15. NEURÒSIS I PSICOSIS (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Terapia ocupacional - 2º curso
Asignatura Disfuncions psiquiàtriques i ocupacionals
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 16/04/2016
Descargas 15
Subido por

Vista previa del texto

Disfuncions psiquiàtriques i ocupacionals Mar Busquets NEURÒSIS I PSICOSIS Personalitat Temperament: Genètic. Persona + tranquil·la o + inquieta Caràcter: Es va establint al llarg de la vida La neurosis i la psicosis no són malalties en el sentit mèdic. No hi ha una causa biològica, té a veure amb les funcions psicològiques i emocionals.
NEURÒSIS 1. Epidemiologia  La prevalença en la població general és > 5 %  Els símptomes neuròtics són molt freqüents en la població general : Ansietat, depressió, irritabilitat, insomni, fatiga...
 És més freqüent en dones que en homes perquè pel fet de ser dones s’aplica tot als trastorns emocionals i perquè s’han estudiat les malalties des del punt de vista dels homes perquè eren els investigaven.
2. Neurosis  Quantitativa. Té diferents graus  Conjunt heterogeni de trastorns mentals que presenten mecanismes inadaptatius lligats a l’ansietat  Qualsevol desequilibri mental pot causar ansietat, però la diferència amb la psicosis o els trastorns de personalitat és que no interfereix en el pensament racional ni en l’habilitat de la persona per funcionar en la vida diària Quan no som capaços d’enfrontar emocionalment una situació Mecanisme inadaptatiu psicològic És un mecanisme defensiu adaptatiu Quantitativa Ansietat Normal en situacions de risc Tots podem tenir ansietat però no té perquè ser patològic. Hi ha diferents graus Disfuncions psiquiàtriques i ocupacionals Mar Busquets 3. Personalitat neuròtica       Intensa conflictivitat interna No aconsegueix harmonitzar els seus desitjos (en ocasions reprimits) per les normes dictades per la seva consciència i la realitat externa No pot i no té bona imatge de si mateix, no s’accepta i es rebutja Sentiments d’inferioritat, tendència a viure amb culpa. L’ansietat és el centre de la seva vida.
La falta d’equilibri intern provoca: dificultats en les relacions interpersonals i amb si mateix.
Repetició de les mateixes pautes de conducta 4. Característiques  No són malalties en el sentit mèdic, excepte de les crisis d’angoixa i els trastorns obsessius, la seva eiopatogènia és psicològica  Naturalesa dimensional. El neurocitisme és un factor de la personalitat que es desplaça de menys a més en funció d’un contínuum  La clínica és quantitativa. Símptomes comprensibles, vivències que qualsevol persona pot sentir en una situació normal, encara que quan s’instaura el síndrome es converteix en patològic  Segons l’estructuració de símptomes es presenten diferents formes clíniques     Curs neuròtic, amb fluctuacions. Reaccions neuròtiques: curs agut Pronòstic variable segons paràmetres personals, socials i terapèutics Tractament: Psicoteràpia excepte en crisis d’angoixa i trastorns obsessius. Es pot combinar amb fàrmacs L’angoixa emocional s’expressa a través de diversos trastorns físics, fisiològics i mentals, amb símptomes físics, ansietats i fòbies 5. Trastorns neuròtics (CIE – 10)  Trastorn d’ansietat fòbica : agorafòbia, fòbies socials, fòbies especifiques, etc.
 Altres trastorns d’ansietat: Trastorn de pànic, trastorn d’ansietat generalitzada, trastorn mixt ansiós depressiu, etc.
 Trastorn obsessiu – compulsiu: Reaccions a estrès greu i trastorns d’adaptació, reacció d’estrès agut, trastorns d’estrès post-traumàtic, trastorn d’adaptació...
 Trastorns dissociatius (de conversa) : Amnèsia dissociativa, fuga dissociativa, estupor dissociatiu,...
 Trastorns somatomorfs: Trastorn de somatització, trastorn hipocondríac, trastorn del dolor persistent,...
 Altres trastorns neuròtics: neurastèmia i trastorn de despersonalització – desrealització Disfuncions psiquiàtriques i ocupacionals Mar Busquets PSICOSIS    Entitat caracteritzada per l’alteració de la percepció de la realitat Segons Kaplan, Sadock y Grebb: - Incapacitat per distingir la realitat de la fantasia - Avaluació de la realitat deteriorada - Creació d’una nova realitat Pèrdua de contacte amb la realitat que generalment inclou - Deliris : Creença falsa - Al·lucinacions - Pensaments confusos - Canvis en l’estat d’ànim - Canvis de conducta 1. Tipus  Simptomàtiques o secundàries: Orgàniques o tòxiques  Funcionals o primàries: Malalties greus sense causa orgànica aparent 2. Trastorns psicòtics  Psicosis induïda per les drogues  Psicosis orgànica  Psicosis reactiva breu  Trastorn delirant  Esquizofrènia  Trastorn esquizofreniforme  Trastorn bipolar (maníac depressiu)  Trastorn esquizoafectiu  Depressió psicòtica ...