Pràctica de fonació (2011)

Examen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Pedagogía - 1º curso
Asignatura Estrategies i Recursos
Año del apunte 2011
Páginas 2
Fecha de subida 27/11/2014
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Pràctica de Fonació en nens de 66-7 anys El grup de fitxes que ens ha tocat ha estat el de la pràctica de la fonació en nens i nenes de 6/7. Aquesta es la tercera etapa d’edat en aquesta pràctica, la primera vindria a ser la dels quatre anys, la segona la dels cinc i al tercera, la nostra l dels sis o set anys.
Aquestes fitxes consistissin en que el nen en qüestió que tingui problemes de fonació millori a través d’uns exercicis pràctics pautats i amb un nivell de dificultat que anirà variant, ja que al principi seran uns exercicis de coneixement de l’aparell fonador(boca, llengua, dents…), i de les posicions on es pot col·locar la llengua, fins a uns exercicis que serviran per imitar sons quotidians com pot ser el d’una ambulància o un xiulet d’un policia, fins a imitar sorolls d’animals o bé el soroll d’un fonema.
Primerament, haurem de fer conèixer al nen, que és la boca, les dents, els maxil·lars, la llengua, o el palatal, per tal que després a la hora de fer els exercicis de fonació, pugui col·locar la llengua al lloc correcte per realitzar la pronunciació o el soroll. Un dels exercicis proposats podria ser el de posar-se davant d’un mirall obrir la boca i mostrar a on està cada element participant de l’exercici, i quan tots ells ja estiguin localitzats, fer-li passar la llengua en forma de cercle entre els llavis(que hauran d’estar tancats) i les dents fent una mica de pressió(fer molinos).
Després d’haver fet el primer pas correctament, podem començar a utilitzar la llengua en altres posicions més complicades, com per exemple en el palatal, i imitar el soroll d’un cavall. Per col·locar la llengua correctament, es pot utilitzar un iogurt natural o un lacasito, posar-se l’aliment en qüestió a la punta de la llengua i que aquesta es col·loqui en la posició indicada, per comprovar si podria mantenir correctament la posició de la llengua en el lloc indicat.
Quan aquest pas ja estigui superat, podrem arribar a l’últim pas, que vindrà a ser els fonemes, i per tant, intentar pronunciar lletres con pot ser la “r” o la “s” que són las lletres on els nens tenen més problemes en pronunciar i practicar col·locant la llengua en el lloc correcte, també podem realitzar aquesta última pràctica amb sorolls més complexos que combinen els llavis i la llengua com pot ser un xiulet.
Elements o objectes que podem utilitzar pe realitzar totes aquestes activitats poden ser els següents: ◊ Un mirall.
◊ Aliments fàcils de digerir com pot ser un iogurt, una galeta maria o un lacasito.
◊ Un xiulet, per tenir un so de referència per poder-lo imitar posteriorment.
◊ Càmera de vídeo, per poder gravar els exercicis per poder veure com es realitzen, que es fa bé o que es pot millorar, per tant, detectar els problemes i corregir-los posteriorment.
Pràctica realitzada per: Xavier Soler Martos.
...