Aparell Reproductor Masculí (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Anatomia humana I
Año del apunte 2015
Páginas 5
Fecha de subida 22/03/2016
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

TESTICLES CONDUCTE INGUINAL La seva formació es relaciona amb el descens dels testicles durant el desenvolupament fetal. En el seu interior s’hi troben: - En l’home: cordó espermàtic, conducte deferent extraperitoneal i vasos testiculars.
En la dona: lligament rodó de l’úter.
TRIANGLE DE HESSELBACH És una zona amb forma de triangle que es troba situat en la paret abdominal, en la cara anterior en la zona inferior (engonal). Limita amb: - Vora lateral amb venes La base amb el lligament inguinal Epigàstric inferior HÈRNIES Part de la cavitat abdominal que surt fora, que surt del seu lloc, aprofitant el conducte inguinal (pel Triangle de Hesselbach). Es col·loquen al costat dels testicles.
FORMACIÓ DELS TESTICLES Durant l’embriogènesi es troben situats en la zona de T-10. Durant el desenvolupament poden fer un dels 2 viatges:  Quedar-se en la zona pèlvica: formaran els ovaris en la dona.
Baixar fins a sortir del cos amb la formació de la bossa escrotal: formaran els testicles en els homes.
El lligament glomerular és el que estira els testicles fins al seu lloc.
ELS TESTICLES Són 2 glàndules ovoides situades a fora del cos ja que els espermatozous s’han de conservar en una temperatura inferior a 37Cº. Es troben protegits per una capa de pell, l’escrot. La contracció i localització de l’escrot regula la temperatura dels testicles.
Es troben envoltats del múscul cremàster, que es troba vascularitzat per l’artèria i la vena cremàster.
El cordó espermàtic comunica la part interna de l’abdomen amb els testicles. És el que subjecta els testicles a dintre de l’escrot. Per el seu interior hi passen: - Conducte deferent Art. del conducte deferent Art. i vena cremàster Vasos limfàtics - Art. testicular - Plexe venós pampiniforme - R. Genital del n. Genitofemoral Els testicles tenen forma d’ou i consten d’un pol superior i un altre d’inferior. Es troben envoltats per una túnica albúgina que continua per dintre amb els septes testiculars. Els conductes desemboquen al mediastí testicular i aquests a l’epidídim.
En el pol inferior, superior i laterals dels testicles s’hi troba l’epidídim, unes estructures que consten d’un cap, un cos i una cua, on els espermatozoides maduren. La cua connecta amb el conducte deferent. Gràcies a la contracció de l’epidídim els espermatozoides surten expulsats cap el conducte deferent.
Estan formats per una sèrie de capes testiculars (de fora cap a dintre): ELS ESPERMATOZOIDES Normalment, la quantitat d’ ejaculat (semen) que surt és de 2 a 6 ml.
El pH sol rondar entre 7-7,8. Les variacions en aquest pH són els que afectaran a la seva variabilitat i funció. Amb l’edat, la qualitat dels espermatozoides varia. Acostumen a sortir el 60% ben formats.
Aquest semen està format per líquid seminal (produït per les glàndules seminals) i pels espermatozoides.
VASCULARITZACIÓ - - ARTÈRIES: L’art. Principal és l’art. Testicular, que es troba en la part central del cordó espermàtic. També hi trobem les venes i artèries cremàsters i l’art. Del conducte deferent.
VENES: el retorn venós es realitza a través del plexe venós pampiniforme. Aquestes venes passen pel cordó espermàtic (conducte inguinal). Les que provenen del testicle dret desembocaran a la vena cava inferior, mentre que les provenen de l’esquerra formaran la vena testicular esquerra que desembocarà a la vena renal esquerra.
INNERVACIÓ - SIMPÀTIC: a través de les últimes 3 toràciques (T-10, T-11 I T12) i les dues primeres lumbars (L-1 i L-2)= plexe hipogàstric inferior. Els ganglis renals en el plexe testicular innerven conducte deferent, epidídim i testicles.
- PARASIMPÀTIC: nervis esplàncnics pèlvics (de S-2 a 2-4) que s’ajunten amb els simpàtics en el plexe hipogàstric inferior.
Innerva la part proximal del conducte deferent i el penis (controla l’erecció).
VARIOCELE Té l’aparença de una “bolsa de gusanos”. Està causada per la dilatació (eixamplament) de les venes del plexe pampiniforme.
Acostuma a passar en el testicle esquerra ja que el recorregut de les venes és més gran (arriba fins a la vena renal esq.) que el que realitza el de la dreta.
TORSIÓ TESTICULAR És la torsió del cordó espermàtic, el que sosté el testicle amb la part inferior de l’abdomen. Si no s’actua ràpidament el testicle es necrosa i s’ha d’extirpar.
CONDUCTES DEFERENTS Tubs que surten des de la cua de l’epidídim i que acaben en el conducte ejaculador. En aquest recorregut transporten els espermatozoides.
Els conductes deferents passen per darrera la bufeta urinària i en l’últim segment s’eixampla=ampolla del conducte deferent. Per darrera s’hi troba la glàndula seminal que formarà el líquid seminal.
La unió del conducte deferent amb el conducte de la glàndula seminal formarà el conducte ejaculador, que s’unirà amb la uretra. En aquesta unió hi ha un esfínter que serveix per evitar que surti l’orina i que el semen entri a dintre durant l’ejaculació.
En la vasectomia es tallen aquests dos conductes deferents en la zona del testicle, tot i que hi ha un cert temps per tornar-los a connectar i que continuïn funcionant correctament.
PRÒSTATA Òrgan que es troba dividit per la uretra prostàtica (la divideix en 2 lòbuls), tot i que també recorre el seu interior el conducte ejaculador, de manera que hi deixa anar el líquid seminal. La part més inferior és glandular. A vegades creix de manera anormal. Es troba situada per sota de la bufeta urinària i en la part posterior de la símfisi púbica.
GLÀNDULES BULBOURETRALS O DE COWPER Glàndules situades a la part inferior de la pròstata, de manera que es relacionen amb la uretra membranosa. La seva funció és secretar una espècie de moc que lubrifica la uretra del penis.
...