Ruta de la Seda [TREBALL] (2016)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Arqueologia
Año del apunte 2016
Páginas 7
Fecha de subida 04/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Nom i cognoms: Oriol Guinart i Parra NIUB: 18034240 Assignatura: Arqueologia Data d’entrega del treball: 2-11-2016 RUTA DE LA SEDA PREGUNTA 1: Què és? La ruta de la seda va ser una xarxa de rutes comercials que unia Occident amb Orient, concretament Europa i Àsia Àsia, durant l’Edat Mitjana(3.ac-16.dc) . La ruta s’estenia per més de 8.000 km, i passava per més de 100 localitats. No s’ha d’entendre la ruta com un camí únic, sinó que recorria molts camins, ja què sovint havia de travessar obstacles com muntanyes, deserts, llacs...
llacs...D’altra banda, tenir més d’una possibilitat per viatjar, viatjar suposava un avantatge a l’hora de comerciar. El punt de partida de la ruta comercial tenia lloc a la ciutat de Chang’an Chang’an,, que va ser la ciutat imperial més important de la Xina abans de cedir la capitalitat a Pequín. El seu nom el deu a la mercaderia que s’hi transportava: la seda.. La fabricació de la seda era un secret que només els xinesos coneixien i l’imperi Romà va tenir un gran interès, un dels factors importants que va v provocar la creació d’una ruta eurasiàtica, per tal que el producte pogués arribar al seu imperi. També es comerciava amb metalls preciosos, espècies, vidre, teles de llana...
La ruta,, a més de transportar i distribuir béns materials, va servir per poder transmetre idees, coneixements i fonaments del budisme i l’ islamisme.. Va ser un intercanvi cultural molt important entre dos “mons” “mo Seda Xinesa a l’antiguitat.
totalment diferents. Ferdinand von Richthofen Richtho (geòleg alemany) , al 1877, va ser el primer en posar nom a la ruta.
1 PREGUNTA REGUNTA 2: On està o va estar originalment? Camins que formaven part de la Ruta La ruta de la seda, com he mencionat anteriorment, connectava Occident amb Orient.
Era una ruta que no només transitava per terra, sinó que també ho feia per mar. L’inici de la ruta tenia lloc a la ciutat de Chang’an (lloc indicat amb la fletxa),, on actualment actual es troba la ciutat de Xi’an.. Chang’ Chang’an an va ser la capital de 13 dinasties feudals Xineses i se la coneix com una de les “quatre capitals antigues del mó món”, n”, juntament amb Atenes, El Caire i Roma. Ell final de la ruta era a la ciutat de Roma, tot i que hi ha fonts que apunten que la ruta va arribar fins a la península ibèrica.
El recorregut de la ruta passava per més de 100 localitats, però aquestes eren les ciutats més importants: - Per terra: Constantinoble(Turquia), Antioquia(Turquia), Àlep(Síria), Bagdad(Iraq), (Iraq), Teheran(Iran), Merv(Turkmenistan), Taixkent(Uzbekistan), Kabul(Afganistan), an), Bombai(Índia), , Chang’An(Xina),, Roma(Itàlia) - Per mar: Guangzhou(Xina), Colombo(Sri Lanka), Bombai(Índia), Astra khan(Rússia) (Rússia) , Aden(Iemen) , Suez(Egipte), Venècia, Roma(Itàlia) 2 PREGUNTA 3: Si és un artefacte/estructura/jaciment: a.Qui ho va fer? La ruta de la Seda la va crear l’emperador xines Han Wudi, que va ser el setè emperador de la dinastia Han de Xina. Wudi va enviar emissaris a l’Oest per interessos polítics i militars tars i no tant per comercials, l’any 138 aC.
Wudi va encarregar a Zhang Qian una missió diplomàtica per frenar els atacs de tribus nòmades al nord-est del seu imperi. L’emissari va tornar tretze anys després després, al 125 aC , sense haver aconseguit cap aliança militar, però va poder informar a la cort de la presència de moltíssims regnes, gnes, rituals, santuaris, religions religions, etc, que hi havia a l’Oest.
Això va fer despertar la curiositat del rei per explotar aquella zona comercialment comercialmen Es va crear la ruta iaixí, així, l’imperi dels Han, va donar-se a conèixer gairebé a tot el món, mó sent aquest un dels objectius ius principals de Han WuDi.
Han Wu Di Zhang Qian b. Quan ho van fer? Al s. II aC aC, exactament l’any 138 aC.Es considera l’inici de la ruta l’any en què l’emissari Zhang Qian va fer una expedi expedició cap a Pèrsia rsia i Mesopotàmia.
3 c. Com i per a què ho van utilitzar? La ruta la van crear per transportar béns materials de l’Orient a l’Occident i al’inrevés, bàsicament la seda(tot i que també es comerciava amb metalls preciosos, vidre, teles de llana, etc.). També es van produir intercanvis culturals, socials i religiosos, de forma que la ruta va esdevenir quelcom més que un simple camí.
d. Quan i per què van deixar d' utilitzar-la?Amb la caiguda de la dinastia dels Han al s. X, es va produir una davallada comercial que va deixar el comerç que transitava per aquella ruta molt malmès. Tot i que posteriorment hi va haver un intent per part de l’Imperi Mongol per restablir la ruta, va ser un fracàs i mai més es va tornar a recuperar.
PREGUNTA 5: Seleccioneu una referència acadèmica (article, capítol de llibre, llibre, etc.) i expliqueu la interpretació feta sobre aquest ítem (per exemple, el significat original). Des de quin corrent teòric de l’arqueologia s’ha construït aquesta interpretació? La interpretació que fa Valerie sobre aquest ítem és que la Ruta va esdevenir quelcom més que un simple trajecte on es feien intercanvis de béns materials, que va convertir-se en una zona d’una riquesa cultural, religiosa i social enorme. << l’autora afirma que “La ruta cambió la historia, en gran parte porque las personas que lograron recorrerla todas plantaron sus culturas como semillas de especies exóticas llevadas a tierras lejanas.Si bien no es una gran ruta comercial, la Ruta de la Seda se convirtió en la arteria cultural más famosa del planeta para el intercambio entre el Oriente y el Occidente de las religiones, el arte, los idiomas y las nuevas tecnologías.
Migraciones frecuentes de personas huyendo de la guerra o los conflictos políticos significaron que algunas tecnologías se trasladaron al Oriente y otras al Occidente.” (Valerie Hansen, TheSilk Road: A New History, 14 d’Agost del 2012) >> 4 El llegat més important que ens ha deixat la Ruta de la Seda ha estat el clima de tolerància que van practicar els governants dels petits regnes al llarg del recorregut.
<< l’autora afirma que: “A través de los siglos, estos gobernantes dieron la bienvenida a los refugiados procedentes de países extranjeros, otorgándoles permiso para practicar su propia fe.”(Valerie Hensen,The Silk Road: A New History, 14 d’Agost del 2012) >> Finalment Valerie creu que avui en dia, tornar a usar la Ruta de la Seda i modernitzar-la, seria una cosa gairebé impossible. La Xina s’ha plantejat crear un projecte ambiciós que es basa en l’antiga Ruta de la Seda: crear un transport eurasiàtic. Valerie no ho veu factible perquè el món actual no és tant tolerant com abans i hi haurien moltes traves i complicacions a l’hora de complir amb l’objectiu.
Corrent teòric de l’arqueologia a partir del qual s’ha construït aquesta interpretació: HISTORICISME.
L’article ens parla, no només dels béns materials trobats al llarg de la Ruta, sinó que intenta explicar la significació dels artefactes: quina història tenen, què ens intenten explicar, quina informació contenen i com han influït en la societat de l’època i a partir de la informació extreta, elaborar hipòtesis i teories. A més, la dinàmica històrica ve donada per la transmissió, innovació i selecció de maneres de fer i de pensar al llarg de les generacions. En l’article ho podem veure reflectit quan Valerie ens parla de la tolerància d’aquell món i de les ganes de conèixer i expandir coneixements que tenien els regnes, i com això va permetre el desenvolupament de la ruta: la transmissió d’idees. Ho compara amb l’actualitat, concloent que seria molt més difícil tornar a usar la ruta,perquè les noves generacions i el món actual ja no tenen la necessitat d’explorar noves societats, un mon globalitzat on gairebé tothom té coneixements d’altres regions i no es té aquell desig d’explorar nous indrets i conèixer noves cultures.
5 CITA DEL LLIBRE COMPLET: THE SILK ROAD Oxford University Express.. TheSilkRoad: A New History.[en [en línia]. Valerie Hansen, 14 d’Agost del 2012 [28 28 d’Octubre del 2016 2016]. ISBN-13: 978-0190218423 Disponible: <https://books.google.es/books?id=nPg4UVV_JTYC&lpg=PP2&ots=bkGKjzg5tr&dq=Valerie https://books.google.es/books?id=nPg4UVV_JTYC&lpg=PP2&ots=bkGKjzg5tr&dq=Valerie %20Hansen&lr&hl=es&pg=PR7#v=onepage&q=Valerie%20Hansen& %20Hansen&lr&hl=es&pg=PR7#v=onepage&q=Valerie%20Hansen&f=false> > CITA DE L’ARTICLE: EL LEGADO DE LA RUTA DE LA SEDA La Gran Época. El Legado de la Ruta de la Seda Seda[en línia].Valerie Valerie Hansen, 3 de Febrer del 2013[28 [28 d’Octubre del 2016].
Disponible a: <http://www.lagranepoca.com/archivo/27009 <http://www.lagranepoca.com/archivo/27009-legado-ruta-seda.html seda.html> PREGUNTA 6: És aquest ítem patrimoni? Trobeu i expliqueu quin estatus patrimonial s’atribueix a aquest ítem i qui li ha atorgat.
La ruta de la seda éss considerada patrimoni de la humanitat. Li ha atorgat la UNESCO.
L’any 2006, la UNESCO i l’Administració estatal del patrimoni cultural tural de la República Popular Xina, van promoure una conferència on hi participaven: Xina, Kazakhstan, Kazakhstan Kirguizistan, Tadjikistan,, Uzbekistan i Turkmenista Turkmenistan,amb amb l’objectiu d’aconseguir que la ruta fos declarada patrimoni moni de la humanitat humanitat. Finalment, el 2013, es va crear el corredor: Chang’an-Tian Shan, que estava format per 22 localitats de Xina, 8 localitats de Kazakhstan i 3 localitats de Kirguizistan. Hi ha un n total de 33 localitats declarades patrimoni de la humanitat.
“L’estatus” patrimonial de la ruta de la seda és: CULTURAL.
Ruïnes de Goachang, província de Xinjiang, Xina.
Ciutat de Kostobe, província de Zhambyl, Kazakhstan.
6 Bibliografia:        Wikipedia. Chang’an[en línea]. Wikipedia, la enciclopedia libre, Pinuscet, 10 Agost 2006[consulta: 21 d’ Octubre del 2016] Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Chang%27an Wikipedia. Ruta de la Seda [en línea]. Wikipedia la enciclopedia libre, Langtoolbot, 21 Octubre 2013[consulta: 21 d’Octubre del 2016] Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Ruta_de_la_Seda Chinahoy. Xi’an, punto de partida en la antigua Ruta de la Seda. [en línea].
China hoy, Dang Xiafoei, 17 de Juliol del 2014[consulta: 22 d’Octubre del 2016] Disponible a: http://www.chinatoday.mx/eco/info/content/201407/17/content_629999.htm Universidad Católica de Valencia. La ciudade de Xi’an es el punto de partida de la Ruta de la Seda y Valencia el punto final. [en línea]. Universidad Católica de Valencia, San Alonso Rodríguez, 14 de Juny del 2016[consulta: 25 d’Octubre del 2016].
Disponible a: https://www.ucv.es/actualidad/noticias/articleid/55/zhu-zhisheng%E2%80%9Cla-ciudad-de-xi%E2%80%99an-es-el-punto-de-partida-de-la-rutade-la-seda-y-valencia-el-punto-final%E2%80%9D Carlos Zapatera. Ruta de la Seda. [en línea]. Carlos Zapatera, Desconegut[consulta: 27 d’Octubre del 2016] Disponible a: https://carloszapatera.wordpress.com/ruta-de-la-seda/ Asiared. La Ruta de la Seda, patrimonio de la Humanidad. [en línea]. Asiared Desconegut. 26 de Juny del 2014[consulta: 28 d’Octubre del 2016] Disponible a: http://www.asiared.com/es/notices/2014/06/la-ruta-de-la-sedapatrimonio-de-la-humanidad-5308.php Wikipedia. Ruta de la Seda: CorrredorChang’an-TianShan. [en línea].
Wikipedia, la enciclopedia libre, Joane, 28 de Novembre del 2015[consulta: 29 d’Octubre del 2016].
Disponible a: https://es.wikipedia.org/wiki/Ruta_de_la_Seda:_Corredor_Chang%27anTian_Shan 7 ...