tema 5 (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Economía - 2º curso
Asignatura Hisenda pública
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 12/03/2015
Descargas 7
Subido por

Vista previa del texto

Tema 5: Sistemas de elecció Teorema de ARROW: Quines són les característiques que m’agradaria que el meu sistema de elecció tinguessin?   Eficiència Si tot el mon esta d’acord el sistema escollirà aquesta opció.
Dictadura  Agafar la elecció preferible d’una persona. No volem dictadors sinó un altre sistema. Volem sistema que sigui capaç de trobar un guanyador baix qualsevol situació. No volem un sistema que depèn de les preferències, algun cop hi ha un guanyador i altre cop un altre, el sistema ha de ser capaç de trobar un guanyador! El teorema de Arrow ens diu que no pot existir una sistema que compleixi amb aquest requisits (només la dictadura).
R r C Dues persones volen escollir entre R, r i V. Suposem que hem de escollir entre R i C.
Aquesta elecció si que depèn de si ens ve de gust r o no. Es a dir, segons les preferències que tinguem sobre r això influirà en les altres. La gent canvia de preferència sobre una alternativa.
Segons Arrow no té sentit que escollir entre R, C pugui dependre de r.
A X Y Z B Y Z X C Z X Y Depèn del ordre que escull.
xz = guanya z xy= guanya x vot estratègic: No votarà y perquè mai guanya 1 Preferències unimodals: quant més lluny anem del punt, és pitjor. Preferim el punt més proper a l’òptim. Si les preferències són unimodals, s’usa el teorema del votant mitjà U G Teorema del votant mitjà: si les preferències son unimodals, en cas de majoria, s’escollirà la preferència del votant mitjà U Preferències unimodals: si disminueixes, disminueixen les seves preferències. No és necessari que siguin còncaves perquè siguin unimodals. El teorema del votant mitjà es compleix G A B C α 8 4 15 θ 0 3 2 φ 10 5 6 Són unimodals. Si canviem les preferències de lloc, ens donen preferències unimodals. Es busca quin és el votant mitjà i s’escollirà la del votant mitjà 16 14 12 10 A 8 B 6 C 4 2 0 α θ φ 2 16 14 12 10 A 8 B 6 C 4 2 0 α α 8 4 15 A B C φ θ 0 3 2 φ 10 5 6 θ No són unimodals, ja que hi ha una que si, les altres que jo. Per molt que canviïs l’ordre, algunes no seran unimodals 25 20 15 A B 10 C 5 0 α A B C 1r P C C 2n M P P θ 3r C M M φ Qui guanyarà? No són unimodals 3 PiC-CiM-C PiM-PiC-C MiC-CiP-C Condició de Samuelson Suma MU = MC P = 15 – G P = 10 – G Suma utilitats Z = 25 – 2G Mc = 15 ; 15 = 25 – 2G Model hotelling: los partidos convergent hacia el votante mediano.
4 ...