Vitamina A (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Bioquímica
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 22/03/2016
Descargas 7
Subido por

Vista previa del texto

VITAMINA A GRUP AL QUE PERTANY També coneguda com a retinol, és una vitamina liposoluble (es dissol en greixos i olis) que s’emmagatzema en el fetge. És un nutrient essencial pels humans. A més a més, és un antioxidant que elimina els radicals lliures d’oxigen.
Té diferents formes químiques apart del retinol: retinal i àcid retinoic.
La vitamina A es forma a través de la provitamina β-carotè. Aquesta, s’ingereix i és transformada en vitamina A per la mucosa de l’intestí prim.
ESTRUCTURA MOLECULAR β-carotè: C40H56 Retinol: C20H30O LOCALITZACIÓ En l’alimentació podem trobar: - Vitamina A en productes d’origen animal (carn, ous, llet, formatge) - Provitamina A en productes vegetals (fruita i verdura).
La provitamina més comuna és el β-carotè, que el podem localitzar en pastanagues, carbasses, melons, espinacs, albercocs, o en qualsevol fruita o verdura de color.
FUNCIONS QUE REALITZA - Intervé en la generació i manteniment de les cèl·lules epitelials, en el creixement dels ossos i en la protecció i regulació de la pell i les mucoses.
- També genera pigments necessaris per al funcionament de la retina (d’aquí el nom de retinol). Per aquest motiu, la vitamina A és important per tenir una bona visió, sobretot de la llum tènue.
- El β-carotè té propietats antioxidants, de manera que ajuda a eliminar els radicals lliures d’oxigen.
- Alguns estudis han demostrat que aquesta vitamina ajuda a prevenir alguns càncers de pell.
- Ajuda a formar teixit nerviós i evita tant problemes respiratoris com l’envelliment prematur.
INTERÈS CLÍNIC - Dèficit de Vitamina A: Pot provocar problemes oculars sobretot en la visió nocturna. Algun dels danys irreversibles és per exemple la xeroftalmia (sequedat persistent de la còrnia).
A més, també pot aparèixer pell seca, amb escames en les ungles i el cabell.
També pot augmentar la susceptibilitat a les infeccions bacterianes, virals...
- Excés de vitamina A: Al ser una vitamina liposoluble i que per tant, costa més d’eliminar que una d’hidrosoluble, un excés provocarà diferents efectes tòxics, com ara nàusees, icterícia, anorèxia, visió borrosa, vòmits, somnolència...entre d’altres.
BIBLIOGRAFIA http://www.news-medical.net/health/What-is-Beta-Carotene(Spanish).aspx https://es.wikipedia.org/wiki/Vitamina_A https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/002400.htm ...