Sessió 1 Tp's A.Cabot (2016)

Apunte Catalán
Universidad Blanquerna (URL)
Grado Fisioterapia - 1º curso
Asignatura Fisioteràpia Bàsica II
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 28/04/2016
Descargas 33

Vista previa del texto

Clara Selfa López 1F Fisioteràpia Bàsica II Tp’s FISIOTERÀPIA BÀSICA II TP’s Sessió 1 – 25 de Febrer de 2016 Pelvis La Pelvis està formada per 2 coxals (hueso innominado), i aquests estan formats per:  Ilíac.
 Isquion.
 Pubis (Es projecta cap a anterior).
 Cavitat cotiloidea  on s’introdueix el cap del fèmur.
 Símfisi Pubiana  Unió dels dos coxals per la part anterior.
 Sacre  Unió dels dos coxals per la part anterior, a través de dos articulacions Sacroilíaques.
El tipus d’articulació de la pelvis és Enartrosi, es mou en els tres plans de l’espai.
Relleus Palpatoris  Crestes ilíaques.
 EIPS (Espina ilíaca posterosuperior).
 EIAS (Espina ilíaca anterosuperior).
 Pubis.
 Sacre.
 Còccix.
 Tuberositat isquiàtica (de cúbit lateral, flexió de genoll i on ens seiem es troba)  Trocànter major (posem el palmell pla en el trocànter i hem de moure la cama agafant-la des del turmell) 1 Clara Selfa López 1F Fisioteràpia Bàsica II Tp’s Moviment de la pelvis Els moviments que pot donar la pelvis són:  Vascularització Pèlvica Una cresta ilíaca més alta que l’altre. (Bàscula)  Anteversió Pèlvica  Les dues crestes van cap endavant.
 Retroversió Pèlvica  Les dues crestes van cap enrere.
 Micromoviments de les coxals  Es produeixen mentre camino a un pas enèrgic, on la cama esquerra es troba en extensió (anteversió) i la cama dreta en flexió (retroversió).
Aquests micromoviments produeixen moviments de l’articulació sacroilíaca.
 Nutació  Moviment des sacre respecte als dos coxals on la base del sacre va cap endavant.
 Contranutació  Moviment del sacre respecte als dos coxals on la base del sacre va cap endarrere. Aquest moviment es produeix durant el part, en el moment de l’expulsió, són completament necessaris.
2 Clara Selfa López 1F Fisioteràpia Bàsica II Tp’s Músculs Cara Posterior Gluti Major Gluti Mig Origen Inserció Funció Innervació Part posterior de Tuberositat Ext, Abd i Gluti Inferior l’ilíac, sacre i glútia i tracte Rotació lateral aponeurosi glútia iliotibial de maluc Cara glútia de Trocànter major Abd maluc l’ilíac Gluti Superior Estabilitzador pelvis Gluti Menor Cara glútia de Trocànter major l’ilíac.
Tensor de la fàscia lata Cresta ilíaca Rotació medial Gluti Superior i Abd maluc Tracte iliotibial i Flex, Abd i rot Plexe lumbar fàscia lata medial de i femoral maluc Gluti Major És un múscul gran i ample. Té una inserció molt ample en la línia aspera del fèmur. La seva funció és: - Fixa a la pelvis: Extensió, Abd i Rotació lateral.
- En cadena cinètica oberta fa extensió.
- En cadena cinètica tancada fa un treball excèntric, estabilitza la caiguda de la pelvis.
- El gluti major està molt activat quan agafo pes, pujo escales, corro, salto, quan estic en sedestació i m’aixeco, etc.
3 Clara Selfa López 1F Fisioteràpia Bàsica II Tp’s Palpació del Gluti Major Pacient en decúbit pro, demanem una flexió de genoll per inhibir els isquiocrurals i demanem fer força cap a dalt. La mà la posem a sobre del cul.
Gluti Mig És un múscul que està centrar i va molt superior i posterior. La seva funció és: - En cadena cinètica oberta fa abducció.
- En cadena cinètica tancada és estabilitzador de la pelvis.
- Quan ens posem a “la pata coja” no ens caiem gràcies al gluti mig, en cas de caure és perquè el gluti mig està debilitat.
Palpació del Gluti Mig Pacient en decúbit lateral. Flexionem la cama de sota i l’altre l’estirem al màxim. Posem la mà al trocànter major (dits en direcció de la cresta ilíaca) i demanem una abducció de 90º i notem el gluti mig.
4 Clara Selfa López 1F Fisioteràpia Bàsica II Tp’s Gluti Menor Es troba en el pla més profund, molt avall i molt anterior. La seva funció principal és: - Rotació medial.
- Abducció.
Palpació del Gluti menor Pacient en decúbit lateral, posem un coixí entre les cames. Entre el trocànter major i darrere de la fàscia lata posem la mà. Demanem una rotació medial per trobar el gluti menor.
Tensor de la fàscia Lata Les funcions que realitza el tensor de la fàscia lata són: - Flexió - Abducció - Rotació medial Palpació tensor de la fàscia Lata Pacient en decúbit lateral, busquem la espina ilíaca anterosuperior i posem el dit.
Subjectem la cama i demanem una abducció a 90º i la cama cap endavant.
5 ...