TEMA3 - Toxicitat (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 3º curso
Asignatura Infermeria clinica de l'adult II
Año del apunte 2016
Páginas 6
Fecha de subida 11/09/2017
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI UNIVERSITAT DE GIRONA INFERMERIA CLÍNICA DE L’ADULT II TEMA 3 – TOXICITAT La toxicitat dels tractaments pot ser de diferents formes: - IMMEDIATA: manifestada per:  Nàusees, vòmits  Reaccions locals  flebitis, cistitis  Reaccions sistèmiques  anafilaxi, febre...
- PRECOÇ (dies o setmanes)  Alteracions hematològiques  neutropènia, anèmia...
 Alteracions metabòliques  hipocalèmia, hipopotasèmia  Alteracions cutàneo-mucoses  alopècia, mucositis - RETARDADA  Hipogonadisme, esterilitat  Carciogènesis Per tal de realitzar les cures d’infermeria cal una visió integral de la persona i del se entorn familiar i social. Algunes d’aquestes cures són:       Ajudar a mantenir el màxim nivell d’autonomia possible Òptim confort físic i emocional Fer més senzill el seu pas pel sistema de salut (continuïtat assistencial) Optimitzar l’ús dels recursos del sistema (treball en equip) Desenvolupament de Plans de Cures Estandarditzats Educar per la salut del malalt i a la família Alguns efectes secundaris: NÀUSEES I VÒMITS Presents en el 70-80% de QTP i 30% de RDT. Poden ser provocats per inhibidors de substància P (vòmits retardats) o inhibidors substància S (primeres 24h). Així doncs, aquest vòmits poden ser: - Anticipats: es donen abans de la medicació Aguts: apareixen d’immediat Retardats: a casa seva, és un motiu d’ingrés.
S’aconsella:         S’aconsella començar el dia prenent aliments secs, com torrades o galetes Evitar aliments làctics sencers, productes àcids o sucs de fruites àcids.
Distribuir l’alimentació en petites ingestes freqüents al llarg del dia Prendre begudes i aliments de fàcil digestió i freds.
Generalment es toleren millors els aliments salats que els dolços Evitar fregits i salses Cuinar preferentment al vapor i la carn i el peix a la planxa Consumir aliments de baix contingut gras per buidar l’estómac més ràpidament i tenir una fàcil digestió EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI          UNIVERSITAT DE GIRONA INFERMERIA CLÍNICA DE L’ADULT II S’aconsellen carns com gall d’indi i pollastres, peix blanc.
Mastegar bé i menjar a poc a poc És preferible no beure durant els àpats Les infusions de camamilla, menta, anís, azahar o herba Lluïsa després dels àpats ajuden a trobar-se millor Evitar olors forts i desagradables com la cuina, tabac i perfums Tenir aire fresc a casa Fomentar el repòs i la relaxació. No estirar-se immediatament després de menjar, descansar semi-incorporat facilitant la digestió Respirar profunda i lentament quan se sentin les nàusees Mantenir una correcta hidratació (1‘5 – 2l diaris) La zona “gatillo” és una zona quimioreceptora que rep i transmet impulsos al centre del vòmit (cervell), que desencadena el reflexa del vòmit en l’organisme. Tant les substàncies com les S EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI UNIVERSITAT DE GIRONA INFERMERIA CLÍNICA DE L’ADULT II (serotonina) s’alliberen en els càncers i estimulen el tronc cerebral (on hi ha la zona “gatillo”) a través del nervi vago, d’aquesta manera causen nàusees i vòmits.
Per pal·liar aquets símptomes hi ha els fàrmacs inhibidors que actuen inhibint les substàncies P i S evitant que es desenvolupi el reflex:  Inhibidors substàncies P  vòmits retardats  Inhibidors substància S (Ondasetron)  vòmits dins les primeres 24h.
MUCOSITIS La mucosa bucal està alterada degut a la inflamació de la mucosa del tracte gastrointestinal (“Mucosa bucal alterada: estomatitis, mucositis”). També podem trobar estomatitis (inflamació de la mucosa bucal). Les intervencions que caldrà fer seran:         Valorar i enregistrar l’estat de les mucoses Mantenir una bona hidratació de les mucoses No utilitzar pròtesis dentals Incrementar la ingesta de líquids freds Valorar la intensitat del dolor i administrar analgèsics Valorar l’estat nutricional i afavorir dieta tova Administrar col·lutoris amb analgèsia/anestèsia abans dels àpats Educació sanitària:  S’aconsella utilitzar fluir, beure aigua i camamilla  Es desaconsella el picant i menjar calents. Igualment l’alcohol, begudes àcidies, gas, aliments ensucrats, enganxifosos i secs.
Es pot classificar la mucositis a partir de l’escala de la OMS: Tant en el tipus 1 com 2 es fa dieta normal.
ANORÈXIA I ASTÈNIA Es classifica amb el diagnòstic: Nutrició desequilibrada, ingesta inferior a les necessitats. La disgèusia és l’alteració el gust, deixen de menjar perquè no els dóna cap plaer. Les intervencions a realitzar són: EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI               UNIVERSITAT DE GIRONA INFERMERIA CLÍNICA DE L’ADULT II Identificar factors desencadenants Ajustar dieta a l’administració de fàrmacs Prevenir imatges, olors, sons desagradables Proporcionar un ambient tranquil i agradable (companyia) Evitar interrupcions durant els àpats Serem flexibles amb els horaris dels àpats Restricció de líquids abans de la ingesta de sòlids per evitar distensió abdominal Menjar petites quantitats de manera freqüent (5-6 menjars al dia) Evitar la presència d’olors Estimular la ingesta d’aliments amb alta intensitat calòrica i proteica Permetre escollir, dins les possibilitats, els aliments que li agradin Proporcionar suplements dietètics Educació sanitària: informar de la importància de mantenir una ingesta adequada Fàrmacs prescrits: antiemètics, acetato de megestrol ENTERITIS Es tracta de la inflamació de l’intestí prim degut a quimioteràpia, irradiació abdominal o pèlvica o irradiació corporal total (tractament hematològic). Els consells pel tractament de la diarrea són:             Seguir dieta baixa en grassa, de fàcil digestió, repartida en petites recions durant el dia La temperatura del menjar i begudes ha de ser tèbia Substituir la llet de vaca per llet sense lactosa, llet d’arròs o de soja Cuinar al vapor o bullit, al forn o a la planxa Consumir de forma moderada la sal i sucre Cuinar i amanir els aliments amb poc oli d’oliva i llimona Consumir aliments rics en potassi: plàtan, meló, pastanaga Consumir purés de verdura, patata i pastanaga Preferir cereals refinats als integrals, com el pa blanc i arròs blanc Evitar aliments grassos: olives, alvocats, carn i peix gras i productes de pastisseria Evitar condiments irritants per la mucosa intestinal Evitar aliments que produeixin flatulències com la col, coliflor, naps, cogombre, escarxofa, pebrots, ceba crua i altres.
 Evitar cafè, te, xocolata i begudes alcohòliques  Beure 2-3 litres d’aigua al dia Si la diarrea és important es realitzarà un dejú de 2h + tractament (loperamida). Provar tolerància de la dieta de forma progressiva: líquida 12-24h i introduir aliments tous, arròs bullit, pernil dolç, peix, pollastre sense pell, pa torrat...
ALTERACIÓ DE LA PELL: RADIODERMITIS O EPITELITIS La integritat cutània està alterada amb reaccions eritematoses i descamació humida per la radioteràpia (“Integritat cutània alterada: reaccions eritematoses i descamació humida per la RDT”. Es pot classificar en diferents graus: 0- Sense canvis  fer prevenció EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI UNIVERSITAT DE GIRONA INFERMERIA CLÍNICA DE L’ADULT II 1- Eritema, depilació, descamació seca  fer prevenció 2- Eritema brillant, descamació humida perxejada, edema moderat  rentat amb clorhexidina 5% i ús de cortis 3- Descamació humida confluent, edema important  igual grau II + cultiu, ATB, analgèsia 4- Ulceració, hemorràgia, necrosis  tractament especialitzat: desbridament S’aconsella beure aigua, utilitzar crema hidratant d’avena, crema d’urea o similars i també el Jaloplast crema i gel. Es desaconsella desodorant, que toqui el sol, iode, sabó, colònia i esparadrap.
ALOPÈCIA Relacionat amb el diagnòstic “Integritat tissular alterada: alopècia”. Els objectius (NOC) seran: a) Conservació integritat tissular b) Afrontament pèrdua del cabell Les intervencions:      Parlar amb el pacient i família de la pèrdua de cabell Explorar l’efecte de la pèrdua de cabell en l’autoimatge, relacions interpersonals Prevenir o minimitzar: talla cabell, productes suaus, no assecadores, pinta adaptada Perruca abans de pèrdua del cabell Ús de turbants, mocadors MIELOSUPRESSIÓ És l’anul·lació total o parcial de la medul·la òssia, d’aquesta manera no es produeixen les cèl3lules de sang necessàries. Pot ser una trombocitopènia (<50.000 plaquestes/mm3 o <20.000 plaquestes/mm3 si és severa) o leucopènia (<1000 neutròfils/mm3). Els diagnòstic serà: “Risc d’infecció per defenses inadequades”. El Noc serà Prevenció d’infeccions. Les intervencions:  Valorar per buscar evidència infeccions  Si febre: cultius  Mesures per minimitzar infecció (si leucopènia): aïllament, higiene... Evitar estrenyiment, no fruites seques, ni crues, ni flors naturals (evitar bacteris)  Control via venosa  Evitar intervencions agressives: IM, SNG...
 Ensenyar administració de colònies de granulocitos-macròfags  Precaucions aïllament (limitació de visites...)  Precaucions higièniques: rentat de mans TOXICITAT CARDIOPULMONAR El diagnòstic serà: “Trastorn pulmonar: pneumònia intersticial”. Les intervencions:  Valorar nivell de consciència  Control de constants: patró respiratori (dispnea, taquipnea, tos, esputs), saturació oxigen...
EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI          UNIVERSITAT DE GIRONA INFERMERIA CLÍNICA DE L’ADULT II Vigilar si apareixen edemes i el control de pes (control hídric) Realitzar ECG i controls Valorar pell i mucoses vigilant que no hi hagi cianosi Recollir mostres per cultius d’esput i frotis Vigilar si apareix dolor toràcic, pleurític Evitar que el malalt faci esforç Mantenir el capçal del llit aixecat en cas de dispnea Administrar ansiolítics, diürètics, broncodilatadors i opiacis...
Mesures de confort Trastorn pulmonar: pneumònia intersticial  grup de trastorns pulmonars en els quals els teiits pulmonars resulten inflamats i danyats.
...

Tags: