14. MALALTIA CARDÍACA I RESPIRTATÒRIA (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Terapia ocupacional - 2º curso
Asignatura Terapia ocupacional en l'adult
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 23/03/2016
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

TO en l’Adult Mar Busquets MALALTIA CARDÍACA I RESPIRTATÒRIA Cardiopatia coronària i malaltia respiratòria impacten globalment en la:    Qualitat de vida Possibilitat de treballar Relacions personals 1. Tipus de malaltia respiratòria Malaltia respiratòria obstructiva - Malaltia respiratòria restrictiva EPOC (Enfermedad Pulmonar Obstructiva - Malaltia pulmonar intersticial: Malalties Crónica) caracteritzades per alteració de transferència de Bronquitis crònica gasos, pulmó rígid i disminució del volum a nivell del Emfisema pulmó Asma - Trastorns neuromuscular i esquelètics : La funció Bronquièctasis del pulmó es veu afectada per processos en el Fibrosis quística moviment i la mecànica 1.1. Problemes clínics principals     Dispnea Cansanci Exacerbacions recurrents (infeccions toràciques, dispnea en repòs i tos, dificultat per expectorar) Deteriorament físic 1.2. Impacte físic  Disminució de capacitat per caminar fora de casa, pujar pujades i escales  Dificultat per realitzar AVDs i AVIDs  Dificultat en les activitats que requereixen mobilitat i esforç en les EES La dispnea i el cansanci són les principals causes. Els usuaris manifesten una fluctuació en el curs dels seus dies “bons” i “dolents”.
1.3. Impacte psicològic  L’ajustament d’acord a la persona  Nivell de depressió  Nivell d’ansietat : Moltes vegades a causa de la dispnea d’esforç per no aconseguir un control subjectiu sobre la respiració. Es crea un cercle viciós (dispnea  Ansietat  Augment de la dispnea)  Probabilitat de deteriorament progressiu TO en l’Adult Mar Busquets 1.4. Impacte cognitiu  En general no té impacte  Tot i així, la hipoxèmia o les apnees del son poden tenir repercussió cognitiva al llarg del procés.
1.5. Impacte social  Limitació de rols socials  Canvis d’estil de vida  Incapacitat permanent de que l’allunyi del seu treball  Impacte econòmic  La dispnea impacta en la vida de relació sexual  L’ansietat, la depressió i la pèrdua d’autoestima restringeixen la motivació i la capacitat de participar en relacions interpersonals amb amics i família 1.6. Impacte sobre la família, amics i cuidadors  Tots els actors socials es veuen impactats per la malaltia de l’usuari (dol, ansietat, culpa, modificació d’hàbits com “deixar de fumar” per no afectar a l’usuari) 1.7. Impacte sobre la societat  Despeses socials i econòmiques (ingressos hospitalaris recorrents)  Pèrdua de dies laborals  Pèrdua d’operaris qualificats 2. Tipus de malaltia coronària Insuficiència cardíaca Angina Trastorn que impedeix el subministrament de sang Sofoco, “dolor sofocante”  Desequilibri entre el suficient pels requeriments de perfusió que sol·licita subministrament i la demanda d’oxigen del miocardi.
el metabolisme tissular.
2.1. Problemes clínics principals    Dispnea Edema : Marcat acumulació de líquid a les cames, peus i turmells. Pot afectar al fetge i la cavitat abdominal Dolor: A vegades van relacionats amb pèrdues d’activitats i oportunitats, modificació de l’humor,...
TO en l’Adult Mar Busquets 2.2. Impacte físic  Deteriorament funcional : Entrenament a fluctuacions  Disminució de la tolerància en la execució d’activitats  Dispnea i dolor : Energia consumida de AVDs (evacuació intestinal) 2.3. Impacte psicològic  Desequilibri  Ansietat  Desequilibri entre la esperança de vida, les aspiracions de la persona i la realitat de la vida  Disminució de la motivació  Ira  Negació  Reacció de dol 2.4. Impacte cognitiu  Poca evidència científica  Possible demència : Potser relacionada amb l’edat 2.5. Impacte sobre família, amics i cuidadors  Alteració del ritme de la vida  Canvi d’hàbits dietètics  Permanència dins de l’habitatge : micció freqüent, cansanci, dispnea  Aïllament social dels integrants familiars per la causa anterior  Xarxes de suport  Dol 2.6. Impacte social Semblant a la malaltia respiratòria 3. Intervenció del TO 3.1. Funció del TO    Adaptar i afavorir l’activitat significativa Estimular a l’usuari en el control de la seva salut Que exerceixi un control amb menor patiment i menor alteració de la vida quotidiana.
3.2. Com?    Instrucció RHB Compensació TO en l’Adult Mar Busquets 3.3. Objectius principals  Controlar les limitacions funcionals irreversibles  Optimitzar el funcionament físic  Prevenir els problemes funcionals futurs i orientar a l’usuari i a la seva família 3.4. Limitacions funcionals permanents 3.4.1. Estratègia compensadora:  Productes de suport individualitzats  Ajuda a domicili : Comunicació amb serveis socials (Teleassistència) 3.4.2. Estratègia educativa  Principis de conservació d’energia : usuari i familiars  Seqüenciació d’activitats al llarg del dia (conservar energia) 3.4.3. Estratègia biomecànica  Baixa tolerància a l’esforç  Disminució de massa muscular  Programa d’activitats graduat per: o Potenciar la musculatura o Augmentar la tolerància 3.4.4. Estratègia cognitiva conductual  Canvi en la percepció de la malaltia  Programes de control del dolor  Programes de RHB pulmonar i cardíaca : Aprendre a controlar la dispnea i regularitzar la respiració 3.5. Intervencions de TO - Programa d’instrucció multidisciplinari - Maximitzar el rendiment funcional amb esforç mínim 3.6. Estratègies  Treball equilibrat amb el repòs i les activitats recreatives  Tècniques de control del estrès  Mètodes de conservació d’energia  RHB pulmonar / cardíaca TO en l’Adult Mar Busquets 4. Valoració a) Quin impacte té la malaltia sobre la vida de la persona? b) Quines estratègies d’enfrontament està utilitzant l’usuari? c) Avaluació detallada del rendiment ocupacional : Treball, repòs, oci 5. Intervenció    Conservació d’energia Prioritat Planificació Consells sobre la higiene  Taules de bany o seients  Ventilació augmentada en el quarto de bany  Ubicació d’utensili i materials accessibles a l’alçada de les espatlles sobre les estanteries per no inclinar-se  Tamboret juntament al lavabo  Assecar-se amb barnús templado  Utensilis amb mànecs llargs Consells sobre el vestir        Roba ampla i suelta Vestir-se assentat Col·locar-se les faldilles pel cap Productes de suport Organitzar la roba abans d’iniciar l’activitat Utilitzar tècniques de respiració Permetre la recuperació del cos després de cada acció Enfrontament a la por La dificultat de respirar produeix por  RHB pulmonar Pal·liació          Introduir d’adaptacions a l’habitatge Facilitar la cura del malalt terminal a l’habitatge Grua Llit ortopèdic Seients especials Tècniques segures de mobilitat i transferències Mantenir la dignitat en la cura personal Participació de més d’un cuidador per alleugerir el patiment Cura psicològica (dol, pèrdua d’elecció, projectes futurs i capacitat funcional) ...