El cas del petit Hans (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Personalitat i diferències individuals
Profesor A.M.
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 13/10/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Perspectiva Psicodinàmica: El cas del petit Hans Objectius - Conèixer i identificar els principals desavantatges de la teoria psicoanalítica.
Identificar els tipus de personalitat, els estadis psicosexuals i els mecanisme de defensa que plantejava Freud.
Contextualització Freud va ser un dels pocs psicòlegs o psiquiatres que van posar per escrit amb tota mena de detalls alguns dels seus casos. La major part d’ells es corresponen amb casos de la primera etapa de Freud.
El cas del pequeño Hans, publicat en 1908, presenta un anàlisis d’una fòbia d’un nen de 5 anys. El nen fou tractat pel seu propi pare, de mode que Freud no va tenir accés directe al cas.
Es crea el comitè de l’anell, una organització de seguidors de Freud i del moviment psicoanalítics. Freud finalment es va separar.
Hi ha una sèrie de postulats basics de la teoria psicoanalítica de Freud: - No tot el que influeix en la conducta és observable.
L’ajuda al manifest de records i instints reprimits, ajuda al desenvolupament normal de l’individu.
Símptomes de Hans   Por a ser mossegat per un cavall El nen no vols sortir sol de carrer Aquests dos representen el desig sexual per la mare i l’odi que té al pare.
El nen es troba en l’etapa fàl·lica que plantejava Freud (interès pels genitals), que es correspon entre els 3 i els 6 anys.
Segons ell, el conflicte sexual és el que causa altres pors.
El temor histèric a ser mossegat per un cavall i la por a sortir de casa és un tipus d’expressió dels desitjos i els temors. Té una por simbòlica al cavall ja que aquest representa el seu pare. A més, presenta una ansietat de castració degut a que té por a ser castrat pel seu pare, quan aquest descobreixi l’afecte que té amb la mare.
Tractament 1) La primera part consisteix amb la reinterpretació de la por o dels símptomes. Això és necessari per poder tractar el Complex d’Edip que presenta en Hans. D’aquesta manera, podrà assignar-li un nou rol al pare.
2) No judici (no intervenció del pare). Es fa una interpretació de la por que el nen té als cavalls.
3) Anàlisis profunds de l’inconscient a partir de la interpretació dels somnis.
Aixi aconseguim aflorar el material inconscient a la part conscient.
Mecanismes de defensa  Desplaçament  Desplaça l’odi al seu pare a un altre subjecte o objecte, en aquest cas el cavall.
 Projecció  Hans considera que és odiat pel seu pare però en realitat és una projecció del seu sentiment.
 Formació reactiva  En Hans odia tant al pare que li demostra tot el contrari, un carinyo exagerat.
Inconvenients  Freud nomes va realitzar una visita al Hans, tota la informació era transmesa per part del pare a partir de cartes. Per tant es tracta d’un tractament realitzat a distancia.
 No hi ha cap evidencia de que els cavalls representin al pare.
 Les dades aportades pel pare no corresponen a observacions reals, és a dir, es produeixen interferències.
A partir d’aquí es plantegen una sèrie d’ansietat:  Ansietat realista  Es produeix quan hi ha un conflicte entre el jo i el món exterior. La causa d’aquesta por o ansietat és causada per un perill real.
 Ansietat neuròtica  Es produeix quan els instints (l’allò) entren en conflicte amb el jo.
 Ansietat moral  Observem que l’allò (els instints) es troben en conflicte amb el superjò. Es produeixen discrepàncies entre el que tu penses i les conductes morals i culturalment acceptables.
...