Nutracèutics i omega 3 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Nutrición Humana y Dietética - 3º curso
Asignatura Patologia Cardiovascular
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 22/06/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

NUTRACÈUTICS I OMEGA 3 ÒXID NÍTRIC I NUTRACÈUTICS: En els anys 70 del segle XX el farmacòleg Ferid Murad va descobrir que els NITRATS utilitzats en el tractament de dolors de pit i algunes indicacions cardiovasculars alliberen monòxid de nitrogen en condicions fisiològiques.
Aquest té a la vegada efectes DILATADORS pels vasos sanguinis. Va trobar que això indueix una relaxació de la capa muscular en els endotelis.
En 1987 es va descobrir que el cos humà produeix petites quantitats de NO a partir de l’aminoàcid ARGININA. Això va ajudar a entendre el mecanisme d’acció de diversos nitrats orgànics utilitzats com medicaments en atacs d’angina pèctoris que igualment alliberen NO en el cos humà.
Inclús el tractament de pacients amb aterosclerosis amb arginina sembla tenir el mateix principi.
En el cervell, el monòxid de nitrogen poden jugar el paper d’un neurotransmissor.
ÒXID NÍTRIC: NO La síntesi de NO es realitza per acció d’un enzim, l’òxid nítric sintasa (NNOS), a partir de l’aminoàcid L – arginina que produeix NO i L – citrul·lina.
NO es produït per una àmplia varietat de tipus cel·lulars que inclouen cèl·lules epitelials, nervioses, endotelials i inflamatòries.
Existeixen 3 formes de NOS, 2 denominades constitutives i dependents del calci (cNOS), que són la endotelial i la neuronal, les quals sintetitzen NO en condicions normals, i una induïble i independent del calci (iNOS).
NUTRACÈUTICS: Prevenció cardiovascular. Paper de la nutrició en la prevenció de la malaltia ateroscleròtica.
Importància dels suplements dietètics: nutracèutics.
ÀCIDS GRASSOS OMEGA 3: LÍPIDS: indiquen d’obesitat i indiquen els nivells dels TG, fosfolípids i colesterol. Els TG: 95% dels lípids de la dieta i de l’organisme. Tipus d’àcids grassos: saturats, monoinsaturats i insaturats. DHA: responsable de la encefalització.
OMEGA – 3 INDEX: MESURA de la QUANTITAT de EPA + DHA en les membranes dels eritròcits expressada com % d’àcids grassos. Fa uns anys, la carn, el peix, els animals i les plantes silvestres aportaven una quantitat acceptable d’àcids grassos omega 3. En l’actualitat, aquests animals són alimentats amb blat i girasol, amb el que s’ha pogut desequilibrar l’aport de lípids en la dieta a favor d’un excés de omega 6.
Alternatives: 1. Aliments enriquits 2. Suplements OBJECTIUS DE LA SUPLEMENTACIÓ:   Restablir l’equilibri en els lípids de la dieta que s’ha perdut amb el canvi d’alimentació Augmenta l’aport d’aquells tipus de lípids que han demostrat un paper protector i que tenim limitacions de consum diari per trobar-se en un petit percentatge d’aliments o altres motius (contaminació de mars,...) BIODISPONIBILITAT:    Èsters etílics TG Krill: fosfolípids ...