TTEMA 11. ECDYSOZOA (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Genética - 1º curso
Asignatura Zoologia
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 22/10/2014 (Actualizado: 18/05/2015)
Descargas 14
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 11: ECDYSOZOA Són l’altre grup de protòstoms a part de l’spiralia. Està creat per la genètica, pels anàlisis moleculars, per això de caràcters morfològics en tenen molt pocs en comú: tots muden.
Sinapomorfies dels ecdysozous: - Sense cilis locomotors en les cèl·lules epidèrmiques.
Cutícula amb quitina alfa i formada per tres capes.
Hi ha una muda (ecdysis) sota el control d’unes hormones, que es diuen ecdisteroides.
Muda: apareix una epicutícula per sota de al cutícula vella. La cutícula vella es desprèn i l’altra es converteix en la nova cutícula. Hi ha un moment en que està envoltat per dues cutícules.
Dins dels ecdysozous grups marins amb poques espècies: priapulida, kinorhyncha, loricifera.
Tots aquests tenen muda.
NEMATOZOUS Hi ha dos grups: Nematomorpha (aigua dolça, terrestres o marins) i Nematoda. Aquests dos grups estan junts per l’ADN del ADN ribosòmic 18S.
La sinapomorfia morfològica que els uneix és la pèrdua quasi completa de la quitina en la cutícula, reemplaçada per col·lagen. A més, només tenen musculatura longitudinal.
Nematòdes Són pseudocelomats, i és un grup molt ampli: hi ha formes lliures i paràsits. El cos està revestit per una cutícula complexa : fins a 9 capes. La cavitat psedocelomàtica és petita, i està plena de líquid. Són animals molt flexibles.
Els mascles presenten una cloaca on s’obren els testicles (hi pot haver 1 o 2). Els mascles presenten una espícula que serveix per la còpula. Les femelles tenen separat l’anus i els ovaris.
Sempre tenen dos ovaris.
El creixement es fa amb quatre mudes, per la qual cosa hi ha quatre estadis o fases juvenils fins arribar a la forma adulta.
Sinapomorfies dels nematodes: - - Nombre de cèl·lules i el llinatge cel·lular són possiblement constants per cada espècie.
En Caenorhabditis elegants la femella adulta de 959 cèl·lules, i el mascle 1036 sempre.
Mecanoreceptors al voltant de la boca situats formant anells (sensiles).
La boca està envoltada de 3 a 6 llavis.
Tenen molts òrgans sensorials: papil·les, sedes, amfidis, fasmidis i ocels. Els amfidis són dos òrgans sensorials que es troben a la regió cefàlica i són quimioreceptors. Els amfidis són la sinapomorfia.
Hi ha una o dues cèl·lules excretores.
Quasi tots són dioics, alguns hermafrodites o partenogenètics. La fecundació és interna. El desenvolupament es basa en un increment limitat del nombre de cèl·lules. El que augmenta és el volum de les cèl·lules. Hi ha quatre mudes i 5 estadis de desenvolupament (4 juvenils i un adult).
Hi ha moltíssims paràsits i moltes modalitats de parasitisme. Alguns de vida lliure, ectoparàsits de plantes, endoparàsits de plantes, zooparàsits... i moltes més que no vull saber joder.
...