TEMA 5. EL LLENGUATGE PLÀSTIC (II). EL LLENGUATGE DEL COLOR (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Comunicación Audiovisual - 1º curso
Asignatura Teoria de la Forma, el Color i la Composició
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 10/07/2014
Descargas 11
Subido por

Descripción

Prof: Oliver Pérez

Vista previa del texto

TEMA 5: LLENGUATGE PLÀSTIC (II). EL LLENGUATGE DEL COLOR 1.- INTRODUCCIÓ AL CONCEPTE DE COLOR El color es llum i la llum és color. La llum es un corrent de partícules i a l'hora és una ona electromagnètica i això últim és cabdal per entendre el concepte de color. Com el nostre espai físic està ple d'ones electromagnètiques, que tenen una longitud que es va repetint sempre en la mateixa mesura cada certa distància. La longitud d’ona de les radio té una longitud de milers de metre. Els colors es diferencien per una longitud dona pròpia.
El nanòmetre és la mesura per distingir els diferents tipus de color. Els colors violeta es caracteritzen per tenir una longitud d’ona que es mesura en aquests nanòmetres.
Els blaus 400-420 Els verds 500-570 Els grocs570-620 Els vermells 620-720 De 400 a 700 nm són la porció visible de l'ona per l'ull.
Les ones electromagnètiques impacten en un objecte groc (per exemple), succeeix que aquesta llum blanca, cada pigment té una característica física que és que absorbirà una longitud dona i deixarà passar un color. La groga absorbirà el blau, i deixarà passar verd i vermell. La base cromàtica dels nostres ulls es que funcionen per sistema RGB, i aquí la combinació de verd i vermell dona groc. Per la percepció el sistema és RGB.
Tenim tres receptors de color a la retina. Un, especialment sensible a les ones curtes.
(Short). Els altres, a longitud d’ona mitjes (M) i el final a llargues (L).
2.- SIGNIFICACIÓ DEL COLOR Tonalitat, claredat i saturació són els paràmetres per distingir un color.
2.1.- Significació del color segons tonalitat La identitat que donem a un color en funció del que seria la seva longitud d’ona o la suma de longituds d’ona. És la identitat principal del color.
El principal del cercle són els colors primaris, que no són els mateixos que en sistemes de il·luminació o en pintura.
Cercle de tonalitats Significats del color (pla de contingut), segons tonalitat Tonalitats especifiques i connotacions Acords cromàtics: Anàlisi comparativa de logotips Blanc-Blau: Acord cromàtic de la tecnologia associada a la confiança, seguretat i a la perfecció, i de la sanitat associada a la higiene i l’assèpsia. (IBM, Intel, Blu-Ray, Nivea…) Blau-Verd: Acord cromàtic de la confiança-tranquil·litat i dels espais acollidors; típic de productes o serveis relatius a assegurances i estalvis. (Telefónica, Adeslas, Sanitas, Pelayo, Banco Gallego) Verd + Color càlid: Acord cromàtic d’allò sa i de vitalitat intensa, vitalitat del subjecte (vermell-sang) i el seu entorn (verd-natura); típic per transmetre la idea de productes/serveis sans i de gaudir en companyia. (Lanjarón, 7UP, Sprite, Gran Canaria, Heineken, Knorr) Vermell + Blanc: Acord cromàtic de l’energia (vermell) amb control i/o amb protecció (blanc), de l’energia associada a la tecnologia, i de l’activitat en ambients lúdics.
(Vodafone, Coca-cola) Vermell + Groc: Acord cromàtic relatiu a productes similars als de l’acord vermell-verd, però amb més accent en l’energia (groc) i menys en la qualitat de “sa/natural” del producte/servei. Típic respecte la idea de menjars i begudes energètiques i/o de sabor intens, i experiències de caire festiu. (McDonald’s, Pringles, Estrella Damm, Red Bull, Bacardi, Martini, Pizza Hut...) Blau + Vermell + Blanc: Acord cromàtic de l’activitat física amb control i precisió, l’harmonia entre cos (vermell-sang) i ment (blau-racionalitat), matèria i esperit; acord cromàtic típic respecte la idealització de l’activitat esportiva (“mens sana in corpore sano”). (Reebok, NBA, Nissan...) 2.2.-Significació del color segons claredat i saturació Claredat: - Diürn, nou, intel·ligible, tranquilitzant, suavitat… Foscor: - Nocturn, vell, misteriós, inquietant, duresa… Saturació: - Pur, artificial, lúdic/festiu, ideal/pensament, enèrgic/viu, felicitat, ostentació… Baixa saturació: - Impur, natural, quotidià, terrenal, feble, infelicitat, discreció… ...