Atapuerca (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 3º curso
Asignatura Prehistòria de la Península Ibèrica
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 09/10/2017
Descargas 2
Subido por

Descripción

Professora: Pilar Garcia-Argüelles

Vista previa del texto

ndiazmon  NEUS DÍAZ MONTANÉ PREHISTÒRIA P. IBÈRICA 2017-2018 ATAPUERCA (BURGOS) Es troba a 15 km de Burgos, a la vall del riu Arlanzón. Es tracta d’un sistema càrstic (són calisses molt poroses en que l’aigua de la pluja va foradant la pedra, formant coves). L’activitat de l’aigua va provocar la creació d’aquestes coves recobertes de sediments del Pleistocè inferior i mig.
Com moltes de les zones, les troballes són accidentals. Com que era una zona d’extracció de carbó, a finals del segle XIX, per abaratir costos des de León per traslladar-lo, es va obrir la serra per construir una via de tren per portar el carbó (més tard s’abandona la trinxera perquè no funcionava). Les parets tenen 18 metres d’alçada, que deixen a la vista bastantes coves. Dintre dels sediments que van caure es va veure que hi havia eines i indústria.
Als anys 60 es comença a intervenir. Arsuaga, Carbonell i Bermúdez de Castro són els que ho estudien.
Es poden distingir dues zones: la trinxera del ferrocarril; i la Cueva Mayor.
- - Trinxera del ferrocarril: 1. La Gran Dolina trinxera (TD): on es descobreix l’Antecessor 2. La Galeria (TG): on hi ha restes de Neardental 3. La sima del Elefante (TE): que és l’estrella d’Atapuerca perquè estan sortint elements molt importants.
4. I La Cueva Fantasma, que va començar a ser excavada fa cinc-sis anys. No la situen al mapa perquè no està totalment protegida. S’hi ha trobat restes de Neardental i eines, que han sortit al treure les runes.
Més a l’interior, a la Cueva Mayor: 1. Hi ha la Sima de los Huesos: és la més famosa. Son anteriors als Neandertals (però no es consideren Heidelbergensis), però ara parlen de pre-Neandertals. Hi ha una gran acumulació de restes de diferents parts del cos.
2. El portalón: s’hi ha trobat restes de Bronze.
En general, és una zona molt rica habitada des de fa molts milions d’anys. Tenia aigua i hi havia fauna per caçar.
En conclusió, hi trobem segur: Antecessor, Neardental i Sàpiens Sàpiens.
21-09-2017  Trinxera del ferrocarril En aquesta trinxera, primer de tot hi trobem La Gran Dolina (TD) Trinxera.
Va ser una excavació paleontològica dirigia per Emiliano Aguirre. La potència del sediment són 16 metres. Va començar a sortir indústria fins que l’any 1994, s’arriba al nivell TD6, on s’hi troben restes humanes (no en buscaven, van sortir per sorpresa). Es tracta de l’antiga trinxera del ferrocarril, que avui està adaptada per poder-hi passar a peu.
ndiazmon NEUS DÍAZ MONTANÉ PREHISTÒRIA P. IBÈRICA 2017-2018 El primer que es va fer va ser una excavació per paleomagnetisme. Va ser datat, aquest nivell, a 800.000 anys. Avui en dia s’excaven uns 100 m2 més un tall que les pluges van fer caure sediment i es va aprofundir.
La indústria és de còdols treballats (mode 1, paleolític inferior arcaic). Es miraven si les eines estaven utilitzades i moltes d’elles es va veure que s’havien fet servir per descarnar.
El que va sorprendre va ser que es va trobar un fragment de la cara d’un individu, els pòmuls i poca cosa més. Mica en mica, van sortint més restes humanes. Han sortit sis individus: dos nens d’entre 3-4 anys, un pre-adult d’entre 10-12, un altre d’entre 13 i 14 i dos adults joves, d’uns 20 anys. Per nosaltres és un adult jove, però per ells, arribar a l’edat de 20 anys era ser gran (l’esperança de vida era baixa).
No és que s’hagin trobat sis individus sencers, sinó que s’han trobat algunes parts de l’esquelet de sis individus. Com que l’esquelet és simètric, si s’han trobat dos fèmurs drets, vol dir que hi ha dos individus. De la mateixa manera s’ha trobat que hi ha mínim sis individus. Cada any van completant individus, perquè van trobant més ossos d’aquests. Això no vol dir que hi hagi només sis adults, és només el que s’ha pogut reconstruir fins ara. El mateix passa amb la fauna. S’han trobat 12 ossos del sexe femení, 9 del sexe masculí i 7 d’un sexe no determinat (això només és per posar en context, no cal estudiar-ho).
Van trobar una sèrie de característiques modernes barrejades amb característiques antigues o arcaiques. Les modernes serien que van trobar els pòmuls prominents, una capacitat cranial de més de 1.000 cm3. I els trets arcaics eren que tenien les celles prominents i la mandíbula primitiva (amb la dentició bastant primitiva). Tenien una alçada d’1,70 metres. Va ser definit com a Homo Antecessor. Es va comparar amb un Homo Sàpiens, però hi havia trets que eren encara arcaics.
Es manté l’Homo Antecessor com un homo diferent. Antecessor vol dir “l’explorador”, perquè la teoria de l’Eudald és que aquest Homo venia d’Àfrica (tenint en compte que encara no havia sortit l’Homo Georgicus). L’Eudald Carbonell va estar investigant al Nord d’Àfrica restes d’aquest Homo Antecessor, però no se’n van trobar. Així que no se sap quin és l’antecedent d’aquest grup humà.
L’Homo Antecessor podria representar un llinatge europeu (és a dir, que només es troba a Europa, com el Neardental) i el seu origen s’ha de buscar a l’Àsia, a la zona de divergència d’Homo Sàpiens i Homo Neandertal, almenys així és com es creu.
Quan es va començar a estudiar les restes humanes, es va veure que moltes de les restes tenien marques de tall, d’haver sigut descarnades, realitzats per instrumental lític (i, per tant, realitzat per un humà): es parla d’antropofàgia, quan es menjaven carn humana. Fins i tot s’han trobat ossos partits perquè es menjaven el moll de l’os.
ndiazmon NEUS DÍAZ MONTANÉ PREHISTÒRIA P. IBÈRICA 2017-2018 Quan els estudis parlen d’aquest tema, es diu que “l’Homo Antecessor era menjat”. No s’acaba de saber si és que l’Antecessor es menjava entre sí o si era menjada per una altra espècie que no s’ha trobat. És un debat que segueix vigent.
Es considera que fa 800.000 anys els humans eren itinerants, i el que buscaven eren animals que haguessin caigut (per exemple, als forats de les roques dels sistemes càrstics,...). És a dir, no eren caçadors sinó que eren carronyaires.
A la mateixa trinxera, trobem La Sima del Elefante. Es va obrir per posar-hi les vies del tren, i va quedar a la vista estratigrafies. L’any 2013 es va obrir aquesta Sima del Elefante, amb una superfície de 12 m2, i actualment ja hi ha 30 m2.
Segurament, s’obrirà més.
Hi ha 16 unitats litostratigràfiques, però les restes humanes de la Sima del Elefante es troben al nivell TE9c. Estan datades entre 1,3-1,1 milions d’anys.
Quan arriben al nivell 9c, surten algunes restes humanes inesperadament. Surt la mandíbula d’un home adult i la cinquena falange proximal (la que està més a prop de nosaltres del dit), que l’han atribuït a un adult de més de 16 anys. En aquell moment, se’l va batejar Homo Antecessor, perquè l’homo Antecessor autèntic tenia 800.000 i aquest tenia 1,3-1,1 milions d’anys, i van considerar que aquest era l’antecessor al que havien trobat a la Gran Dolina Trinxera de 800.000. Es va considerar que formava part de la gran sortida d’Àfrica.
Uns anys més tard, es va veure que a la primera gran sortida d’Àfrica no hi van participar per aquesta espècie sinó que va ser l’Homo Georgicus que venia d’Àfrica, i l’Homo Antecessor era exclusiu d’aquest jaciment.
Anys més tard, cap al 2010, es va realitzar un estudi morfològic comparatiu.
Malgrat els resultats, es prefereix considerar-lo Homo Sàpiens. I s’arriba a la conclusió que l’Homo Antecessor només es troba en aquesta trinxera.
No només hi ha restes humanes, sinó que va acompanyat amb restes d’indústria. Hi ha còdols treballats com ascles (que surten de les extraccions de treballar els còdols). De tots els estudis que s’han fet, se sap que no s’havien de moure gaire. Com a molt, es movien uns 2km, per buscar el material per fer les eines.
Respecte la fauna, es troben mostres clares de marques de percussió i de tall.
Mostra clares evidències de processament per part dels individus. Quan va sortir les restes de fauna, encara no es sabia si era una ocupació humana. Per tant, no van saber des del principi que l’home havia viscut allà, sinó per deducció de les restes de fauna que havien patit talls i percussions.
Al moment, hi havia un context de clima mediterrani. Era un temps més temperat i càlid i més plujós del que és avui en dia Burgos. També era una zona rica en recursos: aigua, fauna, matèries primeres i zones protegides (perquè era una zona càrstica, i per tant, hi havia moltes coves).
ndiazmon NEUS DÍAZ MONTANÉ PREHISTÒRIA P. IBÈRICA 2017-2018 Respecte les estratègies de subsistència, tot i ser més antic que l’Antecessor, s’ha pogut veure que els individus tenien un accés primari a les preses, és a dir, caçaven. Podien ser carronyaires, però a dins del jaciment no s’ha trobat, ni per la fauna ni per la indústria, que ho fossin del cert.
La Sima del Elefante no la van utilitzar com a campament, perquè no es troba l’estructura normal d’un campament.
...

Tags: