Tema 11 matriu (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 1º curso
Asignatura biologia cel·lular
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 19/06/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Matriu Extracel·lular Les cèl·lules es relacionen amb altres cèl·lules i es relacionen amb la matriu extracel·lular.
D’aquestes interaccions cèl·lula -cèl·lula i cèl·lula-matriu extracel·lula n’hi ha de dos tious • • Transitòries : que es fan i es desfan contínuament, succeeix durant el desenvolupament embrionari, perquè les cèl·lules van creixent i es van especialitzant.
Al principi tenim un oòcit fecundat, desprès aquest oòcit es divideix en dos , després en cuatre... En aquest moment, totes les cèl·lules són iguals però arriba un moment en què aquestes cèl·lules s’han d’especialitzar: algunes hauran de formar cèl·lules nervioses, altres cèl·lules dels ossos, altres cèl·lules de la pell... En aquest moment en què les cèl·lules s’han d’especialitzar , han de trencar les interaccions amb les cèl·lules veïnes i moltes vegades es desplacen a llocs molt llunyans en el cos de l’embrió per especialitzar-se i formar uns altres tipus cel·lulars. Per això, durant l’embriogènesi les interaccions són transitòries.
Estables : Es dóna en els adults perquè les interaccions que s’estableixen ja són per sempre fins que les cèl·lules es moren.
Matriu Extracel·lular (ECM) És la substància que embolcalla a les cèl·lules i està formada per proteïnes i polisacàrids secretades per les pròpies cèl·lules ( exocitosi ) . Són les pròpies cèl·lules les que sintetitzen aquestes proteïnes i aquests sucres i les alliberen a l’exterior mitjançant el procés d’exocitosi.
Per tant, les pròpies cèl·lules creen la matriu extracel·lular que les envolta.
Categoria de teixits segons la seva organització En el cos tenim dos tipus de teixits: els teixits epitelials i els teixits connectius. En realitat, en el cos tenim més teixits a més d’aquests dos però estructuralment o nè s’assemblen a uns o als altres .
Teixit connectiu Les cèl·lules en el teixit connectiu estàn separades , disperses les unes de les altres , normalment no estan en contacte. Estan envoltades i enganxades fortament a la matru, que és molt rica i densa en proteïnes i sucres. Les proteïnes de la matriu donen l’estructura al teixit , és a dir, la matriu genera estrès mecànica del teixit.
Teixit epitelial Les cèl·lules en el teixit estàn unides les unes a les altres, formant com una mena de llençol. La matriu és molt pobre , i la seva composició és més simple que la del connectiu. El citoesquelet de les cèl·lules genera l’estrés mecànic.
Funció de ECM -Formació de teixits: rigidesa, elasticitat , adhesivitat , coixí, etc.
- Modula la comunicació de la cèl·lula i l’entorn : reservori de molècules de senyalització ( creixement, proliferació, expressió gènica, etc...) = Teixit connectiu -substrat per on les cèl·lules es mouen ( migració cel·lular, desenvolupament embrionari...) Composició ECM Teixit connectiu Hi ha tres grans grups de molècules que compponen l’ECM del teixit connectiu: 1. Glucosaminoglicans , GAG( polisacàrids) i proteoglicans GAG NEGATIU +PROTEïNES ( glicoproteïnes) : Els sucres són els responsables de la turgència , de l’efecte coixí. Ex.
àcif hialurònic. Tenen càrregues negatives GAG.
2. Col·lagens : proteïnes molt rígides i que donen integritat estructural , la forma. 3 Cadenes polipeptídiques entrecreuades formant una hèlix. RE Pro-col·lagen matriu proteasa col·lagen 3. Proteïnes multiadhesives donen elasticitat ( elastina ) i adhesivitat ( fibronectina) • Fibronectina: Forma de V . Es pot enganxar a altres fibronectines per formar fibres. Té diferents regions per associar-se al col·lagen, a les membranes cel·lulars, a altres fibronectines... Fa de carril per on es mouen les cèl·lules • Elastina : proteïna fibrosa, elàstica i extensible. La podem trobar contreta o relaxada És el component de les fibres elàstiques . Confereix elasticitat i evita el trencament del teixit limitant la tensió.
...