Novel·la dels 60 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 4º curso
Asignatura Literatura Catalana Contemporània
Año del apunte 2017
Páginas 1
Fecha de subida 14/06/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

La novel·la dels anys 60: La consagració de Llorenç Villalonga i Mercè Rodoreda.
Villalonga és un escriptor mallorquí autor de Bearn i les sales de les nines. Va construir la seva obra a partir de la mitificació dels orígens familiars. Rurals de Mallorca, va fer remuntar la conquesta de Mallorca. Construeix el mite de que la seva nissaga va conquerir aquesta illa. Fets autobiogràfics que es combinen amb imaginats o de vegades inspirats en fonts escrites. Era psiquiatra.
Abans de la Guerra, 1931 publica Mort de dama. Satiritza l’aristocràcia de Mallorca. Es converteix en un personatge que és crític per la societat de Mallorca. Durant la guerra, es converteix en falangista i juga a favor del règim franquista. Comença a publicar en llengua castellana. I, el 1961 decideix publicar en català Bearn i aquesta novel·la va tenir molt d’èxit.
Bearn és una novel·la psicològica i que reflecteix dues tradicions intel·lectuals. D’una banda l’escepticisme i el reaccionisme / relativisme i subjectivisme. És la seva millor obra. Binissalem és el seu lloc de refugi.
Don Toni, el protagonista principal de la novel·la, fa trontollar les conviccions de Joan Mallol, capellà de la casa de Bearn. És la ideal·lització d’una classe social i d’un entorn. La decadència d’una classe. És una novel·la complexa amb molta reflexió filosòfica.
La novel·la comença amb una carta demanant permís per publicar les memòries de Don Toni.
Tentació faustica: vendre l’ànima al diable per obtenir la vida eterna. Lliçons: 1-Res el que sembla 2-L’engany i la veritat van de la mà.
3-La força del instint té un gran poder Parteix de la idea de que la realitat es caòtica i que la única manera que tenim per ordenar-la és a través de l’art.
Les millors obres de la literatura catalana: una col·lecció on es publicaven les millors 100 obres on està inclosa Bearn i les sales de les nines.
...