7. LA SOCIEDAD DEL ESPECTÁCULO (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Publicidad y Relaciones Públicas - 1º curso
Asignatura Estructures Socials i Tendències Culturals
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 26/03/2016
Descargas 14
Subido por

Descripción

Documental La Sociedad del Espectáculo

Vista previa del texto

La sociedad del espectáculo (1967) – GUY DEBORD RESUM Context: el 1967 es publica l’obra que és una crítica al sistema econòmic i polític de la societat del consum, sobretot dirigida a les constitucions. És important perque és encara rellevant actualment, perquè es pot aplicar en la societat en la que vivim.
Espectacle: se’ns presenta la veritat de manera fictícia. Falta de consciència de nosaltres mateix. Els sistema econòmic està bastant manipulat i el govern el controla, el govern ha creat una imatge i representació on hi ha moltes parts ocultes, per tal d’emportar a la gent a consumir. Tot i sentir-nos aparentment lliures no ho som.
Passa de ser l’obrer a el que és el consumidor. No és un motiu per donar més llibertats a la població, sinó per treure’s l’excedent de mercaderies, benefici. És el procés històric més important després de la segona guerra mundial. Si aquest nou consumidor no deixa de ser aquell obrer susceptible a les revoltes, cal tenir en compte que ha canviat la percepció de l’individu, s’ha de tenir en compte que també té aquestes facetes anteriors de rebel·lió. Per evitar que es rebel·li cal fer-se càrrec de l’oci.
L’oci és l’element clau ja que l’obrer abans es queixava per l’oci. Un cop el té, es creu que és lliure. Ja se l’hi dóna abans perquè no es queixi. L’espectacle és la manera de controlar l’oci.
El que nosaltres podem considerar normal és una massa, és quelcom amagat. L’espectacle només està al servei del sistema. Això també és així avui en dia. Consumir productes amb una duració efímera per augmentar el consum.
Cal destacar els mitjans de comunicació i els seus filtres que és el que ens arriba a nosaltres.
3 sectors que ajuden a modelar la realitat:    Periodista està al servei del sistema (condiciona la opinió pública) Metges (ja no cal ni fiar-se del tot ja que no saps si t’ho diuen per la teva salut o per exagerar i oferir-te medicació quan no la necessites) Ni l’home del temps es salva (ja que depèn del temps que fa té importància turística, econòmica...) La solució és no seguir sent ignorants i prendre consciència i reflexionar sobre aquesta realitat.
La societat de l’espectacle: Pel·lícula – GUY DEBORD És una crítica que ha de trencar amb la inèrcia del moment. Debord diu que la imatge de la joventut està congelada (esdevé una imatge expropiable).
Sistema que impulsa la circulació de mercaderies, masses, producte. El que creiem que ens unifica no es més que un element separador.
...