Venècia i Torino (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Barroc en els segles XVII-XVIII
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 21/04/2016
Descargas 0

Vista previa del texto

Borromini, Oratorio dei Filippini, 1637-49. Roma Construït amb maó per deixar protagonisme a l’església del costat. Una de les característiques de Borromini és que evita sempre l'angle recte, sempre busca la curvatura. Si veiem la façana ens recorda més a una de un palau que no pas a la d'una església. La solució del frontó sembla ser que era la que tenia pensada per acabar San Carlo alle Quattro Fontane però va morir abans. Va ser acabada per el seu nebot. Pel que fa a la planta, té una porta principal. El que és l'oratori són dos pisos i un sòtan. El pis superior és una biblioteca. En l'opus architectonicum es reflexa el pensament de Borromini, està molt clar que amb aquesta forma corbada vol recollir d'alguna manera als fidels. Està marcat en la façana les 5 parts com si fos l'anatomia d'un braç humà. Juga a contraposar les coses, cassetons de més grans a més petits que dona més profunditat tot i que ja ho havien fet els romans. Les columnes tenen una forma còncava sempre buscant el disseny més suau.
Venècia El nucli urbà es troba a la plaça St.Marc. Cal destacar l’església de Sta.Maria della Saute de Baldassare Longhena (1630-81), podríem dir que és eclèctica perquè utilitza molts models com per exemple els de: ll Redentore de Palladio, Santa Constanza o Sant Vital a Ravenna. Els vessaments alts son una influencia de Il Redentore, les finestres termals i l'entrada amb un gran arc. Juga amb dos cúpules, volutes que serien contraforts d'influència directe del barroc.
Torino S'alça en una plana delimitada aproximadament pels rius Stura di Lanzo, Sangone i Po. Parteix de el castrum romà, té un cardo i un decumanus maximus que ordenen els carrers paral·lels. Al no haver canteres de pedra com a Roma, serà fet en maó.
Guarino Guraini (1624 - 1683) Va escriure un llibre Architettura Civile: - No a les normes que ho exclouen, ho agafa tot.
- Si a los normes que sintetitzen aquestes prioritats Capella de la Sta. Sindone (1667) Sant Llorenç (1668) Palazzo Carignano (1679) ...