Comentari El nom de la rosa (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Comunicación Cultural - 2º curso
Asignatura Història de la ciència i la cultura
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 12/03/2016
Descargas 33
Subido por

Descripción

Comentari de la pel·lícula El nom de la rosa

Vista previa del texto

El nom de la rosa: Passa al 1327, per tal de desenvolupar a Guillem de Baskerville com a Guillem d’Occam, pensament científic. Roger Bacon també segueix aquest pensament, qüestionen diverses parts de la bíblia com la formació de la terra, sense aquest raonament científic no haguessin aparegut pensadors com Galileu. (Navalla d’Occam).
És més difícil arribar a l’explicació real perquè necessita menys factors i més senzillesa.
Franciscans: - Guillem de Baskerville: (Guillem d’Occam 1290-1347 Filòsof escolàstic de l’època important per la navalla d’Occam: Forma de pensament científic + tarannà de Sherlock Holmes) - Ubertino de Casale: Líder dels franciscans espirituals Benedictins: - Adso de Melk (O.S.B) Dominics: - Bernat Gui (1261-1331) Inquisidor – La majoria d’inquisidors són Dominics -.
Dulcinians: (Branca franciscana) - Salvatore - Remigio d’avoragine ESCENARI Abadia benedictina al nord d’Itàlia amb personatges franciscans i dominics com Bernat Gui que representa al papa i l’inquisició. La qüestió era si crist va tenir coses o només les va usar, si n’hagués tingut, l’església en podria tenir, si només les va usar, l’església hauria d’adaptar-se a un mètode de vida més senzill.
Ubertino de Casale ha de marxar per ser el líders dels espirituals, quan mor al 1226 Francesc d’Assis, els franciscans queden dividits en dos: Espirituals i conventuals, aquests seran els que continuïn, però inicialment els espirituals, que eren més bel·ligerants, vivien de forma austera i feien accions de terrorisme religiós per conservar allò que pensaven. Ubertino de Casale, en canvi Guillem de Baskerville.
L’INQUISICIÓ Inquisició pontifícia (1231): Institució medieval que lluita amb les dissidències doctrinals i, els que fan la guerra santa.
Al 1478 Ferran el catòlic crea l’inquisició espanyola, que tenia l’intenció de convertir els jueus, ja no només en corrents sinó minorar el poder de les comunitats jueves d’arreu del país.
Inquisició romana (congregació del sant ofici o congregació per la doctrina de la fe, 1542) Mesura contrareformista, lluita contra les mostres de cristianisme protestant.
Segle de les guerres de religió, gran lluita entre catòlics i hugonots. Nit de la massacre de sant Bertomeu, 24 d’agost de 1572.
Al segle següent apareix a França el Jansenisme, seguidor de Sant Agustí (Port - Royal).
HISTÒRIA: Contraposició de la manera de fer de Guillem de Baskerville i Bernat Gui, no posa lògica a l’assumpte, ja que tots els assassinats estan passant com si fos el judici final, però la culpa és del monjo seduït per la noia que fa bruixeria amb el gat negre. La forma de raonament (científic) de Guillem de Baskerville acabarà portant la modernitat.
Navalla d’Occam: Les explicacions no s’han de multiplicar innecessàriament. (La pluralitat no s’ha d’afegir sense necessitat). Per explicar una cosa fes-ho utilitzant el mínim número d’elements necessaris, ja que si ho fas ho compliques innecessàriament.
Que el cas sigui senzill no vol dir que sigui evident, i més quan està escenificat o preparat per semblar un altre cosa.
1327: Lluís IV de Baviera, emperador del sacre imperi Germànic (962-1806) confederació política europea que té un emperador. Declara que el poder civil esta per sobre del religiós  tensions ...