El periodismo que viene (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 3º curso
Asignatura Gèneres i Formats Audiovisuals Multimèdia
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 23/03/2016
Descargas 41
Subido por

Vista previa del texto

GÈNERES I FORMATS AU DIOVISUALS I MULTIMEDIA – MARIA LÓPEZ MOYA EL PERIODISMO QUE VIENE –ANDER CARAZO Actualment tenim tota la informació del món de manera directa i a l’abast de tots, però no és suficient, necessitem els periodistes que, a través dels mitjans, ens ho expliquin. Quan hi ha una novetat a l’altra punta del món –per exemple l’atemptat a Boston- Els digitals treuen fum, en canvi les televisions generalistes segueixen amb a seva programació habitual.
En els successos d’última hora, la premsa online és imbatible per sobre dels mitjans tradicionals. Es tracta d’una lectura triple dels esdeveniments: que inclou les xarxes socials, la informació a internet i els mitjans tradicionals. És així perquè per molts tuits, periodisme ciutadà, o vídeos que hi hagi, si el que volem tenir són dades i una anàlisi seriós necessitem professionals que ho expliquin.
LA PROFESSIONALITAT A ningú l’escandalitza escoltar veritats, mentides i barbaritats en un bar, sabem quin és el codi d’aquell lloc. Però ara amb les xarxes socials, al fer-se públic el que abans era privat, no ens crida l’atenció. A diferència dels mitjans de comunicació, els blogs personals i Twitter no estan subjectes a cap classe de codi deontològic.
Cal destacar també que la majoria de coses que la gent comparteix a Twitter, Facebook i Menéame són enllaços a mitjans, és per això que els periodistes han d’estar presents a les xarxes.
LA FÓRMULA DE SEMPRE El periodisme no té només un problema de negoci, sinó també un de professional. Segueix havent-hi coses del model antic i altres del nou, encara que fins que no vagi concretant seguirem en crisi. El paper i el digital conviuran, però hi haurà menys capçaleres i necessàriament millors.
Actualment ja no serveix només amb que un periodista redacti bé, ara ha de saber monitoritzar Twitter, utilitzar eines d’infografia,, i editar vídeos.
Finalment, la fórmula perquè els diaris sobrevisquin és la de sempre, fer productes que expliquin allò que passa al món, amb honestes interpretacions, plens de dades vàlides, fugint dels tòpics i tan ben narrats que obliguin a seguir llegint. Allò que ens agrada quan som lectors, hem d’aconseguir-ho amb els nostres propis textos- ...