Publicitat segles XIX i XX (2014)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 1º curso
Asignatura Historia del periodisme
Año del apunte 2014
Páginas 5
Fecha de subida 20/10/2014
Descargas 2
Subido por

Descripción

Resum de la publicitat als segles XIX i XX

Vista previa del texto

Publicitat segles XIX i XX 1-Introducció  Segles XIX i XX etapa de grans canvis tecnològics, polítics, socials i conflictes bèl·lics 2-Publicitatcitat a Catalunya            1830 gran creixement industrial Litografia inventada a Alemanya va ser aplicada a Catalunya.
Primer litògraf català, Carles Gimbernat (1814, el Diario de Barcelona) Mitjans de segle comerciants comencen amb la publicitat: Targetes comercials, etiquetes productes i mercaderies etc.
1870-80 primeres agències de publicitat. Primers anuncis extratipogràfics realitzats fora dels tallers del diari Apel·les Mestre, artista gràfic representatiu (La Veu de Catalunya i El Poble Català) Al segle XIX apareixen els primers cartells a Catalunya.
Ramón Casas va crear els primers cartells. Adrià Gual i Miguel Utrillo també van ser considerats entre els més rellevants pel que fa a les arts gràfiques Cu-Cut! Gaietà Cornet i Joan Enric García Junceda també van ser dels millors grafistes.
1920. Sucursals agències publicitàries americanes a Catalunya Anys 30, gran canvi a la publicitat de tot Europa gràcies a les avantguardes.
2.1.La ràdio  Gran aportació a la publicitat  Durant la dictadura de Primo de Rivera. Emissions en castellà i censura  Durant la 2a república molta popularitat  1a ràdio a Barcelona Ràdio Barcelona EAJ. 1s emissions eren temes musicals i culturals  Durant la GC. La república i la Generalitat van utilitzar la ràdio com a mitjà de comunicació de masses, perill de bombardeig o accions de govern.
2.2. La TV  Anys 50 apareix TV  1964 comencen les primeres emissions de publicitat x TV  Canals autonòmics, normalització lingüística etc.
2.3. La premsa  Orígens premsa periòdica finals S XVIII (Diario curioso)  Entre 1931-1939 gran activitat del periodisme català. (1938 24 capçaleres) Col·laboraven intel·lectuals (Pere Calders, Carner, J.M. De Segarra i especialitzats en música i ràdio (Joan Gols) i opinió (Rovira i Vrigili i Josep Pla).
2.4 Propaganda política  Tots els partits tenien el seu diari  GC moment de màxima repercussió, reflectint realitat sense manipulació+motivar tropes  Propaganda a nivell Estatal i Internacional  Després de la victòria de Franco, només es va poder escriure amb Català fora.
 1r a França amb exili del govern de la Generalitat i capçaleres com Revista de Catalunya, El poble Català, La Humanitat etc.
 Mèxic capital cultural catalana 2.5. Guerra civil  Molt influent tan nacional com internacionalment  Comissariat de propaganda, resposta a la acció franquista. Publicitat com a denúncia 3-Publicitatcitat a Espanya 3.1. Premsa del segle XIX  Amb la revolució industrial la premsa creix exponencialment  Publicitat molt lligada a la premsa, primeres agències.
 Agències més importants de Sociedad General de anuncios de España: Empresa y comisión de anuncios, Diario oficial de Avisos.
 La recaptació en publicitat era secundària. No cobria despeses del diari 3.2. La publicitat al segle XX  Boom publicitari per necessitat de satisfer la demanda pública de béns de consum  Dècada dels 60 edat d’ or de la publicitat. Entra en vigor l’ Estatut de Publicitat i naixement de l’ Associació Espanyola d’ Anunciants i naixement de revistes publicitàries 3.3. La ràdio  1923. Ràdio Barcelona difon primers anuncis radio  GC activitat comercial de la ràdio sota mínims  1939-45 només hi havia la SER i ràdios locals.
3.4. La TV  1956 programa patrocinat i organitzat per Ruescas Publicidad, 1a agència que realitza programes de TV a Espanya  1961, Es crea Junta de Tv per aprovar i resoldre contractes publicitaris  TVE contractava espais amb agències, agències enviaven anuncis i aquests passaven aprovació del censor  La publicitat de l’ època era. Un cartró amb el nom del producte o un presentador que sortís amb el producte. (Bastant cutre) 3.5. El Cinema     Valor publicitari molt escàs. Plaques fixes escrites a mà Més endavant apareixen les diapos i projeccions fixes Filmet, introduïts per Jo Lintent, suposa un avenç.
Pel·lícules d’ argument que presenten el producte que s’ anuncia, i a més entretenen.
No es coneix que es publicitat fins al final 3.6. Publicitat exterior  Tanques publicitàries amb aparició de l’ automòbil  Toro de Osborne  Panells circulars col·locats a les cantonades dels carrers importants 3.7. Cartells  Origen remot  Adaptat a la cultura de la civilització. (Escrits a l’ antiga Grècia, Dibuixos a l’ Edat mitjana etc.)  Litografia. Gran importància del cartell durant i després de la GC. Agrupacions de dibuixants etc.
 Grupo 13, primers fundadors 4- Publicitat a França 4.1. La premsa  Segle XIX, figura de Emile Girardin . Percep la publicitat com a base econòmica de la premsa.
 1836 Funda a París el diari La Presse, molt barat.
4.2. Agències de publicitat  Segle XIX, professionalització de la publicitat. 1835 L’ Agence des Feuilles Politiques(Charles Louis Havas)  A les darreries de segle París ja té un centenar d’ agències de publicitat com. Société Générale des announces(d’àmbit nacional), Société Catholique o Société Mutuelle de Publicité  1920 fusió Société Générale des announces i Havas. Gran presència exterior  1927 neix Publicis( Bleusstein-Blanchet)  2a GM, Oficina de propaganda gràfica per la pau (Jean Carlu), grans cartells 4.3. Publicitat a l’ exterior  Panells publicitaris als carrers importants que feien de lavabos i publicitat. Alcalde Rambuteau 4.4. Cartells  Jules Cheret, impulsor del cartell contemporani. Dones, suggereixen emocions, harmonia text i imatge  Toulouse Lautrec, allunya el cartell de la pintura històrica, funció comercial 4.5. Cinema  Germans Lumière creen petits films publicitaris per a empreses com Evian 4.6. Ràdio  Ràdio pública estatal i privada comercial 4.7.Eslògans  Apareixen als anys 20. La Vaca que riu (Benjamin Rabier el 1921)  Citroën anunci torre Eiffel 4.8. TV  Anuncis d’ interès nacional, Ferrocarils, Gas etc.
 Primer ninot popular de la TV, Pipou que anuncia pèsols  1970 internacionalització  1989 1a emissió dedicada a la publicitat 5 Publicitat a Itàlia 5.1. Segle XIX  1870 unificació d’ Itàlia, Risorgimento Giuseppe Garibaldi 5.2. Propaganda política  Garibaldi utilitza la propaganda política per involucrar el poble, difonia pamflets a les zones urbanes carregats de patriotisme  Col·laboren intel·lectuals (Leopardi i Manzoni) i es crea el periòdic RIsorgimento (18471852) 5.3. Premsa  1863 es creen empreses encarregades de vendre espais publicitaris als diaris 5.4. Cartells  Finals de segle XIX cartells amb color, gran auge.
 Adolf Hohenstein 5.5 Segle XX  Publicitat poc desenvolupada  Creixement, Fiat destina calers a publicitat. Eslògan de : Fiat-terra-mare-cielo.
5.6. I GM i Mussolini  1922 Mussolini pren el poder.
 Mussolini havia treballat al diari Avanti, coneixia poder de la propaganda i va crear un departament de creació de campanyes publicitàries.
5.7. Els cartells  Mario Siorni, al servei del règim 5.8. La ràdio  Protagonista durant el mandat de Mussolini. Funció de propaganda del règim.
 1924, Unione Radiofonica Italiana (URI). 1926 primer anunci  Evolució, de propaganda feixista a publicitat comercial 5.9. Miracle econòmic  Anys 50 i 60  Cotxes i la Vespa 5.10. Canvis a la publicitat a finals del XX  Gran llibertat creativa  1973, crisi, estancament 5.11. La TV  URIRadiotelevisione Italia (RAI)  1957 primer anunci televisiu  Dècada dels 80, Berlusconi aconsegueix monopoli TV privada  Model públic vs Model Berlusconi guanya el model Berlusconi perquè permetia anunciar a empreses privades 6. La Publicitat als USA 6.1. Cartells  Precolonització: Plaques, mostres gratuïtes, papers etc.
 Segle XIX millores a la impremta, canvi a la publicitat  1s circs i teatres  Ferrocarils  1900 s’ acorda que el contingut del disseny ha de ser de 42X28. Aquest acord ajuda a que es mantinguin els cartells a la via pública 6.2. Premsa  Bennet creador i editor del New York Herald, (1834.1924). Puja preu de publicitat x baixar preu de diari. Posa fi als anuncis repetitius de cada dia al diari perquè la gent fes més cas als anuncis. Posa anuncis a totes les parts del diari. Anuncis personals  Als pobles petits comerciants es feien autopublicitat, més efectiva que la de masses 6.3. Primers agents publicitaris  Després de la guerra civil, apareixen els primers agents publicitaris. Portaven anuncis dels comerços als diaris (Ayer i Walter Thompson)  Principis del XX primeres agències publicitàries.
 Primers de segle, gent enfadada amb la publicitat, es demana regulació. 1914 Comissió federal del comerç i 1971 Consell de revisió Nacional de Publicitat.
6.4. La II GM  Crak del 29 (-) publicitat  IIGM (+) Publicitat 6.5. Publicitat dirigida a les dones  Dones principal consumidor, excepte automòbils, cases i electrodomèstics.
 Agències eren tots homes, venien producte i marcaven conductes.
 70, feminisme. Canvi de tornes.
6.6. La ràdio  No controlada pel govern  Allibera la publicitat de l’ alfabetització gràcies a la veu i la música 6.7. La TV  1945 es comença a dissenyar publicitat x TV.
 1945 la CBS ja tenia Institut d’ Estudis Sobre l’ Audiència ...