Los nuevos profesionales en el periodismo digital (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 3º curso
Asignatura Gèneres i Formats Audiovisuals Multimèdia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 23/03/2016
Descargas 40
Subido por

Vista previa del texto

GÈNERES I FORMATS AU DIOVISUALS I MULTIMEDIA – MARIA LÓPEZ MOYA LOS NUEVOS PROFESIONALES EN EL PERIODISMO DIGITAL – MARTA FRANCO Els reptes dels mitjans de comunicació davant la convergència digital eren clars. Entre els punts crítics que ha d’afrontar una redacció integrada és el de comptar amb un equip de redactors que dominin el món multimèdia i entenguin les regles del joc de la comunicació digital el que encapçala la llista. També cal preguntar-se on són els límits entre el periodisme digital, en les seves connexions amb el màrqueting de continguts i els departaments tècnics? La integració de les redaccions ha portat a la creació de nous professionals, entre els perfils més habituals hi ha: el responsable de xarxes o l’analista de xarxes (SEO). Però Chiqui Esteban (The Boston Globe) n’afegeix 4 més: l’especialista en narratives digitals, el periodista multimèdia, l’equip de tauletes i mòbils i els periodistes de dades.
ESTRATEGIA EN XARXES SOCIALS Segons Lina Maria Aguirre-Jaramillo, als mitjans internacionals hi ha 9 càrrecs nous que han aparegut recentment als mitjans: l’optimitzador de titulars, l’agregador de mitjans socials, el periodista detectiu científic, l’especialista en prestacions digitals¸ el curador de continguts, el periodista explicatiu, els realitzadors i controladors virals, el networker, i els experts en reporterisme assistit.
BARREJAR HABILITATS, COMBINAR PROFESSIONALS En el marc de les actuals redaccions periodístiques és necessària la convivència i l’enteniment entre els que dominen les tecnologies i aquells que dominen la professió. És necessari un equilibri entre el periodisme a temps real i el del reportatge en profunditat.
S’ha de repensar la professió des de les redaccions, però sobretot cal estar obert als canvis.
Arthur Sulzberger, (The New York Times), explica que els èxits del futur a internet passen per superar el pensament tradicional. Un cop fer això el periodista sabrà treure partit a internet, i sabrà mirar la tecnologia amb ulls periodístics i aprofitar els beneficis de la creació d’una comunitat.
CLAUS DE LA GESTIÓ D’EQUIPS     Compartir informació: abans el periodista era segons la seva agenda de contactes, ara, comparteix i seràs part d’un procés major de transparència.
Treball en línia i contrucció en paral·lel. Utilització de processos compartits i llocs comuns.
Gestió dinàmica de les agendes temàtiques. El treball planificat i l’estratègia a mig i llarg termini són més eficaces.
Gestió dinàmica dels horaris. Ja no hi ha pressió pel tancament de l’edició, el contínuum 24/7 exigeix especialitzacions i personal divers i descentralitzat.
GÈNERES I FORMATS AU DIOVISUALS I MULTIMEDIA – MARIA LÓPEZ MOYA  Formació millorada. Per l’aprenentatge de noves disciplines i formes de treball.
CONSELLS      El periodista digital no pot ser un home-orquestra. La versatilitat s’ha de complementar amb l’especialització i l’aprenentatge de nous rols.
S’ha d’evitar el periodisme de ramat, aquell que representa la cerca de notícies per senders concorreguts.
No siguem pollastres sense cap. Picotejar sense destí i sense contrastar fonts és un camí directe cap al pou.
S’ha de produir una alineació entre universitat i empresa per desenvolupar un estudi en els quals les noves competències digitals estiguin recollides.
S’ha de crear un ecosistema on el periodista faci d’investigador, intèrpret i narrador d’històries.
...