Tema B8. Nuclis estriats i prosencèfal basal (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Fonaments de Psicobiologia II: neuroanatomia
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 14/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Fonaments de Psicobiologia II – Neuroanatomia Oliwia Ciurlej Tema B8. Nuclis estriats i prosencèfal basal 1. Nuclis estriats Els hemisferis cerebrals, a la part externa, tenen l’escorça formada per substància grisa.
A la part interna, en canvi, es troba la substància blanca (corona radiada, cos caliós, càpsula interna). En aquesta substància, hi ha alguns nuclis de substància grisa: els nuclis estriats i els nuclis del prosencèfal basal.
Els nuclis estriats (també anomenats cos estriats) són: - Nucli caudat Putamen Nucli pàl·lid Nucli accumbens En fer un tall coronal, es pot veure que hi ha una part dels ventricles laterals en la part superior i inferior. El nucli caudat segueix la forma del ventricle lateral. Per tant, en un tall coronal, aquest nucli estarà situat a prop (per sota i per sobre) dels ventricles laterals. El nucli pàl·lid es situa lateralment al tàlem. El putamen es situa lateralment al nucli pàl·lid. El nucli pàl·lid i el putamen formen el nucli lenticular. En la part anterior, el putamen i el nucli caudat estan units, però després es separen. No obstant, no ho fan totalment perquè continuen units per uns axons. Finalment, el nucli accumbens està situat en la part ventral del putamen.
1 Fonaments de Psicobiologia II – Neuroanatomia Oliwia Ciurlej  Classificació filogenètica - Paleoestriat: Només format pel nucli o globus pàl·lid.
- Neoestriat (o estriat): Format pels altres nuclis (caudat, putamen i l’accumbens).
No obstant, com que l’accumbens és molt diferent de la resta, normalment quan es parla del neoestriat només es refereix al caudat i el putamen.
 Principals aspectes funcionals - Control motor: Moviments voluntaris. Tenen aquesta funció juntament amb altres nuclis que formen parts dels ganglis basals (nucli subtalàmic i substància negra). Els ganglis basals reben aferències de l’escorça (sobretot la motora), processen la informació i el resultat d’aquest processament es torna a enviar a l’escorça, passant pel tàlem (nuclis de relleu motor).
La informació entra als ganglis basals pel neoestriat (la part més nova). Allà es processa la informació i s’envia cap al tàlem des de el nucli pàl·lid, per tal que acabi arribant a l’escorça.
Degeneració de neurones en substància negra → Malaltia de Parkinson 2 Fonaments de Psicobiologia II – Neuroanatomia Oliwia Ciurlej Una altra malaltia neurodegenerativa relacionada amb els ganglis basals és la malaltia de Huntington. En aquest cas, moren neurones del nucli estriat, sobretot les GABAèrgiques. Entre la simptomatologia hi ha l’aparició de moviments involuntaris i la demència.
- - Memòria procedimental i aprenentatge d’hàbits. La memòria procedimental ens permet aprendre a fer noves tasques (com anar en bicicleta). Aquests aprenentatges necessiten pràctica però, un cop apreses, se sol recordar-ho per la resta de la vida.
Motivacions (nucli accumbens). Desig per fer o aconseguir una cosa. Forma part del substrat nerviós del reforç. Està molt relacionat amb les addiccions.
2. Prosencèfal basal És una regió situada en la part basal del prosencèfal. Aquí hi ha una sèrie de nuclis que formen part dels nuclis del prosencèfal basal. Aquests són: 3 Fonaments de Psicobiologia II – Neuroanatomia - Oliwia Ciurlej Nuclis septals: Estan situats aproximadament a la regió anterior del tercer ventricle i la regió medial del prosencèfal.
Nucli basal de Meynert: Està situat també per davant del tercer ventricle però per una banda més lateral.
Són nuclis bàsicament colinèrgics i que projecten a regions corticals. Els nuclis septals projecten els seus axons bàsicament a l’hipocamp (còrtex antic) i el nucli basal de Meynert (àmpliament) a la neoescorça.
Aquests nuclis estan relacionats sobretot amb l’activació cortical. Per aquest motiu, aquests nuclis també estan relacionats amb l’atenció (l’augmenten) i amb l’aprenentatge i la memòria.
Des d’un punt de vista clínic, aquests nuclis estan relacionats amb la malaltia d’Alzheimer (produeix una pèrdua progressiva de les funcions cognitives). Aquesta malaltia és causada per la mort de neurones i, sembla ser, que en les primeres fases les neurones que moren són les dels nuclis septals i del nucli basal de Meynert.
4 ...