TEMA 3. HIPERSENSIBILITAT (2na part) (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 4º curso
Asignatura Al·lèrgies i Intoleràncies Alimentàries
Año del apunte 2017
Páginas 5
Fecha de subida 06/10/2017
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ TEMA 3. HIPERSENSIBILITAT (2na part) Les citosines no són les causants de la resposta immunitària perquè s’han de fabricar i això triga temps. No són els causants de la resposta immediata sinó que és la responsable de les reaccions posteriors.
• Resposta tardana Quan les citosines es formen, avisen als eosinòfils.
Principal cèl·lula a resposta immediata; basòfil Principal cèl·lula resposta tardana; eosinòfil • Manifestacions de la resposta immediata AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ Si ets molt hipersensible, pots acabar amb la mort amb un alliberament excessiu de mediadors.
Reaccions hipersensibilitat tipus II AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ L’antigen (ja no es diu al·lergen perquè no és una al·lèrgia) no flotarà per la sang sinó que es dipositarà sobre una cèl·lula. Els anticossos responsables seran les IgG, IgM i IgA però NO la IgE.
Això ens provocarà que l’antigen, quan interaccionin amb els anticossos, com està dipositat sobre una cèl·lula, activarà una sèrie de mecanismes que provocaran la lisi cel·lular.
Exemples: - Trombocitopènia depenent d’Ac contra proteïnes de llet de vaca - Reaccions postransfusionals, etc.
Reaccions d’hipersensibilitat tipus III AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ Arriba l’antigen, soluble, per tant, el tindrem a la sang. Els anticossos seran tots menys IgE. Es forma el complex Ag-Ac i ja no és soluble sinó que cau en algun lloc. És un problema perquè si cau a nivell de intestí, causa enteritis. Si es diposita en els vasos sanguinis provocarà vasculitis. A nivell de ronyó nefritis.
Exemples: - Malaltia celíaca - Pneumonitis induïda per proteïnes de soja...
La malaltia celíaca no és una al·lèrgia però sí que té anticossos. Allà on es dipositin, provoquen destrucció i, per tant, destrueixen les vellositats de l’intestí.
AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES ARUIZPEREZ Reaccions d’hipersensibilitat tipus IV És totalment diferent a les anteriors; no hi ha anticossos sinó que només hi ha resposta cel·lular anòmala.
Entra un antigen que provoca la resposta Th1 i activa els limfòcits Tc de forma anòmala.
És la típica que pot succeir quan et poses un “parche” tèrmic i al cap de 24-48h te la treus i ho tens tot inflamat.
Aquesta resposta és molt tardana; 24-48h.
...

Tags: