Tema 6 (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Bioquímica - 2º curso
Asignatura Fisiologia Vegetal
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 14/10/2014
Descargas 42
Subido por

Vista previa del texto

Judith González Gallego Fisiologia vegetal T6 CONCEPTE I HISTÒRIA DE FOTOSÍNTESIS Entenem per fotosíntesis a la producció d’energia i la formació de compostos carbonats.
HISTORIA DE LA FOTOSÍNTESIS Hi ha una sèrie d’aconteixements (durant aproximadament uns 200 anys) que porten a conèixer el procés de fotosíntesis i venen donats de la mà de grans investigadors:  Aristòtil: les fulles de vinya protegien la tija de la llum.
 Hales: l’aigua i la llum intervenien en el creixement vegetal  Prestley: experimenta amb una rata, campana, espelma i planta de menta. A la campana la rata s’ofegava; si posava l’espelma s’apagava; la menta creixia bé i no moria; si posava menta, rata i espelma tot funcionava correctament.
Va dir que la planta produïa alguna “cosa” que permetia que la rata visqués i la espelma estigués encesa, és a dir, que donava una espècie d’energia.
 Jan Ingenhousz: introdueix la llum en l’experiment anterior  Senebier: veu que les plantes creixien sota l’agua necessitaven CO2 i que desprenien O2.
 Saussure: Comprovà indirectament la necessitat de l’aigua en la fotosíntesis.
 Mayer: estableix que la planta transforma energia.
 Sach: comprova que la MO és midó.
 Blackmann: estudia la influència de la temperatura en la que distingirà dos processos: un procés ràpid que necessita de llum i no està influenciat per la temperatura i un procés lent que no necessita de llum però si depèn de la temperatura.
 C. Van Niel: estudia la fotosíntesis i també en bacteris i observa que en general és un procés d’oxidoreducció.
 R. Hill: va demostrar, en cloroplasts, que era un procés d’oxidoreducció en aquests treballant am un acceptor final.
També va demostrar que era l’aigua el qui aportava l’oxigen i no el CO2.
 Ruben i Karmen: treballen amb marcadors reactius i descobreixen d’on venia l’oxigen: l’oxigen del CO 2 apareixia en CH2O i el de l’aigua apareixia com oxigen sol.
 Rackner: treballa amb cloroplasts sense andhidrasa carbònica per rebatre a Wartburg que deia que l’oxigen podia venir de la reacció CO2 + H2O  CO2H2  Oschoa i Vishniac: troben l’acceptor natural, el NADP+  Amon: troba que es produeix ATP a partir d’ADP 1 Judith González Gallego Fisiologia vegetal T6 ASSIMILACIÓ DEL CARBONI PER PROCARIOTES I PLANTES Quan parlem d’assimilació del carboni parlem del fet de convertir un compost inorgànic, com és el CO2 atmosfèric, en un compost orgànic, com la sacarosa. Dins l’autotrofia la fotosíntesis és el sistema més modern que utilitzen algues, bacteris i plantes però n’hi ha d’altres processos com la quimiosíntesis que utilitzen altres hidrurs (com el sulfhídric) per elaborar el procés de reducció. Tots aquests processos tenen en comú que utilitzen el CO2 per obtenir esquelets carbonats tot i que el gran avantatge que presenta la fotosíntesi respecte ells és que no utilitza matèria inorgànica com a energia sinó la llum, un material molt més barat.
BALANÇ ANUAL DE L’ENERGIA DE LA BIOSFERA La fotosíntesis té una gran importància en tota l’energia de la biosfera. L’energia solar que arriba a la terra només un 10%, com a màxim, és el que coneixem com a par (fotosintetic active radiation), és a dir, la radiació capaç d’elaborar fotosíntesis.
Cal tenir present que la gran quantitat d’energia que tenim és fòssil tot i que aquesta no és una font inesgotable. Els vegetals aprofiten un 0,2% de la llum que tenen, l’home fa servir un 0,5% d’aliment i la despesa industrial era (fa uns 10 anys) del 10% de la que podem obtenir per transformar l’energia solar en energia.
2 ...