Fitoteràpia 1 Concepte (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Nutrición Humana y Dietética - 3º curso
Asignatura Fitoteràpia
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 01/07/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

FITOTERÀPIA: CONCEPTE I CONTINGUT FITOTERÀPIA: Ciència que estudia la utilització dels productes d’origen vegetal amb finalitat terapèutica, ja sigui per prevenir, per atenuar o per curar un estat patològic.
PLANTA MEDICINAL I DROGA VEGETAL: OMS, 1978:   PLANTA MEDICINAL: és qualsevol planta que en 1 o més dels seus òrgans conté substàncies que poden ser utilitzades amb finalitat terapèutica o com a precursos per a la semi – síntesi químico – farmacèutica.
DROGA VEGETAL: és la part de la planta medicinal utilitzada en terapèutica.
Farmacopea Europea / Reial Farmacopea Espanyola:  DROGA VEGETAL: es consideren drogues vegetals les plantes, parts de plantes, algues, fongs o líquens, senceres, fragmentades o trencades, sense processar, generalment dessecades, encara que també a vegades en estat fresc.
També es consideren drogues vegetals certs exsudats que no han sigut sotmesos a un tractament específic.
= Substància vegetal.
PLANTA MEDICINAL I DROGA VEGETAL:       Arrels: o Valeriana (planta) o Arrel de valeriana (droga vegetal) (arrel + rizoma + estolons) Escorces: o Càscara sagrada (planta) o Càscara sagrada (escorça de la tija) (droga vegetal) Fulles: o Ginkgo (planta) o Fulla de ginkgo (droga) Flors i inflorescències: o Til·ler o tell (planta) o Til·la (inflorescència de til·ler) (droga) o Camamilla comuna (mançanilla comuna) (planta) o Flor de camamilla (inflorescència, capítol) (droga) Fruits: o Mirtil (planta) o Fruit de mirtil fresc o Fruit de mirtil dessecat Llavors: o Soja (planta) o Llavor de soja PRODUCTES FITOTERÀPICS: ingredients actius + forma farmacèutica  Ingredients actius: o Preparats vegetals:  Drogues vegetals  Productes extractius  o Principis actius purificats Forma farmacèutica: preparats per a tisana, càpsules, comprimits, dragees, gotes, xarops, cremes, pomades, supositoris, preparats solubles, injectables,...
PREPARATS A BASE DE DROGUES VEGETALS: Farmacopea Europea el defineix així: “Són productes homogenis que s’obtenen sometent les substàncies vegetals a tractaments com extracció, destil·lació, premsat, fraccionament, purificació, concentració o fermentació.
= Preparats vegetals Exemples:      Substàncies vegetals tallades, triturades o polvoritzades per a aplicacions específiques Extractes Olis essencials Sucs exprimits Exsudats processats *ELS PREPARATS DE FITOTERÀPIA TENEN MOLTA QUÍMICA! PRINCIPIS ACTIUS DE LES DROGUES VEGETALS: constituents químics responsables de la seva activitat farmacològica i dels seus efectes terapèutics.
COMPLEXITAT DE LES DROGUES VEGETALS I ELS SEUS PREPARATS: - Substàncies farmacològicament actives: Principis actius Substàncies moduladores de l’activitat: Coadjuvants Substàncies inerts (Matriu) Substàncies potencialment al·lèrgiques Substàncies potencialment tòxiques INCREMENT EN L’ÚS DE PRODUCTES FITOTERÀPICS: NOMÉS PER MODA? Retorn a l’ús dels productes d’origen natural en Terapèutica.
Situacions en les que els consumidors alemanys usen medicaments fitoteràpics  refredat, grip, dolors digestius, insomni, úlceres d’estómac, bronquitis,...
RETORN AFAVORIT PER: - Preferència de la població El millor coneixement químic, farmacològic i clínic de les drogues vegetals i els seus derivats Noves formes de preparació i d’administració dels medicaments fitoteràpics El descobriment d’efectes adversos en fàrmacs de síntesi Desenvolupament de mètodes analítics que faciliten el control de qualitat Augment de l’automedicació COM UTILITZAR LA FITOTERÀPIA COM A EINA TERAPÈUTICA? FITOTERÀPIA RACIONAL: Utilització apropiada dels preparats a base de plantes en Terapèutica.
PREMISES: 1) Natural NO és sinònim d’innocu 2) Existeix una base científica que avala l’eficàcia de molts productes fitoteràpics per a determinades indicacions 3) L’eficàcia només s’aconsegueix amb l’ús adequat dels preparats fitoteràpics LA FITOTERÀPIA EN LA TERAPÈUTICA ACTUAL: ÀMBIT D’APLICACIÓ: La Fitoteràpia actual: - Es considera una terapèutica suau, no agressiva Es considera especialment útil en la tractament d’afeccions lleus o moderades, i de afeccions cròniques Utilitza principalment productes amb una activitat suau o moderada, amb marges terapèutics relativament amples QUÈ ES REQUEREIX? 1) Productes fitoteràpics 2) Informació 3) Formació PRODUCTES FITOTERÀPICS  CONDICIONS QUE HAN DE COMPLIR: 1) Qualitat 2) Seguretat 3) Eficàcia FORMACIÓ I INFORMACIÓ:   Eines d’INFORMACIÓ rigoroses i fiables per als professionals de la salut Oportunitats de FORMACIÓ sòlida per als professionals de la salut FORMACIÓ I INFORMACIÓ: - Educació de pregrau Postgrau i educació continuada Cursos per a la població general Congressos i simposis Llibres Revistes Pàgines web PLANT BIODIVERSITY AND HEALTH: Curs per a professors d’educació secundària de països europeus.
SEFIT: Societat Espanyola de Fitoteràpia. Fundada al 2000.
ESCOP: Des de 1989. European Scientific Cooperative on Phytotherapy. Organització que agrupa i representa les societats nacionals de Fitoteràpia a Europa.
  Objectiu: avançar en el coneixement científic dels medicaments a base de plantes i contribuir a la harmonització de la seva regulació en l’àmbit europeu 2014, 14 membres, societats nacionals de: alemanya, Àustria, espanya, frança, holanda...
CONSEJO IBEROAMERICANO DE FITOTERÀPIA: CIAF. Argentina, Brasil, Xile, Espanya, Mèxic, Perú, Portugal, Veneçuela.
REVISTA DE FITOTERÀPIA: Òrgan oficial de les Societat de Fitoteràpia de: Espanya, Brasil, Xile, Mèxic, Portugal.
LA FITOTERÀPIA COM A EINA TERAPÈUTICA. IDEES CLAU PER AL SEU DESENVOLUPAMENT RACIONAL: - Fitoteràpia basada en l’evidència Utilitzar preparats amb qualitat, seguretat i eficàcia Realitzar un ús adequat, tenint en compte indicacions, dosificació, possibles riscos, etc Adequada formació dels professionals de la salut Utilitzar fonts d’informació rigoroses i fiables Promoure la formació i informació de la població ...