Crisi del 1992 del SME (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Administración y Dirección de Empresas - 2º curso
Asignatura Economia espanyola
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 07/11/2014
Descargas 42
Subido por

Descripción

Les causes de la crisi i com afecta a Espanya

Vista previa del texto

ECONOMIA ESPANYOLA Crisi del 1992 del SME ECONOMIA ESPANYOLA Lliçó 5: Crisi del 1992 Abans de tot ens hem de situar en el final del període d’expansió 1985-1991. En aquest moment Espanya comença a notar que s’ha produït un excés de demanda interna en el període anterior. A aquesta incertesa se li suma la crisi del 1992, també coneguda com la crisi del sistema monetari europeu.
El problema comença amb Alemanya. El 1989, concretament el 9/11 hi va haver la caiguda del mur de Berlín. En aquell moment es planteja la reunificació de les dues Alemanyes. La reunificació realment per les altres potències europees suposava un problema principalment per la moneda de la qual posseïa Alemanya; el Marc. Una moneda molt potent (encara que es revalués en aquell moment continuava sent forta) que restava competitivitat, “ofegava” i pressionava a les altres potències d’Europa. El país que més estava oposat al Marc alemany era França.
DADES: Marc era la moneda comuna de: - República Federal Alemanya República democràtica Alemanya En el mercat de divises el tipus de canvi era : 1 Marc(RF) = 1 Marc(RD) Però en el mercat negre el tipus de canvi era: 1 Marc(RF) = 5 Marc(RD) La qüestió era que quina seria la paritat que dominaria en la nova Alemanya unificada.
S’acorda que serà un a un, igual que en el mercat de divises i d’aquesta manera no hi hauria en el “nou” país diferències de poder adquisitiu. Tothom tindria la mateixa capacitat de consum i els de l’Alemanya oriental (República Federal) en tindrien més,.
Com a conseqüència d’aquesta decisió es crea una inflació enorme. Al 1992 creixen els preus a un 5%. El BundesBank intervé en aquesta situació, i gràcies al poder de decisió que té sobre el tipus de interès i el control de la inflació, decideix parar aquesta inflació pujant significativament els tipus de interès. Aquesta decisió del BundesBank (en principi interna) afecta a tots els altres països i a totes les altres monedes.
Aquests països quan el banc alemany puja els tipus de interès i tenint una moneda molt potent, veuen com els capitals dels seus països surten en busca d’un rendiment del capital alt com el que oferia Alemanya. El que fan aquests països és seguir Alemanya en la seva política d’augment del tipus de interès. Només tenien aquesta opció perquè no podien devaluar les seves monedes ja que tenien unes paritats fixes que havien de defensar (requisit del SME). Alguns països no es van permetre pujar de la mateixa mesura els tipus de interès i per tant van sortir del Sistema Monetari Europeu, com per exemple la lliure esterlina de Gran Bretanya i la lira italiana. En aquest context el SME es troba en estat de incertesa i descontrol veient com els països que havien signat defensar les seves paritats abandonen aquest pacte. Espanya també no s’ho va permetre i va devaluar successives vegades la pesseta per fer front a aquesta situació (1992-19931995), i queda en una paritat de 1 Marc = 85 Pessetes.
Com que tothom puja el tipus de interès, tota Europa cau en recessió.
Desequilibris d’aquesta crisi en Espanya: 1. Dèficit exterior, disminueix i passa el país a una situació de superàvit (cau demanda interior, cauen importacions).
2. Dèficit públic empitjora perquè en temps de crisi hi ha atur i per tant el govern gasta molt en subsidis d’atur.
3. Els preus es mantenen amb una inflació d’un 6% aproximadament.
4. Deute públic, l’acumulació del dèficit explota, el 1995, aproximadament al 70% del PIB.
5. Taxa atur puja al 25% el 1995 amb una destrucció d’ocupació de 1,3 milions de llocs de treball.
El sector privat s’ajusta a la crisi reduint el consum, augmentant l’estalvi i racionalitzant la seva renda.
Aquesta crisi va ser sobtada, intensa i curta (comença el 3er trimestre del 1992 i acaba el 2on trimestre del 1994). Aquest últim trimestre es comença a generar ocupació. A partir d’aleshores, des del 1995 fins al 2008, es recupera el país i entra en una nova fase expansiva. Aquesta nova expansió del país es desglossa en altres subperíodes que expliquen la seva evolució.
...