3. Piràmides població i conflictes geopolítics (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 4º curso
Asignatura Geografia europea
Año del apunte 2015
Páginas 5
Fecha de subida 30/03/2016
Descargas 19
Subido por

Vista previa del texto

Geografia d’Europa 4t Humanitats Janina Berzosa Poch PIRÀMIDES DE POBLACIÓ Als EUA i a Europa hi ha moltes piràmides invertides (poc creixement).
La peça clau és la taxa de natalitat.
El que s’hauria de voler és que hi hagués més joves que poguessin arreglar això, encara que fossin estrangers. Però això genera, paradoxalment, certs problemes d’identitat i fa que de vegades augmenti el racisme. Molts països parlen d’invasió de població estrangera. I malgrat que s’afegeixi aquesta població a les taxes de natalitat, la piràmide d’Europa continua estant invertida.
Exemples de territoris que es preocupen per aquest decreixement i tenen l’angoixa de la invasió estrangera i que finalment hi hagi més estrangers que europeus són Itàlia i Flandes.
Tota la informació relacionada està la pàgina web de l’Eurostat  informació sobre demografia, economia... dels països de la UE i els que hi estan al voltant.
Taxa de fertilitat / fecunditat: La taxa de fertilitat a la UE és 1.58, mentre que perquè estigui assegurat el reemplaçament generacional la taxa hauria de ser a 2.1 (nombre mig de fills que ha de tenir cada dona).
Espanya concretament encara està pitjor, a l’1.32 Només hi ha tres països a la UE que estiguin a prop del 2.1 En les llistes de fecunditat de tots els països el primer estat europeu que hi apareix és França, en la posició 112 i amb un 2.08 (ni tan sols arriba al 2.1) Si retrocedim fins al 1960 Espanya estava al 2.8. Encara no s’havia arribat a l’any del baby boom, que va ser el 74 (3.01). A partir d’aquest any, però, va començar a baixar. L’any 2008, tot i que és l’any que comença la crisi, hi ha una petita recuperació, però ràpidament torna a caure.
Actualment, la població total mundial és de 7 bilions.
Les prediccions apocalíptiques que d’aquí poques dècades la majoria de la població europea podria ser musulmana genera una sèrie de debats força complexos. Seria un problema? La Geografia d’Europa 4t Humanitats Janina Berzosa Poch religió musulmana és incompatible amb els valors europeus? Però, aleshores... quins són els valors europeus? O, pel contrari, podria haver-hi una relació de convivència no conflictiva? CONFLICTES GEOPOLÍTICS: Gibraltar: Conflicte geopolític que enfronta un membre de la UE i un altre que no ho és.
Conflicte geopolític que enfronta a dos països que són de la UE (Regne Unit i Espanya).
Per tant, és un conflicte intern, però de moment no hi ha intervingut. Des de fa un temps, Gibraltar també té la seva veu.
Disputa sobre les aigües territorials.
Per què? Des de quan? Quines són les possibles solucions? Presència britànica a Gibraltar data des de 1704. El 1713 es signa el tracta d’Utrecht.
Anècdota futbolística  Gibraltar té una selecció de futbol. Això vol dir que la Uefa reconeix Gibraltar com un estat de ple dret a la UE. Espanya s’hi va oposar però fent una votació amb la resta de països va perdre. Això si, Espanya va demanar que no s’hagués d’enfrontar mai Espanya amb Gibraltar per evitar conflictes i tensions internacionals. Això ho van acceptar. El mateix passa amb Azerbaijan i Armènia (aquests dos països tenen un conflicte obert).
Així doncs, al maig de 2013 Gibraltar es converteix en el 54 membre de la Uefa i això permet que participi en la propera Eurocopa.
Justament, el 2013 es compleixen 300 anys del tractat d’Utrecht. Aquest tractat és clau.
Espanya cedeix voluntàriament la sobirania de Gibraltar.
Gibraltar “ha marcat” diversos “gols” a Espanya. Però estem en un “triple partit” que encara no s’ha acabat.
Gibraltar va guanyar en el camp de la geografia física. Ha anat guanyant territori des del tractat d’Utrecht. Espanya havia cedit el “peñon” (el panyal), el port i les aigües del port.
Però, curiosament, des d’aleshores Gibraltar ha expandit el seu territori. El territori s’ha Geografia d’Europa 4t Humanitats Janina Berzosa Poch ampliat artificialment, excavant túnels que serveixen per guanyar terreny a les aigües. Però aquestes aigües són d’Espanya; no les va cedir a Gibraltar. Però, de fet, això no està especificat en el tractat d’Utrecht, perquè al 1704 no existia aquest concepte de propietat de les aigües. Per això Gibraltar fa una mica de trampa i guanya a Espanya en aquesta qüestió.
Espanya va cedir la ciutat, el castell, el port, la defensa i les fortaleses de Gibraltar.
A més, el tractat, firmat per Felip V, recull que si la Corona britànica vol donar o vendre la ciutat de Gibraltar, Espanya tindria dret preferent per recuperar el territori.
Aquesta ocupació es consolida durant la 2GM Gibraltar construeix un aeroport en zona neutral, a la zona de l’isme. Això també guanya terreny al mar d’una manera visible. Això es converteix en un fet consumat perquè això no estava especificat en el tractat d’Utrecht.
Gibraltar és considerat per les Nacions Unides un territori pendent de descolonitzar. En canvi, Ceuta i Melilla no.
El 1830 Gibraltar es va convertir en Colònia de la Corona.
Espanya apel·larà a aquest estatus quan, als anys 60, porta el cas davant del Comitè Especial de Descolonització de les Nacions Unides.
El 1966 i 1967 la Assemblea General de les Nacions Unides adopta varies resolucions sol·licitant l’inici de converses per posar fi a la situació colonial.
Les autoritats de Gibraltar reivindiquen el dret d’autodeterminació. Espanya s’hi oposa, però Gibraltar ho acaba fent i el resultat és que la majoria no volia passar a formar part de l’estat espanyol. Tenint en compte que podien escollir entre un país democràtic i una dictadura feixista, la decisió era bastant clara.
El 1969 el RU transforma la colònia en un Territori Britànic d’Ultramar (dir que és una colònia, a aquestes alçades, ja queda una mica malament) y aprova una constitució que garanteix a Gibraltar un alt nivell d’autogovern. Hi ha molts més territoris vinculats al Regne Unit, de la mateixa manera que Gibraltar. Gibraltar, a més, és l’únic territori que forma part de la UE. Les illes malvines, en canvi, no formen part de la UE.
Geografia d’Europa 4t Humanitats Janina Berzosa Poch En aquest moment, el govern de Franco converteix el conflicte de Gibraltar en un element clau de la seva política exterior, i en una cortina de fum en relació a la situació política y socio-econòmica a l’interior (en una excusa per no haver de parlar dels problemes o qüestions importants a l’interior d’Espanya). El 1969, Franco tanca la reixa de Gibraltar i l’assaltaran, i així els Gibraltarenys no tindran alternativa i tornaran amb la cua entre les cames. Fan realment un setge. Els familiars que queden separats per aquesta tanca tancada només es poden comunicar cridant des de la zona neutral. Això, però, a hores d’ara encara no ha passat.
La frontera resta tancada fins el 1982, després de l’èxit de dels socialistes i en la vista ja posada en entrar a la UE.
El tancament de la tanca genera una profunda crisis econòmica en ambdós cantons.
Els problemes es van solucionar ràpidament en el cantó de Gibraltar, perquè el RU, que també considera el tancament una ofensa cap a ells, dóna moltes ajudes a Gibraltar.
Però, en canvi, milers de treballadors espanyols perden la seva feina.
El tancament de la tanca fa que augmenti el rebuig cap a Espanya dels gibraltarencs i que, en canvi, augmenti el seu agraïment cap al RU.
Quan Espanya reobre la frontera es troba que el territori ha canviat, que Gibraltar s’ha anat construint i creant la seva identitat gibraltarenca (en oposició a Espanya i en favor a RU).
Gibraltar també troba que Espanya ha canviat; ara ja no és una dictadura. El RU decideix obrir diàleg amb Espanya per intentar arribar a un acord sobre alguns temes centrals, com ara la sobirania. Això continua obert. Acaben fent una proposta de co-sobirania, segons la qual Gibraltar seria britànic i espanyol a la vegada.
El govern de Gibraltar no vol acceptar això de cap de les maneres, perquè l’estatus fiscal i alguns dels beneficis que tenien canviarien. L’any 2002, organitzen un altre referèndum i el resultat és un rebuig absolut a la proposta de co-sobirania. Hi ha qui diu que el RU va acceptar fer aquesta proposta perquè ja creia que Gibraltar ho rebutjaria, i aleshores diu que ja no poden fer res. Espanya diu que Gibraltar no té dret a decidir, però el RU diu que l’important és el que ells creuen, i ara no volen moure fitxa.
Es crea el Fòrum Tripartit, en el qual s’hi integra Gibraltar. Fòrum de diàleg trilateral entre Espanya, RU i Gibraltar. Així doncs, Gibraltar aconsegueix asseure’s a la mateixa Geografia d’Europa 4t Humanitats Janina Berzosa Poch taula que dos estats. Això no ha passat mai, per exemple en el conflicte sobre Ceuta i Melilla entra Espanya i el Marroc. Ceuta i Melilla no hi tenen res a dir. Això era una estratègia dels socialistes, però quan arriba el PP al govern, això s’acaba, i només volen parlar amb el RU.
Amb aquest fòrum tripartit hi havia conflictes que s’estaven resolent (temes de telecomunicacions, pensions dels que s’havien quedat sense feina durant el tancament de la tanca...) i això queda totalment congelat quan entra el PP i Rajoy.
A l’agost del 2013 el govern de Gibraltar llença 70 blocs de formigó a les aigües territorials disputades amb Espanya. Uns pescadors espanyols estaven pescant en aigües de disputa (els de Gibraltar les consideren seves i els espanyols també). Gibraltar llença aquests blocs de formigó i crea un “arrecife”. Les xarxes dels pescadors espanyols es queden enganxades.
Espanya considera això com una doble ofensa (perjudica als nostres pescadors i a sobre en unes aigües que són nostres). Espanya decideix contraatacar i respon amb un reforç dels controls de la frontera.
Aleshores, el RU va dir que això estava bastant en contra de les lleis europees perquè estaven obstaculitzant la circulació. Tant el RU com Gibraltar demanen que vinguin inspectors de la UE. Ja han vingut dues vegades i han fet recomanacions al govern Gibraltarenc (les ha complert) i a l’espanyol (està estudiant les vies per complir-les).
...