Any 1939 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 4º curso
Asignatura Literatura catalana contemporania
Año del apunte 2017
Páginas 1
Fecha de subida 13/06/2017
Descargas 1
Subido por

Descripción

Asignatura impartida por Francesc Foguet

Vista previa del texto

L’any 1939 -Inici de la Segona Guerra Mundial.
-Final de la Guerra Civil Espanyola.
-Començament de la dictadura i postguerra.
-Exili.
Acabament de la Guerra Civil com a preludi de la Segona Guerra Mundial i inici de la Dictadura franquista. Moment de repressió, censura i prohibició. Molts autors i intel·lectuals catalans van haver de fugir de Catalunya (exili) per raons polítiques i pensament: marxar per no patir repressió o morir afusellat.
És un any de trencament i ruptura traumàtic, la literatura catalana ha de començar de nou i de zero. Durant els anys 20 i 30, les lletres catalanes evolucionen d’una manera ascendent fins poder equiparar-se a les lletres europees i amb l’arribada de l’any 1939 tot es trenca. La Dictadura no permet les representacions d’obres catalanes fins el 1946.
La victòria franquista va ser l’inici d’una política que tenia com a objectiu eliminar qualsevol signe d’identitat cultural i nacional dels catalans. La poesia catalana del 1939 reflecteix perfectaent la ruptura d’aquell moment.
L’any 1939 es converteix en l’any 0. La política cultural del franquisme vol anular la presència pública de la literatura catalana. El català queda reduït a la clandestinitat, sense cap institució que en pugui difondre la seva cultura. Tots els organismes culturals van passar a tenir el castellà com a llengua oficial.
Es va produir una fragmentació del món intel·lectual català amb l’exili de molts escriptors (Mercè Rodoreda, Pere Quart, etc.) Quan tenien la vida més o menys arreglada a França, els escriptors van contribuir a la continuïtat cultural catalana escrivint. Una part més petita es queda al interior com Salvador Espriu. Hi ha alguns que es converteixen en col·laboracionistes, passen a escriure en castellà com Josep Pla i Ignasi Agustí.
(Barcelona: Mercè Rodoreda, Montserrat Roig i Campmany) ...