Tema 7: Semantització i recepció (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Periodismo - 1º curso
Asignatura Fonaments del Periodisme
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 31/10/2014
Descargas 5
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 7: SEMANTIZACIÓ I RECEPCIÓ Semantitzar és donar sentit / significat i la semantizació son 2 operacions que es repeteixen successivament. La tria i combinació: ESDEVENIMENT, FETS RELLEVANTS, EMPLAÇAMENT EN EL MITJÀ, PARAULES, IMATGES, REELABORACIÓ. El procés de semantització ha de tenir coherència (el conjunt ha de tenir sentit) i cohesió (si s’altera l’ordre, s’altera el sentit).Condicionant: (no objectivitat) substituir x HONRADESA, INDEPENDÈNCIA, IMPARCIALITAT, NEUTRALITAT. Pràctica: PROCÉS i IDEOLOGIA: “El procés cap a l’estat propi no l’aturen tribunals ni constitucions” (El Punt Avui), “Mas insulta a la constitución a la que prometió fidelidad” (La Gaceta). Risc: tria + combinació, tria + combinació, tria + combinació, tria + combinació, EL RUMOR Son alteracions no intencionades. Hi ha hagut rumors en totes les èpoques (des de Grècia i Roma clàssiques i clàssics contemporanis).
La teoria del rumor: En els estudis sobre transmissions de relats de fets: testimonis en judicis, noticies, contes folklòrics, sociologia, i rumor i guerra. Allport & Postman: L’encàrrec era investigar la transmissió de rumors (2a GM), el mètode la transmissió de relats en sèrie i el reslutat la fórmula del rumor: 3 lleis de l’alteració del missatge. La fórmula del rumor era: R = i x a (Rntensitat del rumor, Interès del contingut, AAmbigüitat i absència d’informació mediada).
Les lleis d’alteració del missatge son:    Debilitació i anivellació: A cada fase de transmissió verbal es perden detalls i rriba un moment que el nombre de detalls s’estabilitza Accentuació : Els detalls retinguts són reforçats i prenen un lloc central en el significat del relat.
Assimilació: Els elements insòlits són eliminats. Si subsisteixen, es transformen en base al sentit comú: significat racional.
Informació i alteració del missatge: LLEIS DE LA “TEORIA DEL RUMOR”: Advertència sobre les dificultats en el procés d’informació. Recursos: rigor en la recerca de dades, comprovar les fonts, evitar les rutines, autocrítica i autoexigència. Els principis de actuació periodista: en la informació és la universalitat i neutralitat i en la opinió la preferència.
...