Pràctica 1 (2017)

Pràctica Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Pensar la historia
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 13/06/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Un 10 de la pràctica

Vista previa del texto

Ramon Audet Sanchez Grup: C1 PENSAR LA HISTÒRIA.
Seminari: Pensar, viure, fer, o escriure la Història? Llegeix el document i respon les preguntes que es plantegen (aprofita l'espai de la taula i no responguis fora d'aquests espais) En campaña, 29 de juliol de 1938 Mol estimada Maria y demés família,sebràs que y rebut la tebe [carta] y bey que steu bons com yo, y els demés cumpañs també tots bons.
El mutiu d’escriure’t haquestes cuatre lletres, és només per fer-te sebé que stem a l’altre part de l’Ebro, ha primere línia de foc y atequem en molta hanergia y a beure si d’una begada terminem aquesta craminal guerre d’invasió estranjere y aquí y a molts morus que surten com a furnigols, però ya’ls terminarem aqueste mala jent.
No patiu que stem bé par ara y no y a nuvetat.
No t’escric més per abuy y perquè en aquets mumens m’e bingut feyna, y me n’ay de dejà.Mols recorts a tota la família y els que preguntin per mi,y mols petonets al nen y a las nenes, y tu rebràs una forta abrasada del teu espós que may te olbida,salut Llorens Gibert.
[per situar el document que has de llegar i el seu context]Josep M. Grau i Pujol, "Cartes des de la batalla de l'Ebre per part d'un soldat republicà de Constantí: Llorenç Gibert Recanses (juny-setembre 1938)", LLorenç Gibert i Recasens, pagès i músic, nascut a la Pobla de Montornès el 1905. L'any 1917 la família es va traslladar a viure a Constantí, on van treballar de masovers al Mas de Grimau i al Mas d'en Barber. Es va casar amb Maria Escarré Rovira i va tenir tres fills: Josep (1931), Teresa 81934) i Berta (1936). Al 1935 s'instal·la a viure a Reus, on regenta un Bar, però amb la Guerra retorna al poble amb tota la seva família. Va participar a la Batalla de l'Ebre en el bàndol republicà i va morir a la Serra de Pàndols el 27 de setembre de 1938. De la seva estada al front de guerra es conservem catorze cartes, la majoria escrites en català, enviades a la seva esposa i pares.
Ramon Audet Sanchez Grup: C1 Pregunta Resposta Qui és l'autor? Llorenç Gibert.
A qui s'adreça? A la seva esposa Maria.
Qui l'escriu? Llorenç Gibert.
Tipus de document? Document escrit, carta personal.
Pots dir històric? alguna cosa del context Està escrita al anys abans d’acabar la Guerra Civil Espanyola (1936-39).
Concretament en la Batalla de l’Ebre que fou en la que més persones van participarhi. La batalla l’acabaria guanyant el bàndol feixista amb alemanys.
La l’ajuda dels derrota italians i republicana sentenciava el destí de la guerra, tot i les primeres victòries republicanes donaven esperances al manteniment de la Segona República. Els franquistes eren superiors.
Digues quina informació proporciona Està escrita un cop creuat el riu l’Ebre (a aquest document: lloc on està escrit, primera línia de foc). En aquell moment, circumstàncies polítiques, qüestions socials… Juan Negrin era el president del govern i ja feia uns anys que s’havia creat una constitució. Es mostra com consideraven en el bàndol republicà als insurrectes. Els consideraven estrangers, mala gent i “morus” tal com diu la carta. A més plasma el desig d’acabar amb la cruenta guerra.
Ramon Audet Sanchez Grup: C1 ...