Práctica 6 (2016)

Pràctica Español
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Medicina - 2º curso
Asignatura Fisiologia Humana
Año del apunte 2016
Páginas 6
Fecha de subida 19/04/2016
Descargas 1

Vista previa del texto

Fisiologia Humana II Medicina UPF-UAB 07-03-2016 FISIOLOGIA HUMANA PRÀCTICA 6-Resposta galvànica de la pell (GSR) i el polígraf INTRODUCCIÓ Ø Llei d’Ohm diu que el voltatge (V) d’un circuit elèctric és igual a el corrent (I) que hi circula multiplicat per la resistència (R) del mateix: V = I · R   Si s’aplica un corrent constant, el voltatge variarà amb els canvis en la resistència.
Ø Basant-­‐‑nos en això, i aprofitant les propietats conductives de la nostra pell, el sistema BioPac registrarà canvis en la resistència elèctrica de la mateixa.
Ø La resposta galvànica de la pell (GSR) = fenomen bioelèctric pel qual varia tant la resistència galvànica de la pell com el seu potencial segons l’estat emocional del subjecte.
Es dóna sobretot en els palmells de les mans.
És degut als canvis en la sudoració i al flux sanguini cutani com a conseqüència d’una variació del to simpàtic que altera la resposta galvànica.
NOTA: la suor, en contenir electròlits, facilita el pas de corrent elèctric i per això es mostra una variació.
Ø El polígraf (o detector de mentides) associa: la resposta galvànica amb altres variables fisiològiques Freq. respiratòria Freq. cardíaca.
Aquests paràmetres fisiològics no poden ser alterats voluntàriament.
  S’assumeix que quan algú menteix davant preguntes cuidadosament escollides generarà una resposta emocional que alterarà el seu to vegetatiu (simpàtic).
Ø Un augment del sistema simpàtic provocarà un augment de: − la freqüència cardíaca − la freqüència respiratòria − la secreció de les glàndules sudorípares Tots aquests canvis poden ser monitoritzats de forma precisa.
  =   activació sistema simpàtic   Aquesta pràctica no pretén funcionar com a detector de mentides. De fet, un terç de les proves realitzades a persones innocents donen falsos positius. Només enregistrarem respostes vegetatives davant certes preguntes i analitzarem els paràmetres fisiològics intentant entendre quines són les bases fisiològiques que porten a les variacions observades.
NOTA: el polígraf parteix de la base de que el sistema simpàtic no es pot controlar de manera voluntària.
Muntatge 1. Obre Inici/Programes/BiopacStudentLab/BSL3.7/BSL Lessons 3.7 i escull la lliçó L09-­‐‑GSR.
2. Escriu el teu nom del company/a. Prem OK.
3. Connecta els tres cables de la següent manera: − Cable dels elèctrodes de l’ECG – canal 2 − Transductor GSR – canal 3 − Transductor respiratori – canal 1 4. Col·loca el transductor respiratori al voltant del pit just sobre la zona de màxima expansió del tòrax. Es pot col·locar sobre la samarreta.
⇒ Separa les pinces del transductor per augmentar la zona de contacte amb el tòrax.
5. Posa una petita gota de gel en les cavitats del transductor GSR i col·loca els dos transductors en el segon i tercer dit de la mà esquerra.
6. Col·loca els cables de l’ECG seguint les següents indicacions (enregistrarem la derivació distal d’Einthoven DII): − Cable negre à turmell dret − Cable vermell à turmell esquerre − Cable blanc à canell dret Calibratge 7. El subjecte ha d’estar relaxat, assentat mirant al qui li doni les instruccions i d’esquenes a la pantalla de l’ordinador.
8. Selecciona calibrar i passats uns segons demana-li al company que faci una inspiració i una espiració per estar segurs que el transductor funciona correctament.
9. El calibratge acaba automàticament passats 10 segons.
10. Si el registre té el següent aspecte, continua. Has de veure fluctuacions lleugeres en els tres canals. Si no és així és perquè algun transductor no està ben col·locat. Repeteix el calibratge si és necessari.
Registre 11. El subjecte ha d’estar relaxat, sense cap estímul extern que el desconcentri i sense mirar la pantalla de l’ordinador. Al contestar a les preguntes ha de moure’s el mínim possible i sobretot no ha de riure.
És important que l’entrevistador també estigui relaxat i no rigui. L’entrevistador ha d’esperar 5 segons entre cada pregunta i resposta.
La persona que està a l’ordinador ha de clicar F9 a cada pregunta que faci l’entrevistador.
PRIMERA PART (ELS CÀLCULS MATEMÀTICS) 12. Registreu 15 segons inicials sense fer preguntes (serà el registre basal).
13. Passat els 15 segons, l’entrevistador li farà les següents preguntes: a) “Digues el teu nom”.
b) “Compta endarrere a partir del 10”.
c) “Digues la taula del 2”.
d) L’entrevistador acaricia la cara del subjecte (factor sorpresa).
14. Selecciona SUSPENDER. El registre hauria de tenir el següent aspecte. Si no és així, repetiu el registre.
SEGONA PART (ELS COLORS COM A “ESTÍMULS NEUTRES”) 15. Selecciona SEGUIR. L’entrevistador ha de mostrar els diferents fulls de colors durant 10 segons cada color. Recordeu de posar la marca F9 entre color i color.
1. Blanc 9. Groc 2. Negre 10. Taronja 3. Vermell 11. Marró 4. Blau 12. Violeta 5. Verd   6. Taronja 16. Selecciona SUSPENDER.
TERCERA PART (PREGUNTES DE SI O NO) L’entrevistador farà 10 preguntes al subjecte a les que només pot contestar SI o NO (anota les respostes que vagi donant el company a la taula del final del guió).
17. Les 5 primeres preguntes han de ser les següents i el subjecte ha de dir la veritat.
− Ets actualment un estudiant? − Tens germans? − Tens els ulls blaus? − Condueixes una moto? − Tens menys de 25 anys? 18. Les següents 5 preguntes les escolliu vosaltres i el subjecte pot triar mentir (pots aprofitar els següents espais per escriure-les): − Primera pregunta: Saps escalar?/ has pres mai cocaïna?/Has pres mai canabis?/ Has fumat algun cop? − Segona pregunta: Et treus burilles quan no et miren?/ tens fovia a les altures?/ T’has llepat mai un peu? / Et menges les ungles dels peus? − Tercera pregunta: Tens SIDA?/ t’agraden els gossos?/ Et mossegues les ungles?/ Vas al gimnàs al cada dia? − Quarta pregunta: T’estimes més el teu gat que els teus pares? /condueixes moto?/ Saps fer el pi? / Trobes que el teu gos és un pesat? − Cinquena pregunta: Ets ric? / ets esportista?/ Ets una persona envejosa?/ Et consideres positiva? 19. Selecciona LISTO.
Anàlisi de dades 20. Entra a LECCIONES, REVISAR DATOS GUARDADOS, DATA FILES i selecciona el fitxer amb el teu nom seguit de -L09.
21. Selecciona les següents mesures en les finestres superiors: − Canal 3 – GSR – Màx − Canal 40 – respiració – BPM (breathing per minute) − Canal 41 – cardíac - Màx 22. Amplia els 15 primers segons de registre basal.
23. Usant el cursor, selecciona els primers 15 segons i anota el valor de freqüècia cardíaca màxima i GSR màxim. Agafa un cicle de respiració i anota també el valor de BPM. Anota els valors a la taula com a valors de repòs. Si el subjecte comença nerviós però passat uns segons es tranquil·litza, agafa com a valors de repòs els més baixos dels 15 primers segons.
24. Repeteix les mesures per a cada una de les preguntes i colors que us hagin fet i omple la taula indicant només si hi ha un augment (A) o disminució (D) respecte als valors inicials.
Paràmetre Valor basal GSR Freqüència respiratòria Freqüència cardíaca -0,01 19 81 Color GSR Respiració Freqüència cardíaca Blanc Negre Vermell Blau Verd Groc Taronja Marró Violeta -0,02 -0,01 -0,03 -0,009 -0,02 -0,02 -0,06 -0,02 -0,06 24 21 17 14 22 25 26 15 24 71 82 82 90 80 86 82 85 90 S/N Resposta Veritat? GSR Respiració Freq. Cardíaca Fumat Menges ungles dels peus Gimnàs cada dia Gos pesat Positiva Sí No No Sí Sí Sí Sí Sí Sí Sí 0,8 -1,65 0,9 0,1 -0,91 20 19 17 22 19 77 98 90 96 103 25. En aquelles preguntes a on has mentit, comprova si es correspon amb un augment dels tres paràmetres.
Comprova també en quantes preguntes a on has dit la veritat, hi ha hagut una resposta emocional associada amb un augment d’aquestes variables.
PREGUNTES I CONCLUSIONS I.
A quants colors heu respost i quina informació ens dóna la prova dels colors? Control. Segons el polígraf, la prova dels colors és una prova de normalització en la que un color no hauria de provocar cap estímul. Els resultats haurien de ser exactament com en la línia basal.
Ø Si en la prova dels colors no hi ha cap reacció, aleshores la prova basal és correcta.
Ø Si la prova dels colors dóna reaccions, aleshores es considera que la persona es híper-reactiva i cal repetir la basal.
NOTA: les prova del polígraf dura dies per tal d’ aconseguir una bona basal. La basal és el mes important per a la resta de passos.   Quan van dissenyar el polígraf van pensar en una prova de normalització utilitzant colors com a estímul neutre. Actualment, després d’estudis de màrqueting s’ha pogut comprovar que l’estimulació pot variar segons el color, de manera que no seria una prova vàlida tot i que se segueix utilitzant.
II.
Quines són les bases fisiològiques responsables de les respostes del polígraf? I de la resposta galvànica de la pell? Quan mentim s’activa una resposta emocional a traves del SNS. Aquest fet a augmenta la sudoració de la pell (GSR), la freqüència cardíaca i la freqüència respiratòria.
Segons les bases del polígraf, l’activació del sistema nerviós simpàtic o vegetatiu no pot ser modulada.
III.
Enumera tres raons per les quals la prova del polígraf per mesurar mentides pot donar lloc a resultats ambigus.
El SNS si que es pot arribar a controlar. Hi ha, a més, situacions diverses que permeten donar resultats ambigus: Ø Si una persona és molt tranquil·la, està entrenada o pren un fàrmac que relaxi à les persones que practiquen tècniques de relaxació tenen un bon control del seu SNS (ioga...) Ø Creure’s la pròpia mentida à hi ha malalties mentals que provoquen això Ø Si fa molta calor a la sala à es suarà Ø Si un es fa mal a si mateix també s’activa el sistema simpàtic Ø Si es tensen els músculs o si es fa força amb el cul (per tancament esfínters) Ø Si la persona que fa a pregunta et posa nerviós NOTA: El més important és aconseguir una bona basal, perquè si no és bona la resta de resultats no tindran cap referència.
...