Tema 2 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura (TIC) Tecnologies de la Informació i la Comunicació
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 07/12/2014
Descargas 15

Vista previa del texto

Tecnologies de la Informació i la Comunicació Clàudia Ramos Tema 2: EL DISCURS TECNOLÒGIC Tecnologia-Ciència-Societat: Com encaixar les 3 peces? Flexibilitat interpretativa Enfocaments: - Instrumental (reduccionista): la tecnologia és un artefacte industrial. Factor tècnic de desenvolupament tecnològic: difusió d’innovacions Cognitiu: la tecnologia és coneixement científic aplicat. Factor ... : invenció i R+D Sistemàtic: la tecnologia són sistemes tècnics. Factor ...: innovació social i cultural “Fer tecnologia és fer política. La tecnologia reflexa els valors de la societat”. Com que la política interessa a tothom, hauríem de poder decidir quin tipus de tecnologia volem.
Determinisme tecnològic La tecnologia és el més important quan hi ha canvis socials (és la causa i el motor dels canvis socials i econòmics). La tecnologia pot canvia-ho tot: estructures socials, institucions i relacions personals.
Idees bàsiques: 1. El desenvolupament tecnològic és autònom. No el podem controlar.
2. El desenvolupament social ve marcat per la tecnologia (la tecnologia permet el desenvolupament) Lewis Munford i Jaques Ellul: primers que van estudiar com afecta la tecnologia als humans Tecnologia com a motor de la història: canvis socials provocats per les innovacions tecnològiques. No és nou, però sí accelerat i amplificat amb les TIC. Relació unidireccional tecnologia  societat. Tant tecnofílics (la tecnologia té la resposta a tot) com tecnofòbics poden ser deterministes.
Res no escapa a la seva influència i poc o res podem fer els humans per evitar-ho bé perquè la tecnologia té i segueix les seves lleis (Ellul) o bé perquè qui hauria de controlar-ho no intervé (Langdon Winner) Thorstein Veblen: 1r en parlar de determinisme tecnològic Contrari del constructivisme social de la tecnologia: jo puc explicar una cosa però per l’experiència personal de cadascú s’entendran coses diferents. Objectiu: combatre el determinisme i la seva unidireccionalitat, estudiar les tecnologies que han fracassat. L’èxit o fracàs d’una tecnologia s’explica en termes de desenvolupament sociotecnològic (com a resultat, no com a causa). I que una tecnologia tingui èxit no vol dir que funcioni, que funcioni depèn de qui s’ho miri.
Social Shaping of Technology (SST) 3 models d’estudiar els artefactes tecnològics (materialista, cognitiu, moldejat social) La idea que la tecnologia canvia fomenta una actitud passiva Antídot del determinisme tecnològic. Coexisteixen corrents teòrics d’investigació. Importància a les eleccions humanes. Formula polítiques respecte la ciència i la tecnologia per tal que els avenços tecnològics siguin més igualitaris, apropiats, utilitzables i centrats en l’ésser humà.
1 Tecnologies de la Informació i la Comunicació Clàudia Ramos Corrent que insisteix que la tecnologia no segueix el seu propi camí, autònomament, o segueix una espècie de camí racional, orientat a un objectiu. Per contra, és modelat per factors socials, sense que existeixi una única força que li doni forma.
És contingent (no s’explica per la seva lògica interna sinó per la interrelació d’elements tecnològics, socials o històrics) Les tecnologies neixen del conflicte, la diferència o la resistència.
Del model de moldejat social surten 3 noves teories: - Aproximació sistemàtica: sistema tecnològic complex. Artefactes físics com organitzacions (bancs, indústries, empreses), científics (llibres, articles, investigació universitària), legislatius (lleis i normes) i recursos naturals. Estil tecnològic. Thomas P.Hughes: la tecnologia és un sistema.
- SCOT (Social Construction of Technology) Inicis (anys 80): estudis de cas (bicicleta, llums..)  èmfasi en socials Fases i conceptes clau dins el procés tecnològic: I.
Flexibilitat interpretativa: flexibilitat a l’hora de ser dissenyat i interpretat un artefacte tecnològic.
Grups socials rellevants valoren de formes distintes un mateix dispositiu.
II.
Estabilització: després de que els grups socials rellevants ho hagin discutit, els dispositius s’estabilitzen fins la seva clausura. La flexibilitat interpretativa va disminuint. Tipus de clausura: retòrica (consisteix en que la gent cregui que el problema s’ha resolt; pot haver-hi un problema però ells diuen que si fas campanyes conforme aquell problema s’ha resolt, molta gent el veurà tancat. Ex: les bicis ales fetes perquè les dones hi puguin pujar) i pre-definició del problema (derivant el problema, intentant convèncer) III.
PWP Crítiques a SCOT: o o No saber que es vol dir amb “grup social rellevant” S’ignora l’activisme social i polític Determinisme i mitjans - El motor del canvi social i econòmic és el desenvolupament tecnològic Les tecnologies de la comunicació són essencials a la societat Teoria de l’agulla hipodèrmica: els mitjans manipulen a les persones Els mitjans són extensions dels nostres sentits. Qualsevol tecnologia no és determinista, constructivista o un mix, tot depèn de la perspectiva.
2 ...