectius específics:     Reeducar propiocepció Potenciar ms analítics Disminuir l’edema i dolor Disminuir l’espasme ms Tractament: 1.
2.
3.
4.
Reducció (metge) ortopèdica o quirúrgica Immobilització (cicatritzar teixits) 3 setmanes mínim Valoració fisioteràpia (em de tractar sobre la nostra valoració) Tractament en funció de la nostra valoració a. Edema + dolor + espasme ms b. Amplitud articular c. Reforç ms actiu d. Reeducació propioceptiva Reaccions fisiològiques de la luxació art: Edema, espasme ms, i dolor.
Després del període d’immobilització l’articulació també es pot presentar com una articulació inestable i en aquest cas cal tenir en compte:    Mecanisme d’acció de la luxació: poder veure quines estructures han fallat  orientar el tractament (+analític) Potenciació analítica de la ms afectada i reeducació dels moviments lesionals (de forma molt progressiva) Tractament propioceptiu intents: donar estabilitat a l’articulació afectada.
o És la base del tractament fisioterapèutic de les luxacions començar el 1r dia adaptant les tècniques a les condicions i el seu estat.
Reforç muscular dirigit:    Reforçarem la ms que activament protegeix l’articulació Progressivament: o Isomètrics  isotònics  Contra Resistència(R) manual  Contra R externa  Excèntrics Treballar sempre en zones de seguretat per evitar moviment lesional o Treballar cada moviment individual  Ex: si és una luxació anterior, es treballaran els moviments contraris amb aquest.
Reeducació propioceptiva: Reprogramar el control ms per a què pugui estabilitzar activament l’articulació i evitar recaigudes 3 fases: 1. Reeducar sensació de posició articular: Exercicis de reposicionament articular de forma conscient a. Isomètrics a diferents graus b. Estabilitzacions/ desestabilitzacions rítmiques c. Facilitació neuromuscular propioceptiva d. Treballar en cadena tancada  No fa falta esperar a que li treguin el cabestret 2. Estabilització dinàmica de l’articulació: exercicis dissenyats per estimular l’activació ms amb l’objectiu de protegir l’articulació.
a. Exercicis del conjunt escàpulo-toràcic i gleno-humeral b. Exercicis en cadena cinètica tancada 3. Estabilització dinàmica de l’articulació: Exercicis que estimulen l’activació reflexa de la ms necessària per a l’estabilització.
a. Exercicis en cadena cinètica oberta b. Exercicis de balística c. Activitats específiques del pacient (esportives, laboral, lúdiques...) COMPLICACIONS: en les luxacions articulars         Artrosi, per traumatisme o hematoma no buidat  comporta irregularitats en la SA.
Rigidesa articular, per retard en la mobilització (exemple) Inestabilitat, per lesions lligamentoses associades, per no respectar els temps de cicatrització adequats o per falta de recuperació de la càpsula articular.
Lesions vasculars o nervioses Necrosi avascular, sobretot en l’articulació coxofemoral Infecció de la càpsula¸ (poc freqüent però molt greu) es dona quan la luxació provoca una ferida i contacte de l’articulació amb l’exterior.
Síndrome regional complexa tipus I Miositis ossificant ALTRES LESIONS CAPSULARS Sinovitis traumàtica: Inflamació de la sinovial per causes traumàtiques   Dona lloc a vessament articular = més pressió intraarticular, dolor, i espasme muscular (mecanisme de defensa) Especialment dolorós al moviment Tractament:     Repòs (fins a la reabsorció del vessament) Isomètrics Crioteràpia Embenat Hemartrosi: Presència de líquid hemorràgic intraarticular (sang a l’articulació)  Al llarg provoca artrosis     Produeix degeneració del cartílag i sinovial Principalment en grans articulacions Per causes traumàtiques Més freqüents en pacients hemofílics (prevenció) Tractament:    Isomètrics Potenciar musculatura periarticular Prevenir noves lesions amb l’ajuda del tractament o Crear un hàbit de realitzar pautadament els exercicis del tractament ...