Capil·lars (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias Biomédicas - 2º curso
Asignatura Fisiología Humana II
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 22/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

INTERCANVI DE FLUIDS EL FLUX SANGUINI ÉS MÉS LENT ALS CAPIL·LARS ELS CAPIL·LARS I L’INTERCANVI Els capil·lars neixen de les arterioles que regulen el flux total i també ho regulen els esfínters precapil·lars (bandes de múscul llis que es contreuen i relaxen en resposta als estímuls dels teixits de la zona).
Les metarterioles o anastomosis funcionen com un bypass en alguns teixits i en algunes circumstàncies. Les metarterioles són arterioles terminals que no tenen una capa muscular continua sinó que tenen fibres musculars llises envoltant el vas en punts intermitents.
23 TIPUS DE CAPIL·LARS - Continu: Són cèl·lules de l’endoteli unides. Es troba en músculs, pulmons, teixit adipós i sistema nerviós. És el més comú. Els nutrients travessen per difusió passiva (a favor de gradent) o facilitada (per canals).
- Perforats: Tenen grans porus intracel·lulars. Es troben als ronyons (filtració), glàndules i intestins (absorció).
És un transport vesicular i les vesícules poden arribar a formar canals.
- Discontinus: Són cèl·lules endotelials separades. Es troben a la medul·la òssia, al fetge i a la melsa. Entre les cèl·lules hi ha canals i forats. No hi ha unions intracel·lulars tant estretes com al continu. Afavoreix l’entrada de cèl·lules a la circulació sanguínia.
L’ESPAI INTERSTICIAL ÉS UN GEL 24 FORCES MOTRIUS DE LA FILTRACIÓ: FORCES DE STARLING El balanç entre les forces de Starling ens donarà la quantitat de fluid que entra o surt del capil·lar. Ens diu el nivell d’intercanvi.
La pressió col·lodosmòtica és la pressió que exerceixen les proteïnes del plasma per retenir líquid a l’interior.
Pf= pressió de filtració efectiva La pressió hidrostàtica de la sang no es continua, és major a l’extrem arterial que en el venós.
LLEI DE STARLING A l’extrem arterial hi ha una pressió de filtració positiva que ens indica que surt i a l’extrem venós hi ha una pressió de filtració negativa que ens indica que entra. Entre els dos extrems hi ha diferència de la pressió capil·lar. Un 10% es perd.
PROCESSOS DE FILTRACIÓ ALS CAPIL·LARS 25 ...