Comentari 2: El Medi on va aparèixer l'Homo Sàpiens (2016)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Historia del Arte - 1º curso
Asignatura Geografia I: Territori i Societat
Profesor J.M.
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 22/10/2017
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

Comentari 2: El medi on va aparèixer l’Homo Sapiens Els fòssils més antics de l’Homo Sapiens, tenen uns 200.000 anys d’antiguitat i procedeixen del sud d’Etiòpia. Concretament, de la formació rocosa de Kibish, al costat del riu Omo. Es considera que és allà on va començar la humanitat. Tot i així, els paleontòlegs encara dubten d’on va evolucionar la raça humana i de com es va dispersar (hi ha dues hipòtesis diferents: la de l’emigració d’Àfrica i la multiregional).
L’Homo Sapiens era nòmada, ja que havia d’anar a buscar fruites, tubèrculs, etc.
i també seguir els grups d’animals.
L’Homo Sapiens Neanderthalensis va viure a alguns llocs d’Àfrica i també a Europa i el Proxim Orient. Va habitar zones molt diverses i es va estendre fins llocs molt freds. L’Homo Erectus, que es considera el predecessor immediat de l’Homo Sapiens, va aparèixer a l’Àfrica però també va aconseguir arribar a zones de clima temperat d’Europa i a Àsia. En aquells territoris, les condicions de vida eren diferents a les del clima tropical. Allà el clima era canviant i els aliments més variats (més abundants a la primavera, l’estiu i la tardor; però a causa del fred, a l’hivern eren més escassos).
Hi ha dos grups importants que destaquen de les espècies d’homínids: els Australopitecs i els primers representants de l’Homo. Els Australopitecs van evolucionar durant dos milions d’anys i després es van extingir. Els segons, van evolucionar i van donar lloc a l’home modern.
Charles Darwin va posar les bases definitives de la teoria de l’evolució: l’univers i tot el que hi existeix, inclòs l’ésser humà, són el producte d’un procés d’evolució als canvis produïts en el medi ambient. L’estudi de les dades sobre la flora i la fauna i d’exemplars fòssils d’animals i vegetals ja extingits, li va permetre esbrinar els mecanismes que expliquen el procés d’evolució. Les principals conclusions són: les espècies canvien de manera gradual; les diverses espècies han compartit un avantpassat comú; el mecanisme de canvi, és la selecció natural (sobreviuen els que millor s’adapten al medi).
Els Homo Sàpiens van partir de l’Àfrica i van anar colonitzant el planeta mica en mica.
...

Tags: