Sessió Xavier Sellart (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Criminología y Políticas Públicas de Prevención - 2º curso
Asignatura Ciències Forenses
Año del apunte 2015
Páginas 5
Fecha de subida 14/04/2016
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

Ciències forenses Sessió Professional 4: Xavier Sellart Investigació criminal 1 Ciències forenses A l’Àrea Central de Crim Organitzat hi ha tantes unitats com temàtiques d’aquest àmbit.
A l’Àrea Central d’Investigació de Persones, dins de la Unitat Central d’Homicidis es registren 70 homicidis a l’any i la meitat estan associats a la violència domèstica.
L’àrea de delictes econòmics és la que més ha de créixer. La majoria del delicte que es produeix no és violent.
2 Ciències forenses Aspectes clau en la investigació criminal           Mètode: en la investigació i en el tractament de l’escena del crim Equip de treball eficient Suport tecnològic i científic (mitjans tècnics i laboratoris) Capacitat operativa Domini de les fonts d’informació Domini tècnic en matèria processal penal Relacions amb autoritats judicial i fiscal Base deontològica Supervisió acurada: responsabilitats Transparència MÈTODE      Recopilació d’informació. Cada vegada té un paper més rellevant la tecnologia.
Tractament acurat de l’escena del crim. S’ha de tenir cura per no contaminar l’escena del crim i preservar-la, per no generar indicis falsos.
No donar res per suposat i evitar prejudicis.
Formulació de la primera abstracció teòrica. S’ha de fer una idea de què ha passat. Sense aquest pas mai es podrà iniciar una línia d’investigació.
Establir línia d’investigació: o Marcar objectius ambiciosos, però assumibles. Anar al fons de la qüestió però sempre que sigui assumible.
o Control de la temporalitat. Compliment dels terminis.
Mètode inductiu -> Anar recopilant elements per arribar a fer-se una idea.
EQUIP DE TREBALL EFICIENT     Domini de la competència tècnica. Va associat amb la formació.
Motivació Continuïtat / Experiència. Es treballa en la transversalitat perquè les persones s’especialitzin.
Formació SUPORT TECNOLÒGIC I CIENTÍFIC    Mitjans tècnics Policia Científica Anàlisi Operativa 3 Ciències forenses CAPACITAT OPERATIVA    Dimensió del servei. Com millor dimensionat està, millors resultats.
Mitjans i recursos materials Capacitat de suport operatiu: o Grups d’intervenció o Unitats de suport especialitzades: unitat canina, TEDAX, unitat de subsòl, mitjans aeris, etc.
DOMINI DE LES FONTS D’INFORMACIÓ    Sistema informàtic policial. Ha de ser eficient i ha de permetre introduir la informació i estructurar-la per poder-la integrar bé.
Intel·ligència criminal Fonts vives. Un informador que passa informació a la policia, no pot tenir res a veure amb el delicte. Es cas d’implicació en el delicte, serà detingut.
DOMINI TÈCNIC EN MATÈRIA PROCESSAL PENAL    Conèixer les repercussions processals que es poden derivar de qualsevol actuació dels investigadors Orientació adequada de la línia d’investigació. És difícil perquè la investigació pot tenir ramificacions. L’important és no perdre de vista l’objectiu principal.
La vista oral com a horitzó, la fi és arribar al judici. S’ha d’aconseguir pulcritud processal.
El domini tècnic s’aconsegueix amb la formació i l’experiència.
RELACIONS AMB AUTORITAT JUDICIAL I FISCAL     Transparència Comunicació adequada i respecte Coordinació estreta amb el Ministeri Fiscal Iniciativa en l’impuls de la investigació SUPERVISIÓ ACURADA     Associada a la direcció dels equips de treball És la clau per crear i mantenir dinàmiques de treball positives Transmet sensació de seriositat cap a dalt, cap a baix i cap a l’exterior És una responsabilitat del comandament 4 Ciències forenses BASE DEONTOLÒGICA    Cultura i marca de treball. Valors de cada organització. No tot s’hi val, els valors han d’estar impregnats en el funcionament del cos.
Exemple dels comandaments Trencar amb els clixés històrics TRANSPARÈNCIA  Qualsevol ciutadà ha de poder veure com es treballa en qualsevol moment. Els ciutadans no han de saber en què treballa la policia, però sí com ho fa.
CAS PRÀCTIC Doble assassinat de dos policies nacionals. Tot s’activa a partir d’un incendi en el pis de les agents.
5 ...