Esglesia de Sant Ignaci (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Art del Barroc
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 31/03/2016
Descargas 1

Vista previa del texto

Giacomo della Porta farà la planta de l’església del Gesu, tampoc inventa res però adequa la planta en el moment. Partint dels models d'Alberti compleix una funció, que es cobrir les necessitats de la Contrareforma. S'havia de recuperar públic i congregar-los en un espai gran per fer la celebració de l'eucaristia.
En la façana, es parteix una mica de lo que deia San Carles Borromeo que deia que havien d'estar en un lloc alçat dominant. Si no era possible s'havia de construir unes escales per donar perspectiva, una gran porta decorada i un òcul. Alberti amb la recuperació del mon antic procura mantenir el llegat que ha rebut i no alterar les proporcions, cosa que si que passarà en el Barroc.
En el Barroc s'especularà amb la forma i el concepte, intenta donar un pas més enllà. Es juga amb l'espai per obtenir efectes de llum i ombra. Des de fora de la façana s'ha de veure la funció que tindrà. Es diu que es una església del Gesu (jesuïta) però la utilitzaran altres ordres. També es diu congregacional perquè compleix la funció de congregar. S'anomena també contrareformista perquè serà el model típic del moment.
Fausto Rughesi (façana), Sta. Maria in Vallicella, "Chiesa Nuova", Roma. Sembla que té similituds pel que fa a la façana amb el Gesu.
La ruptura del classicisme Carlo Maderno (façana), Chiesa di Santa Susanna, 1600, Roma.
Veiem una balustrada amb un frontó. La façana sembla ser més alta però en realitat és fals. Crea una Roma monumental falsa, una recuperació de lo que era la Roma imperial. Trenca la netedat del Classicisme, dona a la paret diferents volums i quan incideix el sol s'accentua el volum.
Incrementa la escenografia d'aquesta manera. Es vol accentuar la finalitat de la façana, per això adelanten el cos central amb volum cap endavant i els laterals els enredereixen. D'una forma gradual hi han 3 cossos. A la façana també distingim igual que en el Gesu que el frontó ens porta cap a la creu superior, que ens guia cap al infinit.
Si seguim la lògica constructiva, les pilastres (mes resistents) han d'anar a baix i en el segon pis les columnes. Aquí, es col·loquen les columnes a baix i les pilastres amunt. Això ja ho veiem en època manierista. Façana que segueix el model de Giacomo della Porta com el Gesu, sobretot per les volutes laterals.
Carlo Maderno (projecte), Santa Maria della Vittoria, 1608. Roma Continua enganyant la façana però no tant com la anterior. La planta és congregacional.
Chiesa di San Ignazio, 1626, Roma.
Carlo Maderno i Francesco Borromini (projecte). En honor al fundador de l'ordre, San Ignasi de Loyola. El seu interior evoluciona. Les capelles estan comunicades igual que el Gesu però amb cúpules petites per on s’il·luminen. També s’il·luminen per unes finestres laterals. Es trenca la escenografia que hi havia en el Gesu de la penombra i l'ombra. Cúpula central en el creuer més grans que les de les capelles. Planta de creu llatina, al entrar no es marca l'espai sinó que es més ample.
La façana evoluciona com ja havíem vist amb Santa Susana de Maderno, es trenca molt més la línia del frontó. No ho van fer perquè estaven al costat els dominics, i els hi treuria llum a la seva biblioteca. Es produeix tot un procés perquè els jesuïtes no construeixen la cúpula. Si veiem una maqueta de la cúpula, havia de ser de grans dimensions. Si entrem a la església veiem la cúpula, això es gràcies a Andrea Pozzo (decoració) que està pintada, és una cúpula falsa, un engany al ull.
En les petxines es representen figures fortes de la bíblia a mode de metàfora ja que es un element que sustenta molt de pes. A la volta es representa la glòria de Sant Ignasi, juga amb la quadratura, dona profunditat, va cap a un cel obert que no existeix on hi ha l'assumpció de St. Ignasi cap a la gloria celestial. Es representa Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica ja que era allà on estaven els jesuïtes.
...