Processos d’influència psicosocials a l’àmbit criminològic (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 2º curso
Asignatura Psicologia criminal
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 22/01/2015
Descargas 12
Subido por

Vista previa del texto

Psicologia criminal Processos d’influència psicosocials a l’àmbit criminològic Presa de decisions individuals i presa de decisions grupals 1. Presa de decisions individual Quan prenem decisions individuals hi ha 4 factors que influeixen: 1. LA IDENTITAT DE L’ALTRE • Primeres impressions (Ex: rostres): determina el comportament a priori. Marquen força i són difícils d’eliminar. *Estereotips i prejudicis • Gestió de la identitat (Ex: interacció): interacció entre les persones, quan tenim relació. En aquest moment, es gestiona la identitat.
• Categorització social: (Ex: edat, identitat sexual) és una forma de categoritzar a les persones en funció d’un signe d’una persona en un determinat grup.
Dos processos importants sobre la IDENTITAT:  “indefensió apresa”: les persones que són blanc del prejudici i la discriminació acaben incorporant mecanismes d’acceptació i submissió a això, ja que no veuen, no és possible, una altra sortida o escapament per evitar...
 “profecía autocumplida” (o efecte Pigmalió): es desitja tant que sigui d’una manera, que acabes sent així.
2. ATRIBUIR LA CAUSALITAT DELS FETS • Disposicions internes o personals • Disposicions externes o contextuals  “Error fonamental d’atribució” Ex: causes delicte: persdonalitat impulsiva, antisocial o influències de grup.
3. CREENCES • Influencies de les ciències (Ex: Lombroso) • Ideologia, creences sobre els grups (categories-estereotips-prejudicis) 4. LA PERSUASIÓ 2. Presa de decisions grupals LA INFLUÈNCIA DE LA MINORIA • Influència informativa Psicologia criminal • Influència normativa a) Consistència, equivalent a presentar un argument lògic per arribar a la decisió, un argument coherent i de pes. També s’ha d’acompanyar d’una bona comunicació i d’una posició perseverant, és a dir, una capacitat de negociació.
b) Autoconfiança: la minoria ha d’actuar ferm i contundentment, mostrant-se segura a si mateixa.
c) Deserció de la majoria i capacitació gradual d’altres membres: “efecte bola de neu” (una bola que cada vegada es fa més gran). Exemple: pel·lícula hombres sin piedad.
...